Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

0 1.088

Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?Renk körlüğü en basit genel tanımı ile doğada bulunan renklerin algılanamamasıdır. Renk körlüğü, göz retinasında koni hücrelerinin bulunmaması yada eksik bulunması sebebiyle oluşan bir hastalıktır. Bu da çevredeki renkleri ayırt edememeye ve dolayısıyla renk körlüğünü oluşturur. Retinada koni hücrelerinin hiç bulunmaması durumu çok nadir görülen bir durum olmakla beraber ortamı sadece siyah ve beyazdan ibaret görürler. Renk körlüğü kadınların taşıyıcı olması sebebiyle, kadınlara nazaran daha çok erkeklerde görülür.

Göz yapısında pigment eksikliğine bağlı olarak, iki renk görme şeklinde kendini gösterir. En çok rastlanılan hali anormal trikomatopsi türüdür. Bunlar doğadaki her rengi görür fakat kırmızı-yeşil-sarı veya mavi-yeşil-sarı arasındaki ayrımını yapamazlar. Normal bir göz yapısında, gözün renkleri algılayabilmesi 3 farklı yapıdaki koni pigmentlerinin sistematik bir şekilde çalışmasıyla meydana gelmektedir. Bu şekilde doğadaki renkleri algılayabilme yetisine trikomatop olarak isimlendirilmiştir. Hastalıklı göz yapısında eksik koni hücreleri ne kadar çok ise renk algılama yetisi o kadar düşmektedir.

Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

Renk Körlüğünün Teşhisi
Renk körü olan kişi herkesinde kendisi gibi gördüğünü düşünerek hastalığının fark edemeyebilir. Renk körlüğünün yada renk görme eksikliği tipinin belirlenmesine yarayan, çeşitli renklerin karışımından meydana gelen harf veya rakamlardan oluşan tablolar hazırlanmıştır. Bu tablolara inchiara tabloları denilmektedir. Bu tablolar sayesinde renk körlüğünün ve de eksikliği basit bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Bir başka şekli de renkli yumak ya da renkli ipçiklerin birbirine karıştırılarak renk gruplarına ayırması istenir ve hasta olan kişi bu gruplandırmayı renk ayrımı yapamadığı için grupları oluşturamaz.

Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?Renk Körlüğünün Çeşitleri
Renk körleri ana renkleri ya hiç göremezler yada eksik algılarlar. Tam renk körü ve eksik renk görme sorunu olarak ikiye ayrılırlar. Eksik renk görme problemi ise kendi içinde üçe ayrılır. Kısmi renk körlüğü olarak da kırmızı, yeşil ve mavi tonlarının ayırt edilmediği çeşitleridir ve renk eksikliklerine göre farklı isimlendirilirler.

Renk Körlüğünün Tedavisi
Tam renk körlüğünün tedavisi bulunmamaktadır. Renk görme eksikliği olanlarda ise, renk körlüğü lensi veya renk körüğü gözlükleri ile daha canlı hale ve görülebilir renkler haline getirilebilmektedir.

Yazar:Züleyha GÜnay

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku