Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sağlık Kurumları ve Motivasyon İlişkisi

0 482

Sağlık Kurumları ve Motivasyon İlişkisiSağlık sektörü çalışanları mesleği insanlara yardım etmeyi, sevmeyi, hastalarla iyi iletişim kurabilmeyi, onlara şefkatle yaklaşmayı gerektirir. Hastaların sadece fiziksel tedavileri için gerekenleri yapmak yeterli değildir. Onların psikolojik olarak desteklenmesi, tedavi sürecinin ve uygulanacak yöntemlerin hastaya anlayacağı bir dille anlatılması gereklidir. Bunun için personellerin ve özellikle hemşirelerin mesleği bu noktada çok önemli bir role sahiptir.

Ülkemizde son yıllarda uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı hizmetlerin daha verimli ve etkili daha planlı bir şekilde sunulması amaç edinilmiştir. Ayrıca SDP; temel ilkeleri insan sağlığı merkezli olup, daha katılımcı ve profesyonellik esaslı ve kaliteli hizmet verebilmeyi ve hizmette rekabeti temel almıştır. Temel bileşenlerine baktığımızda ise planlayıcı ve denetleyici özelliğe sahip Sağlık Bakanlığı, sağlık sistemimizin yaygın, güler yüzlü ve erişimi kolay olması sağlık sigortasının herkesi tek çatı altında toplaması ve etkili ve yönetimi daha verimli bir saklık idaresi gibi reformlar yer almaktadır.

Sağlık hizmetlerinde sadece hastanın memnun olması ve hastanın kendini iyi hissetmesi amacı yeterli olmamaktadır. Sağlık çalışanlarının da iş memnuniyeti göz önünde bulundurulmalı, hizmet kalitesini artırmak için hemşirelerin ve diğer sağlık personellerinin de motivasyonunun yüksek olması gerekmektedir. Sağlık sektörü karmaşık bir yapıya sahiptir. Sağlık çalışanları burada sürekli dinamik ve profesyonel bir hizmet sunmak zorundadır. Uzun saatler aktif olması ve hata oranlarının en aza indirilmesi için hemşirelere gereken desteğin de sağlanması gerekmektedir.

Hastane çalışanları psikolojik olarak kendini rahat hissedebilmeli, kararlarını özgürce açıklayabilmeli ve değer görmelidir. Sürekli baskı ve denetim altında olmak bireyi strese sürükler. Bu nedenle hemşirelerin baskı altına alınmadan, hastanenin amaçlarına uygun olan ve olmayan davranışlarının gözlemlenmesi, hatalardan ders çıkarılması ve olumlu davranışların takdir edilmesi gerekmektedir.
Aynı zamanda bireylerin kurum içerisinde birbirleriyle iletişim halinde olması, grup olarak takım çalışması yapmaları, birbirlerine yardım etmeleri ve destek olmaları, hemşirelerin kendi alanı dışında başka işlere yönlendirilmemeleri de gerekmektedir. Çünkü birkaç işe birden yetişmek zorunda kalmak hemşirelerin yoğun tempoda daha fazla yorulmalarına neden olur.

Motivasyon ne kadar psikolojik bir durum olsa da maddi sıkıntılar, parasal sorunlar da kişinin motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Özellikle özel sektörde sürekli rekabet halinde olmak ve işini kaybetme korkusu bireyin kendini güvende hissetmemesine, sürekli takdir edilmek istemesine ve hatta tükenmişliğe neden olabilir. Birey sadece maddi geliri  
düşünmeye başlayıp, gelecek kaygısı taşırsa işten aldığı doyum da azalacaktır. Bu gibi pek çok etmek personellerin motivasyonunu olumsuz etkilemektedir.

Sağlık Kurumları ve Motivasyon İlişkisiHastanelerin temel amaçları arasında sayılan hizmet kalitesinin artması için sağlık personellerinin memnuniyeti de göz önünde bulundurulmalıdır. Kişi ne kadar memnun olursa motivasyonu o kadar yüksek olacağından, hizmet kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların sürekli takip edilmesi gerekmektedir.
Sağlık personellerinin yoğun ve aktif bir şekilde, kaliteli bir hizmet sunması için iş yoğunluğunu atmasına yetecek zaman dilimine ihtiyacı vardır. Hem ailesine zaman ayırarak sosyal yaşamını devam ettirebilmesi, gerekse yoğun iş temposundan uzaklaşması için tatillerin iyi ayarlanması gerekmektedir. Ayrıca bu günlerin kişiye uygun olup olmadığı sorulmalı ve ortak karar varılmalıdır.
Özel hastanelerde gerek hastane sahipleri gerekse idari personelin sürekli sağlık çalışanlarıyla iletişim kurması hastanede verimliliğin sağlanması ve hizmet kalitesinin artmasına olanak sağlar. Bu durum ise motivasyonun artmasının yanı sıra çalışma kalitesini de artıracaktır.

Kaynakça:
Şahin A., 2004. “Yönetim Kuramları Ve Motivasyon İlişkisi” Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 11, Konya ss 523-547.

Yazar:Soner Bahşi

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku