Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Programlama Dili Nedir? Türleri Nelerdir?

0 972

3754_2

Program kelime olarak şartlara ve düzene göre yapılması gereken işlemlerin bütünü anlamına gelir.Program terimi ise bilgisayara yada elektronik devrelere yaptırılması gereken işi bir dizi komutlar olarak yazmaktır.

Programlama dilleri sayesinde bilgisayara hangi işi nasıl yapması gerektiğini öğretiyoruz ve o da insan dan daha hızlı olarak işlevi yerine getiriyor.Şuana kadar 3000 den fazla programlama dili yazılmıştır, fakat biz en çok kullanılan programlama dillerini anlatacağız.

Programlama dillerini üç sınıfa ayırabiliriz:
Alt Seviye Yazılım Dilleri: Makine koduna oldukça yakın programlama dilleridir. Assembly programlama dili.

Assembly Programlama Dili: Assembly karmaşık programlar yazmak için kullanılan düşük seviyeli bir dildir. İnsanlar tarafından zor anlaşılan makine dilinin karmaşık yapıdan çıkarak alfabetik ifadelerle değiştirerek düşük seviyede bir yazılım ortaya sunar. Assembly kullanım amacı tüm programlama dillerinde olduğu gibi daha az zamanda daha çok iş yapmaktır. Assembly bir zamanlar çok kullanılmaktaydı, ancak günümüzde daha kullanılma eğilimindedir.Anormal performans hususları söz konusu olduğu zaman bu dil kullanılmaktadır.

Orta Seviye Yazılım Dilleri:Bu programlama dilleri oldukça esnektir, hem alt hemde üst seviye programlama yapılabilir. C programlama dili gibi.

3754_3

C programlama dilleri: C programlama dili günümüzde en popüler dillerden biridir.Şuan kullandığımız bir çok programda C dili kullanılmıştır; Microsoft Windows, GNU/Linux, Minix gibi programların yapımının büyük bir çoğunluğunda C dili kullanılmıştır. C çok keskin bir dildir, bundan kaynaklanan bir çok problem programcıları zorladığı için c++ geliştirilmiştir.

Üst Seviye Programlama Dilleri:Bu programlama dilleri sadece sadece belirli bi fonksiyon üzerinde çalışırlar bu da programlama hakimiyetini azaltır.Bunun yanında en etkin ve en hızlı programlama dilleri bu kategoridedir.Diğer programlama dillerine göre daha kolay öğrenildiği ve uygulandığı için yeni başlayanlara en uygun diller üst seviye dillerdir.Örneğin;visual basic ve pic basic pro gibi…

Basic: ABD de icat edilmiş günümüzde çeşitli türevleri kullanılmakta olan üst düzey programlama dilidir. Basic öğrenmesi ve uygulaması kolay olan bir programlama dilidir. Visual basic diliyle Windows un belirli bölümleri yazılmıştır.Her Microsoft Office paketinde bir basic türevi var olup makro programlamada büyük kolaylıklar getirilmektedir.

Kaynakça:
http://selimkaratas.com.tr/wp/programlama-dilleri-ogrenmenin-incelikleri.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87evirici_diller
http://4.bp.blogspot.com/-woxqUEDtbEM/USo0pycF4bI/AAAAAAAAAQA/rUvg-f2U2BQ/s1600/20110421083325.jpg
http://www.yusufaytas.com/wp-content/uploads/2008/10/bilgisayar.jpg
http://tr.wikipedia.org/wiki/C%2B%2B
http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.51600615721f03.27447374
http://tr.wikipedia.org/wiki/Pascal_programlama_dili
http://tr.wikipedia.org/wiki/Basic

Yazar:Hikmet Aran

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku