Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Parmak Çıtlatmak

0 438

Eskiden beri yaygın olan düşünceye göre parmak çıtlatmak kemiklerin birbirine değmesine ve aşınmasına neden olur şeklindeydi. Ancak kireçlenme, eklemleri oynatamama gibi durumlara bağlı olarak zararlı olduğu söylenen bu alışkanlığın aslında zararlı olmadığı açıklandı. 2015 yılında yapılan son araştırmalara göre parmak çıtlarken aslında içinde bulunan eklem gazlarının oluşturduğu hava keseciklerinin patladığı bu nedenle de parmak çıtlatırken gaz keseciklerinin yok olmasından dolayı bu kadar ses çıktığı belirtilmiş oldu. Parmakları bir defa çıtlattıktan sonra tekrar çıtlatmak için yarım saate yakın beklenmesi gerekiyor. Çünkü eklem arasında bulunan hava kesecikleri ancak bu süre zarfında yeniden oluşabiliyor.

6492_parmak_citlatmak

Peki, Parmak Çıtlatmak Zararlı Mı?

Zararlı olduğu söylenen ve parmaklarda kireçlenme yaptığı söylenen parmak çıtlatmak aslında zararı olmayan bir alışkanlıktır. Yapılan araştırmalar parmak çıtlatmanın herhangi bir hastalığa ve ya eksikliğe yol açmadığını ortaya koymuştur. Parmaklar gergin oldukları zaman çıtlatıldığında arada bulunan karbondioksit, nitrojen ve oksijen etkileşime geçer ve patlarlar. Birden çıkan sesin kaynağı budur.

6492_parmak_citlatmaParmakların çıtlatılması herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa da parmaklarda şişme olabilir. Şişme nedeniyle parmaklarda kavrama zorlukları da görülebilmektedir. Sürekli olarak çıtlatılan parmaklarda ise titremeler ve nadirde olsa parmak çıkması görülebilir. Gün içerisinde 2-3 kere parmak çıtlatıyor olmak parmakların gerilmesine neden olur ancak bu geçicidir. Daha fazla parmak çıtlatmak parmakta bulunan bağ dokunun zedelenmesine neden olabilmektedir.

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku