Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Postür Bozukluk Nedir?

0 919

4643_postures1Postür kavramı, tıp terminolojisinde yer alan bir kavram olmakla birlikte anlam olarak, vücutta yer alan her bölgenin vücut bütününe göre oranlandığında en sağlıklı ve de doğru şekilde yerleştirilmesini ifade ermektedir. Kısaca ifade etmek gerekirse eğer, kişinin düz bir şekilde durması denebilmektedir. Fiziksel bir problemi ifade eden postür bozuklukta ise, vücutta yer alan eklemler ve de bu eklemlerin vücuttaki pozisyonları oldukça büyük bir anlam ifade etmektedir.

Postür bozukluk; durumlarında kişi ideal vücut pozisyonlarında yer almada büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Fiziksel bir rahatsızlık olan bu durumda, ideal vücut pozisyonlarında birtakım sapmalar meydana gelebilmektedir. Bu türde meydana gelen sapmalar, kişide bazı sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Bel ve sırt ağrıları bu tür sorunlar arasında en sık rastlanan sıkıntılardandır. Kişinin duruşuyla alakalı olan postürün iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler, aktif postür ve de inaktif postür olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanı sıra, aktif postür de kendi içerisinde 2 farklı çeşide ayrılmaktadır. Aktif postürün çeşitleri ise, statik ve de dinamik postür olarak tıp literatürüne girmişlerdir. En kısa haliyle vücut duruşu olarak adlandırılan bu kavram, türlere ayrılırken vücudun hareket halinde olduğu ve olmadığı zamanlar dikkate alınmıştır. Öyle ki, inaktif postür vücudun pasif halde olduğu uyku ve de dinlenme anlarında vücudun pozisyonlarını kapsamaktadır. Kişinin yani vücudun hareket halinde olduğu durumlara ise, postüral durum denilmektedir. Aktif postür, postüral durumları kapsar. Aktif postürün alt dallarından birisi olan statik postürde, vücutta yer alan kasların karşı koyulamaz güç olan yerçekimine karşı gerilme durumları yer almaktadır. Bir diğer tür olan dinamik postürde ise, vücudun hareket etme amacıyla aldığı duruşlar ele alınmaktadır. Bu noktada, vücudun hareket etmesi esas alınmaktadır.

4643_postur2Kişinin duruşunda bozukluk olarak tanımlanan postür bozukluğun çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemler, olumsuz durumun derecesine göre değişebilmektedir. Duruş bozukluğu, fiziksel bir rahatsızlık olarak değerlendirildiği için, fizik tedavi adı verilen tıp alanı bu durumun tedavisinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Vücutta yer alan kas ve de eklemlerin aldığı pozisyona bağlı olarak gelişen bu sağlık sorunu, kişide hafif ya da ileri düzeyde olabilmektedir. İleri düzeyde olan durumlarda, bu rahatsızlık kendisini çeşitli noktalardaki ağrılarla gösterebilmektedir. İleri düzeyde olan postür bozukluklarda, fizik tedavinin yeterli olmadığı noktalarda cerrahi operasyonlar da gerekebilmektedir. Fiziksel bir rahatsızlık olması ve de kişinin günlük yaşamını etkilediği için postür rahatsızlık ciddiye alınmalı ve de tedavi sürecine gidilmelidir. Bu noktada, bu rahatsızlık ne kadar erken yaşta tespit edilirse, engellenmesi ve de tedavi süreci o kadar kolaylaşacaktır. Postür bozukluğunun teşhisi içinse yapılması gereken tek şey, fizik tedavi ya da ortopedi uzmanına başvurmaktır. Böylece kişiye ilgili doktor tarafından postür analizi yapılır ve de kişide tıbben geçerli olan postür bozukluk olup olmadığı anlaşılmaktadır.

4643_posturKişide postüral bir bozukluk olup olmadığının anlaşılmasında, postür analizi önemli bir rol oynamaktadır. Bu analizin çeşitli kısımları bulunmaktadır. Bu kısımlar, eklem hareketlerini inceleme, kasların kısalık testleri, düzlem ile eksen analizleri ve de anatomik yapıdaki pozisyon değerlendirmeleri gibi isimler almıştır. Günümüzde sosyal yaşantının geçmişe oranla daha hızlı hale gelmesi ve sürekli koşuşturma hali, postür bozukluk durumlarını artırmıştır. Yapılan araştırmalarla, günümüzde çok sık bir biçimde rastlanan postür bozukluklar; toplumda kamburluk adıyla da bilinen Kifoz, yine toplumda kamburu göğsünde olarak adlandırılan durum olan Lordoz, omurganın sağ veya sol tarafa eğilmesi durumu olan Skolyoz gibi bozukluklardır.

Yazar:Erdoğan Gül

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku