Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ödem Nedir ve Nasıl Oluşur ?

0 594

Birden fazla farklı türü bulunan ve kesinlikle önemsenmesi gerekli olan bir problem konumunda bulunan ödem; önemsenmezse beyin travmaları, böbrek rahatsızlıkları, damar tıkanıklıkları ve kalp rahatsızlıkları gibi oldukça ciddi rahatsızlıklara neden olabilen oldukça ciddi bir sağlık problemidir. Ödemin nasıl oluştuğuna bakıldığında ise, insan vücudunun temel yapısı özelliğinde olan hücrelerin arasındaki sıvıda olması gerekenden daha fazla kan plazması birikmesi sonucu ödem oluşmaktadır. Ödemlerin vücudun belirli bir kısmında oluşma gibi bir özelliği yoktur. Ödemler, vücudun herhangi bir noktasında meydana gelebilmektedir. Ödem, vücudun maruz kaldığı bazı hastalıkların sonucu olarak oluşursa, hastalık tedavi edildiğinde ödem de kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Bu durumda ödemin çıkarılması için cerrahi bir müdahaleye gerek duyulmamaktadır. Bazı durumlarda ise ödem cerrahi müdahale yapılarak vücuttan çıkarılmaktadır. Fakat, çoğu ödemler hastalıkların sonucu olarak meydana geldiği için, hastalığın tedavisi sonucunda ödem de kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

6292_1

Ödemlerin tedavisinde, ödemlere özel ilaçlar da kullanılabilmektedir. Bu ilaçların temel özelliği, ödem söktürücü bir yapıda olmalarıdır. Hastalık sonucu oluşan ödemlerde, hastalığın tedavisinin yanı sıra ödem için de zaman zaman bu tür ilaçlara da başvurulabilmektedir. Bu yapıdaki ilaçların bir diğer temel özelliği, bu ilaçların idrar söktürücü bir özelliğe sahip olmalarıdır. Tabi bu durum tüm ödem söktürücü ilaçları kapsamamaktadır. Birçok ödem söktürücü ilaç bu özelliğe sahiptir. Bu tür ilaçlar, kişinin boşaltım ve de dolaşım sistemini oldukça etkin bir şekilde çalıştırır ve böylece ödem durumunun ortadan kalkması sağlanır.

Hastalık dışında ödem oluşmasına neden olan bazı faktörler de bulunmaktadır. Bu duruma örnek vermek gerekirse, olması gerekenden daha fazla ayakta durmak ödem oluşumuna sebebiyet veren etkenler arasında yer almaktadır. Çoğu sağlık probleminin neden olan genetik, bu alanda da etkilidir ve genetik sebeplerden dolayı kişide ödem oluşabilir. Bu tür oluşan ödemler cerrahi operasyonlarla kişinin vücudundan alınmaktadır. Bu operasyonun zorluğu ve kolaylığı vücutta ödemin yaşandığı yerle alakalıdır. Bu nedenle bazı ödem operasyonları, oldukça hassas ve kritik bir önem arz etmektedir.

Kişilerde ödem oluşumuna sebebiyet veren bir diğer etken ise, az su tüketimidir. Su tüketimi insan vücudunun genel yapısı itibariyle hayati önem taşır. Yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde her insanın yaklaşık olarak günde 2 litre su içmesi gerekmektedir. Tabi bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte bu noktada asıl önemli olan her kişinin kendi vücut yapısı ve de ihtiyaçlarına göre gerekli miktarda su tüketmesidir. Vücuda günlük olarak yeteri kadar su girmezse vücut, bünyesinde olan mevcut suyu saklama ihtiyacı duyar. Bu da su toplanmasına neden olur. Bu olay sonucunda ise kişide ödem oluşması ihtimaldir. Eğer bir kişide ödem oluşmuşsa kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve de doktor gözetiminde ödem tedavi edilmelidir.

Yazar:Ismet Göksel Berber

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku