Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ramazan’da Mideye Fazla Yüklenilmemeli

0 392

Ramazan, sıcak aylara denk geliyor ve aç kalma süresi oldukça uzun… Bu nedenle uzmanlar, sahurda mideyi rahatsız edecek derecede fazla yememek gerektiğini belirtiyor. Aşırı yemek, kan şekerini birden yükselttiği gibi düzensiz yemek, sahuru atlamak kan şekerinin düşmesine yol açıyor. Açlıkla doğru orantılı olan düşük kan şekerini dengelemek gerekiyor. Uzmanların bir diğer tavsiyesi ise sahur ve iftar olmak üzere iki öğün yemek yerine iftar ve sahur arasına bir de ara öğün koymak. Böylece kan şekeri dengesinin korunmasını sağlamak daha kolay hale geliyor.

Ramazan’da Hazımsızlık Çekmemek için Ne Yapılmalı?

Ramazan'da Mideye Fazla YüklenilmemeliDaha uzun süre tok kalabilmek ve hazımsızlık problemi yaşamamak için beslenme uzmanlarının ve doktorların ramazanda beslenme ile ilgili önerileri protein içeren gıdaları sofralardan eksik etmemek… Sahurda süt ve süt ürünlerini bulundurmak, yumurta, yoğurt, peynir gibi besinleri tüketmek, özellikle süt içerek yağ yakımını hızlandırmak, Ramazan’da yaşanacak kilo kaybı ve kilo alma problemlerinin de önüne geçmeye yardımcı oluyor. Bunun yanında süt ve yoğurt içine eklenerek tüketilecek olan tarçın da dengeli beslenmede yer alması gerektiği belirtilen besinler arasında yerini almaktadır. Yumurtanın ise haşlanmış olarak tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Ramazanda kilo almamak ve güçsüz düşmemek için verilen uzman tavsiyeleri şu şekilde:

-Mutlaka sahur yapın!
-Lifli gıdalara hem sahurda hem de iftarda yer ayırın!
-Aşırı yemekten kaçının!
-Günlük, vitamin, mineral, protein oranlarını dengede tutabilmek için gereken beyaz et, sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmeyin!
Ramazan'da Mideye Fazla Yüklenilmemeli-Kırmızı etin yanı sıra ekmek, pide, pilav, börek, makarna gibi hamur işlerini çok fazla tüketmekten kaçının!
-Su tüketimini ihmal etmeyin, 2-2,5 litre kadar su tüketin!
-Tatlı tüketecekseniz tercihiniz sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılardan yana olsun!
-Tatlı tüketimini haftada 2 günle sınırlayıp diğer günlerde meyve ve kuru meyve yemeyi tercih edin!
-İftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapın!
-Kan şekerinin düşmemesi ve günün verimsiz geçmemesi için sahurda sadece su içip yatmayın, mutlaka bir şeyler yiyin!
-Sahurda süt, yoğurt, peynir gibi protein ağırlıklı gıdalar alın!
-Yüksek yağ içeren iftarlık besinleri bir arada tüketmek yerine bu besinleri, bir gün tereyağı bal, bir gün zeytin peynir, bir gün 2-3 dilim sucuk gibi bölerek tüketin!
-Yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin!
-İçecek tercihiniz az şekerli komposto ya da bal ilave edilmiş soğuk içeceklerden yana olsun!
-Aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminden kaçının!
– 1 haşlanmış yumurta, bir su bardağı süt, domates, salatalık, yeşillik, çok tuzlu olmayan beyaz peynir, 2-3 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği sahurda yiyeceğiniz ağır hamur işleri yerine tercihiniz olsun!
-İftarda haşlanmış, fırında ya da ızgara yemekler tercih edin!
-Ara öğün olarak taze ve kuru meyve, badem, fındık gibi kuru yemişler yiyin!
-Kabızlığı önlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için kuru baklagiller ve sebzeler öğünlerinizde ağırlıkla bulunsun!

Ramazan’da Oruç Tutması Önerilmeyen Kişiler Kimler?

-Şeker, kalp, tansiyon gibi kronik hastalığı olan ve düzenli ilaç kullanması gereken kişi ya da kişilerdenseniz oruç tutup tutamayacağınızı mutlaka doktorunuza danışın!
-Uzmanlar 9 yaşın altındaki çocukların çok sıcak havada oruç tutmaması gerektiği görüşünde
-Mide ve bağırsak problemi yaşayan sindirim ile ilgili ciddi rahatsızlığı olan kişilerin ramazanda zorlanacakları uzman görüşleri arasında yer almaktadır.

* Kronik hastalığı olan kişiler, uzun süre aç kalmasının sağlık açısından büyük risk oluşturduğu bilinen kişiler oruç tutmamalıdır. Oruç, sağlıklı olan Müslümanların yerine getirmesi gereken bir farzdır.

Yazar:Merve Özkan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku