“No Poo” Akımı Nedir?

7364_3Son zamanlarda oldukça gündemde olan no poo diye bir akım var. No shampoonun kısaltması demek olan bu deyim, saçların temizliğinde şampuan kullanmamak anlamına geliyor. Bilindiği üzere şampuan bir nevi detarjan ve içeriğinde zararlı kimyasallar bulundurmakta. Şampuan kafa derisinin ürettiği saçı besleyen doğal yağları silip atıyor ve deri üretilen yağ yerinde olmayınca yeniden yağ üretiyor. Şampuanla sürekli yıkamada deri dengeyi tutturabilmek için sürekli yağ üretmek zorunda kalıyor. Ve bu kısır döngü bu şekilde devam edip gidiyor. Böylelikle saçın yağlanmasının en büyük sebebi aslında şampuanlar olmuş oluyor. Üstelik şampuanın içindeki onlarca çeşit kimyasal saç derisinde, saçlarda ve saçtan aşağıya köpükle dökülürken temas ettiği tüm deri yüzeyinde tortu şeklinde birikmektedir. Sayısı giderek artan sayıda kişiler şampuan kulanmaktan kaçınmaktadır. Şampuan yerine karbonat ve sirke kullanımı giderek yaygınlaşan bir yöntem.

Karbonatla saçların temizliğini sağlamak sabır isteyen bir iş. Sabır gösterilmesi durumunda zamanla yöntemin oturduğu, deneyenler tarafından tesbit edilmiş. Üstelik de saçların eskisiden daha sağlam, parlak olduğu da ifade ediliyor.Uzun saçlara sahip olanlar özellikle yılmadan denemeye devam edebilmeli ki saç derisi ve saçlar üzerindeki kimyasal birikimini atabilsin.
Saçlarda ve deride kimyasal birikimi ne kadar fazla ise başarıya ulaşma süresi de o kadar uzuyor. Evet daha önce de bahsettiğimiz gibi malzemeler oldukça basit. Karbonat, elma sirkesi ve su.

7364_resim2Herkesin yağ dengesine göre kullandığı karbonat miktarı değişiklik gösterebilir. Deneme yanılma yöntemiyle zaman içinde oturacaktır. Fakat genel bir tarif verilecek olursa, 6 tatlı kaşığı karbonat Karbonatlu su saça dökülür, hafifçe masaj yapılır ve biraz bekleyip durulanır.

Şampuandaki gibi köpürme olmadığı için temizlediği algısı oluşmaktadır ilk deneyenlerde, köpürme temizliğin göstergesi değildir. Hemen ardından yarım çay bardağı elma sirkesi ile yarım litre su karışımı saça masaj yaparak yedirilir. Sirke kullanmanın amacı karbonat bazik yapıda olduğu için saç derisinin dengesinin kurulması amacıyla asidik yapıdaki sirke kullanılır. Sirkenin koku yapacağından endişe etmeyin, saçlar kurudukta sonra hiç koku kalmamaktadır..Saçlar çok yağlı yapıdaysa karbonatı artırıp sirkeyi azaltabilirsiniz.

Saçlarda ve deride biriken kimyasal fazla ise ilk başlarda saç sert ve taranması biraz zor olabilir, fakat birkaç hafta içinde kendiliğinden oturacaktır. Saçlarınızın yumuşak ve hoş kokulu olduğunu farkedeceksiniz. Üstelik doğal ürün kullanmış olacak, şampuana verdiğiniz paradan tasarruf edeceksiniz. Ayrıca şampuanların çevreye verdiği zararı engellemiş olacaksınız.

Kaynakça:
İnternet derleme.

Yazar: Murat Uysal