Portakal Yağının Faydaları Nelerdir?

Esansiyel portakal yağının antibakteriyel, anti-inflamatuar, anti-depresan, afrodizyak ve antiseptik özellikleri vardır. Tüm bu özellikler bir çok amaç için yararlı olmaktadır.

Portakal yağı, soğuk presleme tekniğiyle portakal meyvesinin kabuklarından elde edilen bir uçucu yağdır. Aynı zamanda, portakal suyu üretiminin bir yan ürünü olarak elde edilir. Botanik adı “Citrus Sinensis” dir.

8512_450-17370658-orange-essential-oilPortakal esansiyel yağı sabun, deterjan, parfümler ve bir dizi kozmetik ürününde aromatik bir bileşen olarak yaygınca kullanılmaktadır. Portakal yağının rengi sarıdan turuncuya değişmektedir ve su gibi bir dokuya sahiptir. Bu esansiyel yağın kokusu hoş, taze ve narenciye gibidir. Bu yağ portakal meyvesinden çıkartıldıktan sonra 6 ay boyunca kullanılması güvenlidir. Buna ek olarak bu uçucu bitki yağın antiseptik, afrodizyak, antispazmodik, anti-enflamatuar, gaz giderici, sedatif ve antidepresan özellikleri çeşitli amaçlar için kullanılmak üzere de uygundur.

Portakal Yağının Faydaları Nelerdir?

8512_300-22726958-tangerine-essential-oilEnfeksiyonlar, baharatlar, toksin alımı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanan iç ve dış enflamasyonlarda rahatlama sağlar. Antibiyotik ve diğer ilaçların olumsuz etkilerini azaltır. Afrodizyak özelliklere sahip olduğu bilinmektedir ve aynı zamanda cinsel ilişki sırasında orgazm olamama, cinsel isteksizlik, iktidarsızlık ve erektil disfonksiyon gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için düzenli olarak kullanılır.

Bu esansiyel yağın ayrıca güzellik açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. Cildin sağlığı için gerekli olan kollajen üretimini artırır. Ciltteki şişliği azaltır ve ince çizgileri giderir. Bu yağ kırışıklıkların oluşumunu zorlaştırır ve dolayısıyla yaşlanmasını geciktirir. Cilde kan akışını sağlar ve böylece cilde doğal bir ışıltı sağlar.

Doğal bir antispazmodik maddedir ve dolayısıyla yaygın olarak kasılma, sürekli öksürük, kas krampları ve ishal gibi rahatsızlıklardan kaynaklanan spazmların tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca uygun sindirimin sağlanması, kabızlığın rahatlaması ve C vitamini emiliminin arttırılmasını da sağlamaktadır.

Portakal yağı mikrobiyal büyümeyi engeller, böylece kesikler ve yaraları sterilize eder. Bu yağın bir yara üzerine uygulanması, yarayı patojen bakteri ve mantar ile enfekte olmaktan korumaktadır.

8512_300-17357810-woman-having-oil-facial-treatmentPortakal yağı zihninizde ve ruhunuzda yatıştırıcı ve yenileyici etkiye sahiptir böylece huzursuzluk ve gerginliği azaltmaktadır. Yorgunluğu giderir ve sizi canlandırır. Özellikle adet ve menopoz dönemindeki kadınlar için, bir anti-depresan görevi görür.

Bu yağın diğer avantajlarından biri de yaratıcı ve pozitif düşünmeyi destekleyici olması ve sağ beynin işleyişini desteklemesidir. Lavanta ile birlikte kullanıldıkları zaman uyku bozukluklarının giderilmesinde fayda sağlarlar.

Portakal yağı vücudun temizlenmesini teşvik etmektedir. İşemeyi arttırarak vücuttaki fazla ürik asit, tuz, kimyasal kirleticiler ve suyun atılımını sağlar. Vücuttaki endokrin ve ekzokrin bezlerin salgısını teşvik eder. Portakal yağı tüketiminin süt salınımını arttırdığı, sindirim suları ve safra üretimi salgılanmasını arttırdığı ve adet periyotlarının düzenini sağladığı gözlemlenmiştir.

Portakal yağının faydaları sadece genel sağlığınız üzerine değildir. Bu yağı aynı zamanda ev temizliğinde de kullanabilirsiniz. Zemin, mobilyalar ve tezgahlardan yağ ve lekelerin çıkartılmasında kullanılabilmektedir. Portakal yağını oda spreyi olarak da kullanabilirsiniz. Bir kap suya 3-4 damla portakal yağı damlatın ve odaya sıkın, odada bulunan kötü kokuları anında giderecektir.

8512_450-22956690-homemade-orange-essential-oilPortakal yağı biberiye ve selvi gibi başka uçucu bitki yağlar ile kombine edildiğinde selülit görünümünü azaltacaktır. Bu yağların her birinden dörder damlayı organik, rafine edilmemiş, tatlı badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırın. Günde 5 dakika boyunca dairesel hareketlerle, selülit görümüne sahip vücut bölgesine masaj yapın. Düzenli olarak uyguladığınızda zaman içinde selülit görünümünü azaltacaktır.

Portakal yağı vücuttaki tüm organ sistemlerinin işleyişini teşvik etmektedir. Metabolizma hızını arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudunuzun gücünü sağlar. Ancak bu faydaları sadece düzenli ve optimum miktarda kullandığınızda görebilirsiniz. Her şey de olduğu gibi portakal yağının da fazla kullanımı zararlıdır. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka bir doktor ya da aromaterapi uzmanı ile bu konuda görüşün. Ek hastalıklarınız yada düzenli kullandığınız ilaçlarınız varsa bunları doktorunuza belirtin. Sağlıkla kalın!
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/sweet-orange-oil.html

Yazar: Tülay Arsoy