Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Nükleer Enerjinin Riskleri Nelerdir?

explosion nuclear bomb in ocean, red explosion
0 370

Nükleer Enerjinin Riskleri Nelerdir?

İnsanoğlu atomun çekirdeğindeki enerjiyi kontrolsüz bir şekilde kullanıp can aldı Hiroşima ve Nagazaki`de. Sonra insafa gelip nükleer santraller kurdu, insan yararına kullanmaya çalıştı bu enerjiyi. Çernobil’de ve başka küçük olaylarda bu gücün bizi aştığını çok iyi anladık ama yine devam ettik. Nükleer santrallerin ve atom bombalarının sebep olduğu felaketler sonunda kollektif ve haklı bir korku oluşturdu bütün dünyada. Bütün olumsuz tesirleri yaşanmasına rağmen, günümüzde 400’den fazla sivil nükleer reaktör faaliyet göstermektedir. Bazı çevreci grupların baskısı ve henüz hafızalarımızda taptaze olan Fukishima’daki nükleer santral faciası sonunda, bazı gelişmiş ülke yöneticileri nükleer enerjiden vazgeçileceği yönünde beyanatlar verdi. Lakin kısa vadede bunun gerçekleşeceğini zannetmiyorum. Zira şu anda gelişmiş ülkelerin çoğunluğu nükleer enerjiye oldukça bağımlıdırlar. Alternatif enerji kaynakları hala sadece “alternatif” olarak anılmaktadır. Düzgün çalışan bir nükleer reaktör aslında temiz bir enerji kaynağıdır. Fakat meydana gelebilecek bir kaza ya da yıkım durumunda oluşacak tehlike, herhangi bir risk faktörü ile kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Nükleer atık sorunu da insanları her zaman düşündürmektedir. Bugüne kadar hiçbir olumsuzluk yaşanmasa idi pek çoğumuz nükleer reaktörlerle ilgili fazla bir şey duymayacaktık. Sanırım yeni ve daha az riskli bir nükleer enerji teknolojisi geliştirilene kadar, yenileri kurulmasa bile nükleer enerji reaktörleri ile beraber yaşayacağız.

İnsanlar henüz dünyada yokken, özel bir yerde, özel koşullarda doğal bir fisyon reaktörü binlerce yıl ısı yaydı etrafına kara kıtada; bizim santraller gibi çalıştı. Bizim kurduğumuz enerji santrallerinin ise nasıl çalıştığını, nasıl nükleer enerji ürettiklerini, ondan nasıl elektrik elde ettiğimizi bir nükleer fizikçi olarak biliyorum. Ama bir bilim insanı olarak sadece bunları biliyorum. Bir nükleer santral kurmanın, ne siyasi yönünü, ne gereklilik parametrelerini ne de ekonomik yönünü ise bilmiyorum. Dolayısıyla “nükleer enerji olmalı ve kullanılmalı” derken mevcut nükleer santrallere taraf olamıyorum. Bununla birlikte bugünkü reaktörleri de insanoğlunun şahsı manevisi adına bir yükselme basamağı olarak görüp karşı da çıkmıyorum.

Nükleer Enerjinin Riskleri Nelerdir?Bilgisayarlar ve matematik analizleri ile risk değerlendirmesi yapılırken temelde iki zıt durumun yüzdeleri kıyaslanır. Hangisi büyükse ona göre sonuç üretilir. Ama insan kendi dünyasında riski böyle değerlendirmez. Nükleer reaktörler 100.000’de bir kadar bile risk taşısa, bu çok ciddi bir risktir. Peki, güneş patlaması sonucu oluşan bir güneş rüzgârının dünyaya isabet etme riski nedir? Böyle bir rüzgârın dünyadaki hayatı anında ortadan kaldırabileceğini biliyor musunuz? Var olduğu kesin olan ama hesaplanamayan bir riskin ciddiyetini daha fazla düşünmeliyiz. Risklerin hayatımızda belirgin bir yeri vardır. Seçimlerimiz nihayetinde dönüp dolaşıp risk değerlendirmesine dayanır. Riskleri değerlendirdiğimizde nükleer enerji santrallerine taraf olmak ya da karşı çıkmak günümüz koşullarında ve demokratik dünyada bizim bir özgürlüğümüz ve hakkımızdır. Bununla birlikte biliyoruz ki nükleer enerji hayatımızın bir parçasıdır. Önce bilelim sonra karar verelim. Bilgisizce taraf olmayalım ya da karşı çıkmayalım. Bilinçli bir şekilde oluşmuş, bir arada duran iki zıt fikir bir elektrik bataryasındaki gibi potansiyel farkı oluşturacak ve bizi olası çözümlere taşıyacaktır.

Yazar:Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku