Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Raynaud Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?

0 1.272

Raynaud Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?Raynaud hastalığı olan bir kişi sıcaklık düştüğünde parmaklarda ağrı hisseder.
Kan damarları daralır ve neredeyse tamamen kapanır. Parmaklar veya ayak parmakları beyazdan maviye döner ve sonra kan geri döndükçe, kırmızı olur.
Raynaud sendromu veya Raynaud fenomeni olarak da bilinen Raynaud hastalığı, Amerikalıların yüzde 5 ila 10’unu etkilemekle birlikte, 10’unda sadece 1’inde tedaviye başvurulmaktadır. Kadınların etkilenme oranı, erkeklere göre dokuz kat daha fazladır.

*Raynaud hastalığı hakkında bazı gerçekler

Raynaud hastalığı soğuktan aşırı tepki gösteren periferik kan damarlarından kaynaklanır. Durum, Amerikalıların yüzde 5-10’unu etkiliyor. Maurice Raynaud, ilk olarak 1862’de hastalığı tarif etmiştir. Kadınlar ve soğuk iklimlerde yaşayan insanlar daha çok etkilenmektedir. Kapillaroskopi, Raynaud hastalığının teşhisine yardımcı olabilir.

*Tedavi

Raynaud hastalığı olan insanlar, soğuk bir günde evden çıkmadan önce sıkı giyinmeye dikkat etmelidir. Raynaud hastalığının tedavisi yoktur, ancak semptomları yönetmenin yolları vardır.
Raynaud hastalığının hafif formları için, evden çıkmadan önce açıktaki cildi örtmek yardımcı olabilir. Bir saldırı meydana gelirse, etkilenen parçaları sıcak değil, sıcakta ıslatırsa, su semptomları hafifletebilir ve kötüleşmesini önleyebilir. Stres bir faktördür. Orta ve şiddetli vakalarda, ilaç gerekebilir.

Etkilenen bölgeye uygulanan topikal merhemler, kan akışını, kalp debisini artırarak ve kan basıncını düşürerek semptomları hafifletir. Çok ağır vakalarda, Sinir cerrahisi Sempatektomi uygulaması yapar. Raynaud’lara neden olan vazokonstriksiyon, etkilenen bölgelerde sempatik sinirler tarafından kontrol edilir. Cerrah küçük insizyonlar yapabilir ve sinirlerin atak sıklığını veya şiddetini azaltmak için sinirleri damarlardan uzaklaştırabilir. Bu tedavi her zaman başarılı olmamaktadır.

*Kimyasal enjeksiyonlar

Sempatik sinir liflerini engelleyen belirli kimyasalların enjekte edilmesi etkili olabilmektedir. Lokal anestezi bazı insanlar için iyi çalışır. Bununla birlikte, kimyasalın etkisi zamanla geçecektir ve tedavi tekrarlamaya ihtiyaç duyacaktır.

*Raynaud’la yaşamak

Raynaud Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?Raynaud’lara eğilimli olan insanlar, bazı tetikleyicileri önlemek için gerekli önlemleri alabilir. Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü şunları önermektedir :

*sıcak ve soğuğa dikkat etmek

*duygusal stresden kaçınmak

*sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmek ve stresi azaltmak için egzersiz yapmak

*semptomları tetikleyen ilaçlar ve maddelerden kaçınmak

*kafein ve alkol tüketimini sınırlamak

*sigara içmemek

Ayrıca, hastalıkla birlikte yaralar da gelişiyorsa, bir doktorla birlikte takip edilmesi gerekmektedir. Tıbbi yardım almak, semptomların kötüleşmesini ve ciddi komplikasyonları önleyebilir.

*Nedenleri

Tam olarak Raynaud’un nedenlerinin belirsiz kaldığı, ancak sempatik sinir sisteminin kan damarlarının aşırı daralmasına neden olduğu bilinmektedir.
Bazı insanlar stresle karşılaştıklarında, sıcaklıkla ilişkili bir düşüş olmadan bile semptomlar yaşarlar. Sağlıklı bireylerde, parmaklar ve ayak parmakları gibi ekstremitelerde dolaşım sistemi, soğuk koşullarda ısı korunmasına tepki gösterir. Cildi oksijenle besleyen küçük arterler, maruz kalan deri yüzeyinde kaybolan ısı miktarını en aza indirgemek için daralır. Raynaud hastalığı olan kişilerde, bu daralma aşırıdır. Kan damarlarının neredeyse kapanmasına neden olan şey budur.

*Türleri

İki tip Raynaud hastalığı vardır: Birincil ve ikincil.

Birincil Raynaud daha yaygındır ve ikincil bir tıbbi rahatsızlığı olmayan kişileri etkiler. İkincil Raynaud, altta yatan bir tıbbi sorundan kaynaklanır. Daha az yaygındır ve daha ciddi olma eğilimindedir.

*İkincil Raynaud’ların nedenleri

İkincil Raynaud’ların nedenleri şunlardır:
*Atardamar hastalıkları : Ateroskleroz, kan damarlarında bir plak birikmesi veya Buerger sendromu, el ve ayaklardaki kan damarlarının iltihaplandığı bir bozukluk, Raynaud’un semptomlarına neden olabilir.

*Bağ dokusu hastalıkları : Sertleşmiş cilde yol açan skleroderma olan çoğu insan Raynaud hastalığına sahiptir. Semptomlar genellikle lupus, romatoid artrit ve bezleri etkileyen bir otoimmün hastalık ile bağlantılıdır.

*Titreşim : Hobilerini veya işlerini gitar veya piyano çalmak gibi tekrar eden hareketler gerektiren kişiler Raynaud’un semptomlarını geliştirme riski altındadır. İşlerinde delici gibi titreşimli aletler kullananlar da risk altındadır.

*Karpal tünel sendromu : Bu durum ele giden sinirlere baskı uygular ve Raynaud’un semptomlarına duyarlılığı arttırır.

*İlaçlar : Raynaud’u uyaran ilaçlar arasında beta blokerleri içeren migren ilaçları, bazı kemoterapi ilaçları ve bazı reçetesiz satılan ilaçlar bulunmaktadır.

*Bazı maddelere maruz kalma : Sigara içmek kan damarlarını daraltır ve Raynaud’ların olası bir sebebidir. Vinil klorür gibi diğer kimyasallar da rol oynayabilir.

*Yaralanmalar : Raynaud, donma, kırık bir bilek veya lokal cerrahi gibi yaralanmalardan sonra başlayabilir.

Raynaudlar, kadınları erkeklerden daha fazla etkileme eğilimindedir. Birincil Raynaudlar normalde 15 ila 25 yaşları arasında, ikincil Raynaud ise 35 ila 40 yaşları arasında başlar. Durum ailelerde genetik olabilmektedir. Raynaud’lu bir kişiyle birinci derece akraba olan bir kişinin hastalığı geliştirmesi olasıdır. Raynaud’lu kişilerde trombosit aktivasyonu daha yüksek görünmektedir. Trombositler, kanamayı önlemek için birlikte toplanan kandaki bileşenlerdir. Fibrinoliz, pıhtılaşmayı azaltmak için vücutta gerçekleşen doğal bir reaksiyondur. Bazı çalışmalar Raynaud’lu kişilerde düşük seviyede fibrinoliz bulunmuştur.

*Belirtileri

Raynaud Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları Nelerdir?Raynaud hastalığı, ellerindeki veya ayaklarındaki kan damarlarının soğuğa aşırı tepki göstererek uyuşmaya ve ağrıya neden olmasına sebep olur. Raynaud hastalığı, soğuk algınlığına maruz kaldığında bazı insanları etkiler. Sıcaklıklar düştüğünde, kan damarları parmaklarda veya ayak parmaklarında bulunur. Bu kasılma, etkilenen dokularda oksijen eksikliğine neden olur. Parmaklar ve ayak parmakları dokunuşlarda ve muhtemelen uyuşmalarda soğuk hissedilecektir. Çoğunlukla, etkilenen alan beyaza, daha sonra maviye dönecektir. Alan ısıtıldığında ve kan akışı geri döndüğünde, karıncalanma hissi ve muhtemelen şişme oluşacaktır. Bu acı veren bir his de olabilir. Parmaklar en çok etkilenen alandır, ancak Raynaudlar burun, dudak ve kulakları da etkileyebilir.
Raynaud sendromu, elleri veya ayakları veya her ikisini de etkileyebilir. Riski azaltmak için, ayakları ve elleri sıcakta tutmak, sigarayı bırakmak ve yeterli egzersiz gereklidir. Bir atak başlarsa, elleri ve ayakları bir defada ısıtarak masaj yapmak suretiyle semptomlar azaltılabilir veya önlenebilir. Ayaklar ve eller mümkün olduğunca kesiklerden, morluklardan ve diğer yaralanmalardan korunmalıdır, çünkü dolaşım eksikliği onların iyileşmesini zorlaştırabilir. Cildin çatlamasını önlemek için losyon kullanın ve rahat, iyi oturmuş ayakkabılarınız olduğundan emin olun.

*Teşhis

Birincil ve ikincil Raynaudlar arasında ayrım yapmak için, doktor kapillaroskopi yapabilir. Bu, tırnağın tabanındaki cildin görüntülenmesi, hatalı veya genişlemiş kılcal damarların değerlendirilmesi için bir mikroskop altında incelenmesini içerir. Ayroca kan testi de yapılabilir.

*Komplikasyonlar

Raynaudlar normalde hayatı tehdit edici değildir, ancak komplikasyonlar meydana gelebilir. Chilblains, kan dolaşımında bir sorun olduğunda ortaya çıkar ve Raynaud’un olası bir nedenidir. Cilt kaşıntılı, kızarık ve şişmiş olur. Ayrıca cilt sıcak, yanık ve hassas hissedilebilir. Chilblains genellikle 1 ila 2 hafta içinde çözülür, ancak hastalık geri gelebilir. Ekstremitelerin sıcak tutulması onları önlemeye yardımcı olabilir. El ve ayaklar üşüyorsa, çok fazla ısı daha fazla hasara neden olabileceğinden, alanlar yavaşça ısıtılmalıdır. Semptomlar kötüleşir ve kan akışı uzun bir süre önemli ölçüde azalırsa, parmaklar ve ayak parmakları deforme olabilir. Oksijen alandan tamamen kesilirse deri ülserleri ve kangren dokusu gelişebilir. Bu komplikasyonların her ikisinin de tedavisi zordur.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku