Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Rafting Sporu Nedir? Nasıl Yapılır?

0 965

4076_rafting_em_brotas

Adrenalin tutkunu olan herkesi etkileyen rafting, son zamanlarda ülkemizde de rağbet görmeye başlamıştır. Su ile yapılan mücadeleyi zevkli hale getiren bu spor dalı, aynı zamanda doğa tutkunu olan kişileri de etkisi altına almaktadır. Raft adı verilen botlar ve kürekler yardımı ile akış hızı yüksek olan nehirlerde yapılan bu aktivite, son yıllarda yarışma düzenlemelerinde yer almaya başlamıştır. Nehir sporu olarak da adlandırılmaktadır.

1900’lü yıllarda Amerikada güvenli yük taşımak için kullanılan raftlar, çeşitli ülkelerde de sağlam yapısından dolayı akarsu, nehir taşımacılığında rol alırdı. 2.Dünya savaşı esnasında da kullanılan bu botlar, hala yaygın olarak taşımacılık alanında kullanılmaktadır. Bu sporun gelişimi de yine Amerikada baş göstermeye başlamıştır. 1973 yılında Sobek Expedition adlı bir kulüp keşif yapmak için çeşitli yerlere gidiyor ve etkinlikler düzenleyerek, rafting sporunun temellerini atıyorlar. Ülkemiz bu spor aktivitesini gerçekleştirmeye elverişlidir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde debisi yüksek nehirler bulunmaktadır. Dalaman Çayı, Fırtına Deresi, Köprüçay, Dim Çayı, Maçka, Manavgat Çayı, Kelkit Çayı, Tortum, Melen Çayı ve Çoruh Nehri gibi birçok yer rafting sporunun en çok yapıldığı mekanlardır. Sobek Expedition adlı kulüp 1982 yılında Çoruh nehrine keşif yapmak için gelmişlerdir.

İki çeşit raft adlı bot kullanılmaktadır. Biri, büyük ve debisi yüksek olan nehirlerde yük taşımacılık amacıyla kullanılır. Bu botu tek kişi denetim altına alır ve tüm sorumluluğu tek kişi üstlenir. Son zamanlarda bu bot türü, Turizm amaçlı kullanılmaya başlanmıştır. Yolcu taşımacılığına uygun olan bu botun, kullanımı diğer kürekli botlar ile aynıdır. Diğer çeşidi ise tamamen farklı bir şekilde hareket eder. Bot içerisinde bulunan herkes, raftın hareket etmesi için kürek çekmek zorundadır. Bir rehber eşliğinde herkes botun çeşitli yerlerinde bulunan kürekleri çekerler. Rehber arkada yer alır ve komutu bu şekilde verir. Ülkemizde de bu raft türü kullanılmaktadır. Ve mutlaka her botta, güvenlik için alanında uzman bir rehber bulunmak zorundadır. Herkes bu sporu çok kısa sürede öğrenebilir ve acil yardım uygulamalarını öğrenebilir. Her yaştan ve cinsiyetten kişiler, bu aktiviteyi gerçekleştirebilir.

4076_rafting_fotograflari_9b

Rafting sporunda ilk kural botun devrilmesine engel olmaktır. Bu spor 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılmaktadır. Takımların sistematik olarak ve aynı anda hareket etmesi, başarılı olmalarını sağlar. Her spor dalında olduğu gibi raftingde de zorluk aşamaları vardır. Ve bu zorluk aşamaları 6 gruba ayrılmaktadır. 6. derece en zor olandır ve 1. derece en kolay atlatılan aşamadır. Spor esnasında takımların önüne doğal engeller çıkmaktadır. İşte bu engeller, zorluk aşamalarını belirlemektedir. İrili ufaklı kayalar ve ağaç parçaları, su yükselişleri ve yön değişiklikleri, türbülanslar, ani süratlenmeler, beyaz ve köpüklü dalgalar rafting sporu yapan kişilerin karşılaştıkları zorluklar arasında yer almaktadır. Çağlayan ve şarlak adlı doğal engeller, nehirlerde farklılık gösterir. Bu da zorluk derecelerini ölçmede kıstas olarak kullanılmaktadır.

Klas 1: En kolay olan aşamadır. Debinin akış hızı, yükselişler, kaya ya da ağaç gövdesi gibi doğal engeller fazla yoktur. En acemi kişi bile rehber yardımı ile bu aşamadan geçebilmektedir. Dalga ve çalkalanma gibi sorunlar yoktur. Nehir sakin akar ve kişi kürek çekerken zorlanmaz.

Klas 2: Bu aşamada kolaydır. Hafif dalgalanmalar ve çalkantılar mevcuttur. Basit şarlaklar vardır. Ve bu şarlaklar kişiyi zorlamaz derecededir. Beyaz köpük hareketleri olsa da herhangi bir tehlikesi yoktur.

Klas 3: İlk başlayanlara göre zor bir kulvardır. Orta derecede zorluğu bulunmaktadır. Nehirde ani yükselen yüksek dalgalar ile karşılaşmak mümkündür. Şarlak seviyesi açıktır ve görünebilir biçimdedir. Bu yüzden takımlar zorlansa da görüş açıklığı olduğu için tehlikeli bir durum ile karşılaşmazlar.

4076_rafting_turuKlas 4: Bu derece bir hayli zordur. Nehrin başlangıç noktasından baktığınızda, diğer aşamalar gibi sonunu görmek mümkün olmaz. Akıntı debisi yüksektir ve yüksek, karışık dalgalar takımların gidişatını zorlaştırmaktadır. Doğal engeller ile karşılaşmak mümkündür. Bu engeller sadece su yüzünde değil su altında da olabilmektedir. Tehlikeli bir kulvardır. Mutlaka takımların güvenlik altına alınması gereklidir. Bunun içinde devrilen botlara yardım etmek için ya da tehlike anında, nehrin yakınlarında kurtarma ekibi olması şarttır. Bu kurtarma ekiplerinin mutlaka kıyıda kurtarma ipinin mevcut olması gereklidir.

Klas 5: Adrenalin tutkunlarının tercih ettiği bir kulvardır. Takımlar, çok zor engellerden ve aşamalardan geçmektedir. Nehirde çok yüksek dalga ve çağlayanlar oluşabilmektedir. Hatta dalga boyu 5 metreye kadar ulaşabilmektedir. Su altında ve üstünde doğal engeller sıkça görülebilmektedir. Görüş açısı kısıtlıdır hatta kimi zaman tamamen görünemez hale gelmektedir. Su köpüğe bürünmüş şekildedir. Bu kulvarda aktivite gerçekleştirmek için eğitimli ve deneyimli olmak şarttır. Ve mutlaka kurtarma ve sağlık ekibin bulunması gereklidir. Çok tehlike arz eden bir derecedir.

Klas 6: Bu aşamadan geçebilmek için rafting sporunda uzman olmak gereklidir. Hemen hemen geçilmeyecek engeller çoktur. Sık sık su türbülansına girebilir, çok yüksek dalgalar ve çağlayanlar ile karşılaşabilinir. Çok az aralıklar ile doğal engeller vardır. Bu kulvarda bu spor yapmak için, çok büyük cesarete ve eğitime ihtiyaç vardır.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku