Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Doğa Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler ve Çekim Teknikleri

0 478

Doğa Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler ve Çekim Teknikleriİster amatör olsun isterse profesyonel, tabiata ait fotoğraf çekmek oldukça ilgi çeken bir uğraştır. Amatörler genelde gezip gördükleri yerleri kendileri ile birlikte hatıra olsun diye fotoğraflarlar. Bazen bir heykelin yanında, bazen bir ağacın altında durup kendilerinin, yakınlarının fotoğrafını çekerler. Fotoğraf makinesini gittiği her yere götürenler aslında çevreyi ve tabiatı herkesten daha detaylı ve dikkatli inceleme ve gözlemleme fırsatına sahiptir. Ama, çok fotoğraf çeken herkes bu fırsatı kullanmaz. Bu fırsatı yakın çekim tekniği ile oldukça verimli kullanabiliriz. Yapılacak ilk iş yürüyüp giderken gözümüze takılmayan küçük varlıkları ve detayları fark edip yakalamaya çalışmak. Ormanda yürürken nelerin farkına varmayız bir düşünün. Ağaçların kabukları, üzerine bastığımız karınca ve yapraklar, örümcek ağları, çiçeklerin, mantarların toprağa bakan tarafları gibi pek çok varlık ve detay algımız dışında kalır. Ortalama 170 cm uzunluğunda olan biz insanların gözleri, yürürken bu kadar bir mesafeden yere bakar. Doğal olarak pek çok sahneyi fark edemez ya da göremeyiz. Üzeri yosun kaplı taşlara basıp derenin karşısına geçerken yosunları ve onların şekillerini ne düşünürüz ne de hatırlarız. Oysa ki durup neye benzediğini görmek gerekir. İşte yakın çekim fotoğrafçılık bize bu farkındalığı sağlayabilir, gözlerimiz küçük nesneleri ve ayrıntıları aradığı için öylece yürüyüp gitmek yerine durup eğilir bakarız, inceleriz. En güzel görüntüyü almaya çalışırken pek çok ayrıntıyı daha sonra hatırlayacak şekilde görürüz. Bu inceleme ve gözlemleme isteği çocuk olduğumuz zamanlarda belirgin bir şekilde vardı, büyüdükçe gözlerimiz onlardan uzaklaştı ve biz o merak duygumuzu yitirdik.

Yetişkinler ve heveslendirdikleri çocukları yakın çekim fotoğrafçılıkla hem iyi vakit geçirir hem de derinlere gömdüğü o duyguyu yeniden canlandırıp tabiattaki sanatı daha derinden görür. Bir kelimenin harflerini düşünün; her bir harfin daha küçük kelimelerden yapıldığını, çok yakından bakınca onların da daha küçük kelime ve harflerden yapıldığını her birinin başka bir anlamı olduğunu düşünün. Tabiat bu şekilde yaratılmıştır. Ağaca bakarken gördükleriniz ve anladıklarınız onun kabuğuna ya da yapraklarının damarlarına bakarken anladıklarınızdan farklıdır ama bunlar hep bir arada ağacı çok daha anlamlı kılar. Bazılarımızın farkındalıklarını harekete geçirecek sebeplere ihtiyacı vardır. Yakın çekim fotoğrafçılık ta bunlardan biri olabilir. Fotoğraf sanatının üstatları ve profesyonelleri kadar bilgi ve beceri sahibi olmasak da birtakım püf noktalarını bilmek biz amatörlere yakın çekim konusunda faydalı olacaktır. Yakın çekim fotoğraflar bir anı olmanın ötesinde, fotoğraflama anının haricinde de zaman zaman kullanılacak bir bilgi kaynağı olacaktır. Bu nedenle en verimli çekim tekniğini bilmemiz gerekir. Şimdi yakın çekimde dikkat edilecek hususlara bakalım.

Yakın çekimlerde alan derinliği önemli bir konudur. Objektifin nesneye yakınlığı pek çok kısıtlayıcılığı beraberinde getirir. Bu çekimlerde öne çıkan özellik, küçük nesnenin tüm ayrıntıları çekime girerken fon olacak arka plan büyük oranda flulaşır, böylece farklı bir estetiğe sahip fotoğraflar ortaya çıkar. Objektiflerin titremeye müsait olmaları ve fotoğraflanacak objenin hareket halinde olması fotoğraf netliğini doğrudan etkilemektedir. Bu durumlarda en uygun çekim için rüzgarın en az olduğu vakitler tercih edilmeli ve çekimde sabitleyici bir tripod kullanmalıdır. Fotoğraf makinenizin sürekli odaklama yapmaya çalıştığını fakat odaklamayı sabitleyemediğini göreceksiniz. Bir çiçek çekiyorsanız objektife yakın yapraklarının çok net, arka yapraklarının bulanık olduğunu görürsünüz. Bu durum fotoğrafınızdaki alan derinliğiyle ilgilidir. Çözüm için iki yöntem vardır. Birincisi diyafram değerini düşürerek alan derinliğini arttırmaktır. Böyle durumlarda tripod kullanmanız tavsiye edilir çünkü elde yapılan çekimlerde harekete bağlı net görüntü elde edilemez. Daha sonra esas objeye dönülür ve tam basılır. Yakın çekimlerde en iyi aydınlatma gün ışığı ile sağlanır. Flaşla yapılan yakın çekimlerde diyafram kısık tutulmalıdır. Arka planda dikkat dağıtıcı parlak lekelerden kaçınılmalıdır.

Bu birkaç teknik amatör kullanıcılar için yeterli olacaktır. Bunlardan başka daha ayrıntılı teknikler de mevcuttur; fakat bu teknikler profesyonel ve pahalı donanımlara ihtiyaç duyar.

Doğa Fotoğrafçılığı Hakkında Bilgiler ve Çekim TeknikleriFotoğraf makinemizi kapatıp eve dönerken bir düşünelim. Tabiattaki varlıkların, özellikle bitki ve hayvanların farklı ömür süreleri vardır. Kelebekler birkaç gün çiçekler birkaç hafta yaşar. Ağaç kabukları sürekli değişir. Yapraklar dökülür. Tabiat sinema filmi gibi sürekli değişip farklılaşır. Yazılanlar silinir yerine farklı ve taze malzeme ile başka şeyler yazılır. Bu değişim tabiatın tamamına yansır. Büyük olanlar çok değişmemiş gibi durur; üzerine isim kazınmış bir ağaç bir sonraki baharda yine aynı gözükür ama ne yapraklar ne kabukları ne de üzerinde yaşayan karıncalar aynıdır. Onlar büyük değişim geçirirken tabiat bizi şaşırtacak, dalgın gözlerimizi kendine çevirtecek ölçüde değişmez. Fotoğrafını çektiğimiz ayrıntıları bir gün sonra bulamayız, onlar sadece bizim fotoğraflarımızdadır. Üstelik o detayı gören tek insan da sizsinizdir.

Fotoğraflarımızı özellikle yakından bakıp çektiklerimizi eşsiz kılan da onların zamanla değişmeden kalmasıdır. Tabiatın değişen suretlerinden kesitler alıp sonradan bakmak ve böyle bir sahnenin artık olmadığını bilmek bu zamanlarımızı daha değerli kılacaktır. Bir çiçeğin yapraklarındaki damarlarına ait sureti oluşturan maddelerin gerçekliği ile dijital bellek kartlarımızda depolanmış 1 ve 0’dan oluşan suretlerin gerçeklikleri çok da farklı değildir. Ancak bir fark vardır. Tabiatın suretleri durmaksızın değişerek, geçmiş zamanın belleğine kayıt edilir. Ama fotoğraflar geçmişten gelen zaman makinecikleri gibi kalır bizimle. Yakın çekimden tabiata bakmak biraz da değişimin büyüklüğünü küçük varlıklarda görmektir. Merak etmeyen göremez. Yakından bakmakta fayda var.

Yazar: Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku