Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pamukçuk Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 1.085

Pamukçuk Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Ağız içi iltihabı olarak bilinen bu hastalık türü doğumun ilk haftasında kendini belli etmeye başlar.Yeni doğan bebeklerin ve ailelerin büyük sorunudur. Yetişkinlerde görülmez. Mantar ve bu sınıftan gelen ilkel bir bitki türüdür hastalığın ana sebebi. Anne rahminde bulunan küçük bir mikrop ya da iltihap doğum sırasında bebeğe geçebilir ya da emme sırasında biberondan bulaşabilir. Pamukçuk hastalığı çok sık rastlanan bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür. Yeni doğan bir bebek zayıf ve korumasız olduğu için birçok hastalığa yakalanabilmektedir fakat pamukçuk hastalığı en sık rastlananıdır. Doğum sırasında müdahale edilemediğinden bebek anne rahminden(eğer ki anne rahmi iltihaplı ise) her türlü hastalığı kolayca alabilir. Pamukçuk tedavisi kolay ve bir o kadar da kısa sürelidir, öncesinde annenin rahim ağzı tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Pamukçuk Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Hastalığın Belirtileri
Süt ve mamalar çocuğun ağzında ve dilinde beyazlık oluşturabilir bu yüzden hemen telaşlanmak yersizdir. İlk aşamada yanak içleri ve ağızın belirli kısımları, dudak kenarları beyaz ve tüylü hale gelir. İleri seviyede hastalarda popoda pişiklik görülür bunun yanı sıra anne meme ucunda sürekli yanma hissine kapılır ve ağrılar başlar.

Hastalığın Tedavisi
Yeni doğan bebeklerde sık rastlanan bu hastalık türü birçok aileyi tedirgin etmekte ve endişelendirmektedir fakat hemen hemen her bebekte bu rahatsızlık görülebilir. Nasıl korunabiliriz aşamasında doğum öncesi anne doktor tarafından tedavi edilebilir ya da rahim ağzında herhangi bir iltihap ya da olumsuz bir durum varsa doğuma kadar bu sorunlar çözülebilir. Anne rahatsızlığının farkında değilse yani bebeğin hastalık süreci başladıysa tedavi sanıldığı kadar zahmetli ya da uzun süreli değildir. Mantar, zararlı ya da bulaşıcı değildir. Küçük bir çubuğa sarılmış pamukla mantarı sıyırabilir ve bunu bir süre tekrarlamanız gerekir. Doktor’a başvurduğunuzda ise; Nystatin adında bir ilaçla karşılaşacaksınız, bu ilaç mantar tedavisinde ve düşük dozlu bir ilaçtır, çocuğunuzu fazla yormayacak ve ona yan etkisi çok fazla olmayacak bir ilaçtır. 1 hafta gibi bir sürede tedavi son bulacak ve hasta eski haline kavuşacaktır.

Yazar: Ali ERSOY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku