Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sağlıklı Bir Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

0 404

Ayakkabı seçimlerinde en önemli unsurların başında sağlık gelmektedir. Bir kişinin ayağına en uygun ayakkabıyı bulması, ayağını rahat ettirecek modelleri seçmesi, fazla yük binerek ayakta çeşitli hastalıklara sebep olacak sorunların olmadığı modellere yönelmesi hayati önem taşır.

8378_1382181460_internet_magazin_obuv1) Bir ayakkabıyı seçerken dikkat edilmesi gereken unsurların başında, özellikle de kadınlar açısından düşünüldüğünde uygun topuk yüksekliğinin seçilmesi gelir. Gereğinden fazla yüksek topuklu ayakkabıların kullanımında ayağa fazla yük biner, ayakta aşırı bir stres oluşur ve akabinde de ayak tabanı, bilekleri ve hatta sonrasında da bacaklarda ağrılara sebep olur. Ayaklara aşırı yükleme yapıldığında, zaman içerisinde bacaklardaki diz bölgesi, bacakların kalça birleşim yerleri ve hatta bel bölgesinde sorunlara yol açar. Hatta vücut ağırlık merkezinin değişimine sebep olan bu durum, kasları eklemlerle bir arada tutan bağlarda aşırı gerilmeye neden olur. Böylelikle de zamanla kronikleşen vücut ağrıları oluşacaktır.

2) Günlük olarak kullanılacak ayakkabılarda, bileği kavrayan modellerin seçilmesi de büyük önem arz eder. Bileği hem ön hem de arka bölümlerinde iyice desteklemesi gereken bu ayakkabılar, özellikle topuk arka kısmı sağlam tutacak şekilde yüksek ve sert malzeme ile yapılmalıdır. Malzemesi genel itibariyle deri olmalı, sentetik materyallerden hava alma şansı çok kalmadığı için uzak durulmalıdır.

3) Ayağın ayakkabı içerisindeki hareketi kısıtlanmamalı, rahat hareket edebileceği kadar geniş olmalıdır.

8378_184764) Özellikle küçük çocuklarda görülen yaş büyüdükçe artan ayak numarası durumuna dikkat edilmeli, ayağa göre fazlasıyla büyük ayakkabı alınmamalı, ayakkabı küçüldükçe ise kullanımı bırakılarak farklı bir ayakkabıya geçilmelidir.

5) Ayakkabı içerisinde ayak parmaklarının rahatlıkla sığabileceği genişlikte olmasına dikkat edilmeli, en başta satın alınırken en uzun parmağın en rahat olacağı şekle göre ayakkabı seçilmelidir.

6) Tercihen öğleden sonra ayaklar şiş haldeyken ayakkabı denemekte fayda vardır. Denediğiniz ayakkabı (çift olarak denemelisiniz); ayağınıza göre olmalı, ayağı kavramalı ve kaymamalı (topuk iyice oturmalı, otururken ayağınızdan çıkmamalı,yürürken kaymamalı, çok sıkı olmamalı, ağız kısmı ayağı sarmalı ve bilek kemiğini kesmemeli), ön kısımda (parmak kutusu) ayak rahatça hareket edebilmeli, ayak fonksiyonu için uygun derinlikte ve ende olmalı, taban normal yürüme fonksiyonunu desteklemeli, dış taban kullanacağınız yüzeylerde kaymamalı, astar ve üst kısmında kullanılan materyal yumuşak ve esnek olmalı, ayakkabı içinde sağlıklı bir ortam oluşturmalı, baskı ortadan kalktığında kendi şeklini koruyarak orijinal haline geri dönmeli, yürüdüğünüzde batma ve basınç hissi yapmamalı, topuk kısmı dengeyi sağlamalı ve sağlam olmalıdır. Bağcıklı ayakkabıların ayağı daha iyi kavradığı ve ayarlanabildiği unutulmamalıdır.
Kaynakça:
http://www.kalitelisaglik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=104:ayak-sagl-g-ve-ayakkab-secimi&catid=98&Itemid=374

Yazar:Gökçe Cömert

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku