Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ruhsal Hastalık Nedir?

0 462

Ruhsal hastalık kişinin süren hayatını verimli ve olağan seyrinde sürdürmesine engel olan psikolojik rahatsızlıkların tümüdür. Sağlık ise bireyin bedenen, ruhen ve sosyal açıdan tam anlamıyla iyilik hali yaşaması durumudur.

Psikolojik rahatsızlıklar bu üç başlıkta ele alınırsa;

1. BRuhsal Hastalık Nedir?edenin sağlam olması ancak kişinin depresyon, panik bozukluk, şizofreni gibi psikolojik bir rahatsızlık hali yaşaması, psikolojik rahatsızlıkların bir kısmını oluşturur. Bu hal bir ruhsal rahatsızlık halidir. Kişinin hayatı, yaşadığı ruhsal problemler ile birlikte verimsizleşir. Ruhsal rahatsızlığı bulunan bireyin bir psikiyatrist ve psikologdan eş zamanlı ilaç ve terapi yardımı alması gerekmektedir. Tek başına baş etmenin güç olduğu ruhsal rahatsızlıklara öncelikle aile bireyleri ile yakın çevrenin desteğinin alınarak, iş hayatına ve sosyal hayata işlevsel bir şekilde tekrar kazandırılması sağlanmalıdır.

2. Psikolojinin sağlam olduğu bir durumda bedenen zarar gören bireyin ruhen darbe alması hali bir diğer psikolojik rahatsızlıklardan bir bölümünü oluşturur. Bu durum, bireyin kendinin veya bir yakınının kalp krizi, kaza gibi fiziki darbe aldığı bir durumda tekrar yaralanma korkusu, ölüm korkusu, yakınına zarar gelme korkusu, eksik hissetme, eskisi gibi olamama korkusu yaşayarak süregiden hayatlarının işlevinin azalması yada tamamen işlevsizleşmesi halidir. Bireyin süregelen bir ruhsal rahatsızlığı yoktur, ancak birey planlamadan yaşadığı fiziki problemin akabinde bir ruhsal rahatsızlık yaşamaya başlar. Kaygı halleri, panik bozukluk, özgül fobiler, depresyon vb. bunlara örnek olarak verilecek durumların başında gelir.

3. Ruhsal Hastalık Nedir?Birey bedensel sıkıntısının sebebinin psikolojik kökenli olması durumu da, diğer iki durumda olduğu gibi psikolojik rahatsızlıkların bir bölümünü oluşturur. Örneğin kendini migren hastası zanneden çoğu insanın rahatsızlığını sebebi, stres kaynaklı baş ağrılarıdır. Gerilim, kaygı halleri yaşamın bir parçası olarak insanlara eşlik eder.

Ancak bilinmelidir ki, her stres hali, panik hali bir ruhsal rahatsızlık değildir. Yalnızca, bu durumların artması kişinin hayatı açısından işlevselliğinin azalmasına ışık tutarak, sosyal problemlerin eşlik etmesine yol açarsa, böyle bir durum ruhsal bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir.

Ruhsal rahatsızlıkların tedavisi nasıl olmaktadır?

Ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde çalışan psikologlar ve psikiyatristler birbirinden farklı iki meslek grubuna ait bireylerdir. Ancak bir masanın bacakları gibi biri olmadan diğeri tek başına tedavi de yeterli değildir. Rahatsızlığın tıbbi boyutunda, teşhisinde ve tedavi sürecinde, ilaç ve tıbbi destekler psikiyatrist tarafından sağlanırken; yine daha çok problemin sorununa inerek kişilerin problemlerini kendilerinin bulmalarını sağlamak açısından yol ve yön gösterici psikologlar da bu yönde destek vermektedir. Rahatsızlık yaşan birey birçok yaklaşım türlerinden seçilen terapiler ile işlevsel bir hayata kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Kaynakça:
psikolojik.gen.tr/ruhsal-bozukluklar.html

Yazar:Gökçe Cömert

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku