Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Samsung SyncMaster T220 LCD Monitör İncelemesi

19 641

samsung1320x200Bu monitörü yaklaşık 1 aydır kullanmaktayım. Bu incelemeyi ürünü a’dan z’ye tanıtmak şeklinde yapmama gerek yok çünkü PC Labs ürünü detaylı şekilde incelemiş. Ben ise ürün hakkındaki yorumlarımı artıları ve eksileriyle anlatmak istiyorum.

Öncelikle ürünün kutusunu açtığınızda içerisinden Samsung SyncMaster T220 LCD monitör, monitör ayağı, DVI-D kablo, D-Sub kablo, kullanım klavuzu, garanti belgesi ve yazılım CD’si çıkmakta. Bu kadar şeyi gerçekten oldukça iyi sığdırmuşlar ve ürünün kasasından sadece çok az daha büyük bir kutu olduğundan 6 TL gibi Ankara-Edirne arası oldukça makul sayılabilecek kargo ücreti ile kapıdan teslim aldım. Şayet kargo ücreti konusunda aklında soru işareti olanlar varsa, fazla tutmadığını bilmelisiniz.

Ürünü kutu içerisinden çıkardıktan sonra slot şeklinde kaydırarak basit bir hareketle ayağı yerine monte edip vidalıyorsunuz. Cihazı PC’nize bağlarken DVI-D çıkışını kullanırsanız kontrast, tazeleme oranı ve görüntü keskinliği konusunda daha iyi netice alırsınız. Bu konuda ufak bir bilgi vermek gerekirse; DVI bağlantı birimi dijital sinyallerin iletilmesinde kullanılır. D-Sub ise iki ucu da bildiğimiz mavi renkli VGA ucuna sahip olan kablonun ismidir. Bu kablo ile dijital veri transferi yapmak mümkün değildir. Sadece analog sinyalleri taşımak için kullanılırlar. Piyasada bulunabilen tek ucu DVI diğer ucu VGA olan kablolar mevcut fakat bunlar sadece monitöründe veya ekran kartında DVI çıkışı olmayan kişilerin kullandıkları kablolardır. DVI girişi olan ekran kartı ve monitörünüz varsa, bunları DVI arabirimiyle bağlamanız kaliteli görüntü elde etmek açısından en doğrusu olacaktır. Piyasada DVI-D, DVI-I, DVI-A gibi çeşitleri bulunsa da sadece dijital-dijital bağlantı türü sağlaması yönünden asıl olan DVI-D arabirimidir. Bu kablolarla ekran kartından dijital olarak alınan veri aynı şekilde monitöre de dijital olarak verilir. DVI-I arabiriminde ise yukarıda bahsettiğim tek ucu analog diğer ucu dijital olan kablolarda kullanılır. DVI-I ile hem analog hem de dijital veri iletimi mümkündür. Son olarak DVI-A’da aynı D-Sub kablolar gibi sadece analog veri iletimi gerçekleşir. Yani DVI kablo kullanmak her zaman dijital görüntü iletimi anlamına gelmez. Yanlızca iki ucu da DVI-ı veya DVI-D olan kablolar dijital veri iletimi sağlarlar. Tek ucu VGA diğer ucu DVI olan kablolar analog çalışırlar. DVI bağlantı uçlarının hepsi birbirine benzer sadece pin sayıları ve yerleşim şekilleriyle ayrılırlar. Ama ekran kartları üzerindeki DVI çıkışları her DVI türü için uygundur.

Önce DVI-D ve standart vga analog çıkışı kablo uçları ardından aralarındaki kalite farkı aşağıdaki yakın çekim fotoğraflarda açıkça gözükmektedir.

dvivga-640x480

Performans ve Yorumlar
Ürünün görüntü kalitesi gerçekten çok iyi düzeyde. Bundan önceki Sony CRT monitörümü aratmadı diyebilirim. Cihazın 0,282mm olan nokta aralığına sahip olan piksellerini ekranın 10cm yakınına yaklaşmadığınız sürece kesinlikle göremiyorsunuz. Bu görüntü keskinliği açısından önemli bir avantaj. Cihazın kontrast oranı o kadar yüksek ki, bir örnekle açıklamak gerekirse günlük internet kullanımında ve oyun oynarken %20, film izlerken ise %35 değerinde anca kullanabiliyorum. Eğer %50 kontrast üzerinde kullanırsanız beyaz ışık gözü oldukça fazla yoracaktır. Monitörün bu kadar yüksek karşıtlık oranı sunması görüntü kalitesini oldukça arttıran bir faktör. Ürünün 2ms’lik tepki süresi ile oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim fakat bu düzeyde bir monitörden biraz daha iyi bir performans bekliyordum. Kaliteli bir CRT monitörden LCD’ye geçiş yaptığım için tepki süresindeki zafiyet çok net şekilde farkediliyor. Özellikle hızlı hareket etmenin büyük önem arzettiği FPS tarzı oyunlarda, cihaz yetersiz kalabiliyor. Hızlı hareket anında görüntüde oluşan hafif bulanıklaşma, hedef alıp ateş etmeyi geciktiren bir faktör. Aslında bu FPS tarzını oynamayı sevmeyen birisi için pek önemli değil çünkü diğer hiçbir tarzda en ufak bir sorun yaşamadım. Hatta gelmiş geçmiş en hızlı aksiyon araba yarışı olan Burnout Paradise oyununda bile, tepki süresinden kaynaklanan en ufak bir rahatsızlık hissetmedim. Fifa ve PES futbol oyunlarında da en ufak bir ghosting sorununa rastlamadım. Ama senelerce FPS oynamış hardcore oyuncular söz konusu olduğunda LCD’ye geçmek için hala erken diyebilirim. Bu oyuncular sınıfında başta yer alan Quaker’lara LCD’den bir süre daha uzak durmalarını öneririm. (Yeni çıkan yüksek tazeleme hızlarına(Hz) sahip LCD monitörlere göz atılabilir.)

Ürün 1680 x 1050 piksel normal çözünürlüğe sahip. Birçok LCD’nin alt çözünürlüklerde çamur gibi bir görüntü sunduğunu ve renklerin ne denli soluklaştığını tecrübe edenler vardır. Ama Samsung’un özel yöntemleri sayesinde çözünürlüğü düşürseniz dahi görüntü kalitesinden çok fazla ödün verilmiyor. Yine gayet makul seviyelerde görüntü kalitesi ve renk gerçekliği elde edebiliyorsunuz. Sağdan, soldan ve üstten hiçbir LCD’de görmediğim kadar geniş görüş açısı sunan monitör, aşağıdan bakıldığında inanılmaz derecede vasat bir görüntü sunuyor. Ön panelde sadece dokunmatik bir açma-kapama butonu yer alıyor ve bu tuşun altında yanan kırmızı ışığın seviyesini azaltabiliyor veya tamamen kapatabiliyorsunuz. Cihazın analog fonksiyonlarını yerine getirmek için kullanılan menü tuşları ise sağ yan tarafa konumlandırılmış. Öne eğilme yeteneği neredeyse bulunmayan ürün, arkaya 20 derece kadar yatabiliyor. Cep telefonun ve UPS’den etkilenmeyen cihaz alternatif akım yerine UPS’den verilen doğru akım ile de sorunsuz çalışıyor. Dakikalarca UPS üzerinde kullanarak yaptığım testlerde, ürünün hiçbir sorun veya yan etki göstermediğini tespit ettim. Cihazı gönül rahatlığıyla UPS’nize bağlayabilirsiniz.

Son olarak bu denli büyük bir monitöre özellikle film izlerken 1 metreden yakın bakmamanızı öneririm. İnternet kullanımı ve oyunlarda ise, 70cm-80’ye kadar yaklaşılabilir. Daha yakından izlerseniz, gözünüz ekranı takip ederken haddinden fazla yorulacaktır.

samsunt220-640x480

img_5127-640x480

img_5129-640x480

img_5130-640x480

img_5133-640x480

img_5135-640x480

Teknik Detaylar:

  • Ekran köşegen boyu: 22″
  • Ekran oranı: 16:10 geniş ekran
  • Nokta aralığı: 0.282 mm
  • Panel tipi: TN+ S panel
  • Soğuk katod aydınlatma
  • 20000:1 dinamik karşıtlık (kontrast)
  • 1000:1 karşıtlık
  • 300 nit parlaklık
  • 2 ms tepki süresi (griden griye)
  • 24 bit renk derinliği, 16.7 milyon renk
  • 170 derece yanal görüş açısı (CR>10)
  • 160 derece dikey görüş açısı (yukarı) (CR>10)
  • Analog (D-Sub) giriş
  • Sayısal (DVI-D) giriş
  • Boyutlar: 520x 373,5 x 74,5 (ayaksız)
  • Hareket: Öne/arkaya eğilebilme
  • Denetim: OSD, Türkçe menü var.
  • Güç tüketimi: 45 Watt en yüksek

Sonuç olarak çok memnun kaldığım ve fiyatını son kuruşuna kadar hak ettiğini düşündüğüm bu ürün için 9/10 puan veriyorum. Fakat FPS oyunlarındaki performansı biraz daha iyi olsaydı 10 tam puanı hakedecekti, 1 puanı oradan kırıyorum.

Not: Hiç ölü piksel bulunmayan sorunsuz bir ürün yolladıkları ve ellerinde olmadığı halde uğraşıp ürünü bana temin ettikleri için Gigatek’e teşekkürler.

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku