Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Saçkıran Nasıl Oluşur, Nedir , Bitkisel Tedavisi Nasıldır ?

0 420

Saçkıran Nasıl Oluşur, Nedir , Bitkisel Tedavisi Nasıldır ?Tıp dilinde “Alopesi Areata” olarak bilinen saçkıran; saçların dökülürken kafada yuvarlak ve saç olmayan alanlar oluşturması olarak tanımlanabilir. Saçkıran rahatsızlığının en başlıca sebebi stres olarak gösterilmektedir. Halk arasında bilinenin aksine tüketilen yiyecek veya içeceklerle bir ilgisi yoktur.
Saçkıran genelde kuaförler tarafından teşhisi konulan bir rahatsızlıktır çünkü herhangi bir belirti vermez. İlk olarak saçlarda büyüme ve gelişme sona erdikten sonra saçlar ani bir şekilde dökülmeye başlar. Saçların döküldüğü kısımdaki saç köklerinde bir genişleme meydana gelir ve ardından aynı köklerden beyaz ve griye yakın renklerde saç çıkmaya başlar.

Alopecia areata, “kafa derisinde, kaşlarında ve yüzün sakallı bölümünde kısalık, sınırlı, genellikle asimetrik alanlarla karakterize, belirsiz bir etiyolojinin ortak bir durumu” olarak tanımlanmaktadır.
Çoğu vakada, saçlar çeyrek büyüklüğünde küçük yamalar halinde düşer. Çoğu insan için, saç dökülmesi birkaç yamadan başka bir şey değildir, ancak bazı durumlarda daha aşırı olabilir.
Alopesi areata, bağışıklık sisteminin, zararlı yabancı istilacılar yerine vücudun kendi hücrelerine yanlışlıkla saldırdığı bir otoimmün hastalık olarak düşünülür.
Alopesi areata durumunda, bağışıklık sistemi saç dökülmesine neden olan iltihaplanmaya neden olan saç foliküllerine saldırır.

Saçkıran tedavisi:

Saç kaybının kesin bir tedavisi yoktur ancak hekiminizin önereceği bir takım kortizon bazlı haplar ile özel bir ışın tedavisi yapılabilir. Tabii bu uygulamaların yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır. Zamana bırakıldığında bazı hastalarda saçkıran hastalığının kendi kendine iyileşme gösterdiği tespit edilmiştir. İlk etapta gri ve beyaz tonlarında olan saçlar daha sonra normal renklerine dönmeye başlarlar.

Saçkıran Nasıl Oluşur, Nedir , Bitkisel Tedavisi Nasıldır ?Saçkıran için uygulanabilecek bitkisel tedaviler:

-Saçkırana uğramış bölgeyi traş edin ve saçlarınızı en az haftada iki defa olmak üzere yıkayın.
-6 su bardağı suyun içine konulan bir avuç kadar kepeği kaynatın ve ardından süzün. Hazırladığınız bu küre 1 su bardağı taze limon suyu ekleyerek saçlarınızı haftada iki defa bu karışımla yıkayın.
-Kahve fincanıyla bir fincan olacak şekilde kuru soğanın suyunu sıkın. Soğan suyuna çorba kaşığıyla bir kaşık zeytinyağı ekleyin ve karıştırın. Ardından da bu karışımı sorunlu bölgeye uygulayın.
-6 bardak suya toz halindeki bir avuç kadar defne ağacı tohumu ekleyin. Su çekene kadar bu karışımı kaynatın. Bu işlemin ardından bir tülbent yardımıyla süzerek ortaya çıkan lapayı sorun olan bölgeye uygulayın.

Yazar:Enes Eker

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku