Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sardunya Nedir?

0 936

Sardunya, çoğu kaynakta ve ifadede, süs bitkisi ya da süs çiçeği olarak tanımlanmaktadır. Zaten evlerde, balkonlarda ya da büyük alış veriş merkezlerinin bahçelerinde görmeye alışık olunan bir süs bitkisi özelliğinde olması, bu açıklamayı da haklı kılmaktadır. Ancak botanik bilimi adına incelendiğinde ise, sardunyadan “Scented Leaved” adı ile bahsedilmektedir. Yine bu bilim çerçevesinde yapılan araştırmalara göre, sardunyanın turnagagasıgiller familyasına ait olan bir bitki türü olduğu açık bir şekilde ortaya konabilmektedir.

5944_cicek_sardunyalar_1_1

Sardunya’nın Memleketi ve Sevdiği Coğrafi Yerler

Güney Afrika, sardunya bitkisinin ana vatanı, asıl ev sahibidir. Genel anlamda ise, Akdeniz’e kıyısı olan çoğu ülkede, sıklıkla sardunya bitkisini görebilmek mümkündür. Zaten sırf bu gözlemden ve bilgiden yola çıkarak, sardunyanın Akdeniz ile özdeşleştiği, bitki tütü olarak bu coğrafyadan kopamayacağı, akıllarda yer etmiştir.

Yapısı ve Özellikleri

Yapı itibari ile, sardunya oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Bu dayanıklılık o kadar iyi bir durumdadır ki, sardunya kışın bile canlılığını çok düzgün bir şekilde koruyabilmektedir. Fakat yine de, sardunyanın yaşadığı kış şartlarında, sıcaklık 11 ya da 12 derecenin altına inmemelidir.

Üreme açısından incelendiğinde ise, sardunya bitkisinin üremesinin oldukça kolay ve çok az uğraştıran cinsten olduğunu söylemek mümkündür. Hatta bu durum, kırık bir dal sardunyadan yeni bir sardunya bitkisinin oluşması ile de açıklanabilmektedir.

Sardunya, çiçek açan, bu nedenle de süs bitkisi olarak kullanılan, sahip olduğu renkli çiçekler ile göz kamaştıran bir bitkidir. Pembe, kırmızı, beyaz, sarı ve daha birçok renk çeşidi, sardunyanın çiçek renklerindendir.

5944_9580cfc2ebd16300ded9700cb76d30ab

Sardunya Yetiştirilebilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

* Sardunya bitkisi, güneşi oldukça seven bir bitkidir. Çok ve güzel çiçekli bir sardunya bitkisine sahip olunmak isteniyorsa, sardunya bol bol güneş görmelidir. Zaten sardunya bitkisi, bu konuda da size yardımcı olacaktır. Eğer doğrudan güneş alamazsa bile, dolaylı olarak aldığı güneş ışınlarından da beslenerek sahibini yormayacaktır.
* Sardunya bitkisi, büyüyebilmek için neme çok da fazla ihtiyaç duymayan bir bitki türüdür. Fakat yine de, özellikle yaz koşullarında, haftada en az iki kere sulanarak nem ihtiyacı giderilmelidir.
* Sardunya bitkisi, hava akımı olan ortamlarda etkilenebildiği için, bu tarz ortamlarda tutulmamalı ve muhafaza edilmemelidir.
* Sardunya bitkisinin saksısı, sık aralıklarla değiştirilmemelidir. Aynı zamanda, çok büyük saksılarda da sardunya yetiştirilmemelidir.
* Şubat ve Mart aylarında, sardunyaların budanması gerekmektedir.

Sardunya bitkisi, dört ana grup altında toplanarak çeşitlere ayrılmaktadır. Bu çeşitler ise şu şekildedir;

– Zonal (genel) sardunya: En sık rastlanan sardunya bitkisi türüdür. Yaprakları oldukça tüylü, yuvarlak, ve düz renklidir. Ancak kimi zaman ebruli olanları da görülebilmektedir. Bu çeşit sardunyanın çiçekleri demet şeklindedir. Sarı ve mavi renkler hariç tutularak, neredeyse her renkten olanlarını görebilmek mümkündür.
– Trailing (sakız sardunyası): Bu sardunya çeşidinin dalları sarkık durumdadır. Yaprakları etlidir ve parlak bir görünüme sahiptir. Çiçekleri ise katmerli olabilmekte; aynı zamanda yalın kat çiçekli olan sardunyalar da görülebilmektedir. Sakız sardunyası, diğer sardunya çeşitlerine nazaran, soğuğa karşı en hassas olanıdır.

5944_sardunya_cicegi_2
– Regal (ceylan): Oldukça gösterişli olan bu sardunya türü, aynı zamanda açelyayı da andırmaktadır. Yaprakları tüylüdür ve sivri uçlara sahiptir. Çiçeklerinin ortası ise siyah renklidir. Ancak kenarlara doğru gidildikçe canlı ve parlak renkler ortaya çıkmaktadır.
– Scented leaved (Itır): Bu sardunya türü, diğer türler ile kıyaslandığında, koku olarak hepsinden güzel; ancak yaprak olarak hepsinden gösterişsizdir.

Kaynakça:
http://www.merakname.com/sardunya-nedir/

Yazar:Baran Akçok

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku