Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Norveç’in Tarihsel Gelişimi

0 539

3454_oslo-590x413Norveç resmi adıyla Norveç Krallığı Avrupa’nın Kuzeyinde bulunmaktadır. Başkenti Oslo olan ülke, Anayasal Monarşi ile yönetilmektedir. Nüfus sorunu çeken ülkelerin başında gelen Norveç yaklaşık 5.052.600 nüfusa sahiptir. 2011 verilerine göre %1.3 nüfusu artmıştır. Bu artış son yüz yılın en çok nüfus artışı olarak kayda geçmiştir.

Komşuları ise İsveç, Finlandiya ve Rusya Federasyonudur. 1821 yılına kadar Danimarka-Norveç adı altında hareket eden Norveç, Napolyon Savaşlarıyla sarsılmasının ardından Kiel Antlaşmasıyla kazanan ülke; İsveç’in Norveç’e bırakılması kararı alınmıştır. Ülkenin İsveçten ayrılmasının, son zamanlarında ülkenin iyi yönetilmemesi ayaklanmaların çıkmasına neden olmuştur. Ülke iki defa referanduma gitmiş ve ikisinde de red oyu almıştır. 12 Kasım 1905 yılında referanduma gitmesi nüfusun %79’u ayrılma kararı almıştır. İsveçten ayrılma sonucunda zamanla gelişen ülke, şuan Avrupa’nın en pahalı ülkesi unvanına sahiptir. Kişi Başına düşen milli gelir sıralamasında Luxemburgdan sonra ikinci sırada yer almaktadır.

3454_norvec_harita

Refah bakımından çok güçlü olmasına bağlı olarak ve ekonominin ve hayat standartlarının Avrupa Birliğinin üstünde olması, balıkçılık geçiminin kötü etkileyeceğini düşüncesiyle, Avrupa Birliği üyelik teklifi göndermesine karşın üyelik teklifini kabul etmemektedir. En büyük sıkıntılarından biri iş gücünün yeterince olmaması ve yaşlanan nüfustur.

Yaklaşık 5 milyon nüfusu olan ülkenin iş gücü eksikliği içermektedir. 1960lı yıllar da sularında keşfedilen petrol ve doğal gaz Norveç’e refah kazandırmıştır. Ekonomisini Petrol, bakır, doğal gaz, nikel, demir, çinko, kurşun, balık, kereste, hidrolik enerji başlıca doğal kaynaklarıdır. Aynı zamanda bölgenin siyasi baskınlığı da elinde bulundurmaktadır.

En önemilsi 1949 yılında NATOya üye olmasıdır. Üye olduğu diğer uluslararası örgüt ve kuruluşlardan bazıları ise: CBSS (Baltık Ülkeleri Konseyi), CCC (Gümrük İşbirliği Konseyi), CE (Avrupa Konseyi), CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı), EAPC (Avrupa – Atlantik Ortaklık Konseyi), EBRD (Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası), EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi), ESA (Avrupa Uzay Ajansı),IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı), NATO (Kuzey Atlantik Asamblesi), WTrO (Dünya Ticaret Örgütü).

Kaynakça:
Bazı Ansiklopedik Kitaplar ve İnternet

Yazar:Ismet Göksel Berber

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku