Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Parkinson Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

0 435

Parkinson Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?Hastalık adını 1617 senesinde adını,ilk teşhis ile birlikte James Parkinson’dan almıştır. Hastalığın görülme olasılığı binde bir’dir ve kesinleşmiş bir tedavisi yoktur,gerçekleştirilen uygulamalar yalnızca hastayı daha iyi hissettirmekte ve ömrünü biraz daha uzatmaktadır. Hastalığın ilk aşamadaki belirtileri çok yavaş ilerlemektedir ve gözle görülebilir nitelikte değildir fakat bir süre sonra belirtiler artar ve hastalık süreci tam anlamıyla başlamış olur. Yapılan araştırmalar hastalığın sebebini tam olarak ortaya koyamamıştır, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasar görmesi sonucu hastalığın ortaya çıktığı en bilinen araştırmalardan bir tanesidir.

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?Hastalık çok sinsi ilerlemektedir ve belirtileri uzun zaman sonra ortaya çıkmaktadır, hastalığın başlıca belirtileri şunlardır;
– Titremelerin artması ve hareketlerde gözle görülür bir yavaşlama
– Hastanın yazdıklarının küçük ve okunaksız oluşu
– Yavaş yürümek ve ayakları sürüyerek hareket etmek
– Depresyon ve beraberinde getirdiği sıkıntılı ruh hali
– Kısık sesli konuşmanın yanı sıra,ses kısılması
– Terleme ve tansiyon düşüklüğü
– Yürürken,vücudun hareketsiz olması(kolların sallanmaması)

Bu belirtiler zaman anlamında kişiden kişiye değişmektedir. Hastalık 10 yıl gibi uzun bir zaman ilerler ve daha büyük sıkıntılara yol açar. Ölümcül bir hastalık değildir bunun yanı sıra felce de neden olmaz, hastalık genel olarak erkeklerde görülür ve 40 yaş üstünde daha sık rastlanır. Az önce belirttiğim gibi hastalık ölümcül değildir fakat kişinin yaşamını büyük ölçüde zora sokar ve hareket kabiliyetini yitirmesine neden olur.

Parkinson Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?Tedavisi Nasıl Yapılır?
Parkinson hastalığının tedavisinin kesin bir şekilde gerçekleşmediğini yazının başında vurgulamıştım, gerçekleştirilen tedavi yöntemleri, hastayı iyi hissettirmek ve yaşamını daha kolay sürdürmesini sağlamak amaçlı gerçekleştirilir. Ameliyat ya da cerrahi müdahale söz konusu değildir. İlaç tedavisi düzenli ve doktor kontrolünde uygulanır, parkinson hastalığı için birçok ilaç mevcuttur ve bu ilaçlar titremeyi, kasların hareketsiz kalmasını önlemek amaçlı kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin sonu yoktur, kesildiği an da hastalık daha hızlı ilerleyecek ve rahatsızlıklar daha ileri seviyede olacaktır.

Yazar: Ali ERSOY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku