Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Schengen Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?

0 371

4728_schengenSchengen vizesi, Avrupa Birliği’ne üye bazı ülkelerin kendi aralarında yaptıkları anlaşma ile karşılıklı sınır ve polis kontrollerinden feragat etmesidir..Yani bu vize ile schengen antlaşmasını kabul eden herhangi bir ülkeden alınan vize ile diğer üye ülkelerede aynı vize ile geçiş kolaylığı sağlamaktadır.. Asıl amaç ise üye devletler üstü bir entegrasyonun oluşturulmasıdır. Çünkü 2.Dünya savaşı sonrası Avrupa tam bir parçalanmışlık içerisindeydi. Yaklaşık 45 milyon insan bu savaşta ölmüştür..Avrupa bu savaştan kendisine ders çıkararak gelecekte aynı hatalara düşmemek adına Avrupa Birliği adı altında yeni bir yapılanmanın içine girerek uluslarüstü bir örgüt kurmuştur..

Schengen adı ise, 1985 yılında Lüksemburg ‘un Schengen kasabasında ilk defa bu anlaşma yapıldığı için bu adı almıştır.İlk başta beş AB üyesi ülke (Batı Almanya Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg), bu anlaşmaya dahil olmuştur.. Günümüzde Schengen bölgesine üye sayısı 26’yı bulmuştur..Hatta AB üyesi olmayan bazı Avrupa ülkeleride bu anlaşmaya dahil olmuştur..Bunlar İsviçre, Monako,Norveç ,İzlanda ve Liechtenstein’dır. Yakın zamanda üye olan Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs Cumhuriyeti ve İngiltere , İrlanda Schengen ‘e henüz dahil olmamışlardır..

4728_stock-photo-schengen-visa-in-passport-101664547Schengen aslında “Avrupa Birliği Vatandaşlığı” adı altında bir üst kimlik oluşturma çabalarınında bir göstergesidir. Türkiye ‘de Avrupa Birliği’ne aday ülkelerden birisi olması nedeniyle, Schengen Bölgesi ne üye olmayı isteyerek kendi vatandaşlarına AB’ de vizesiz seyahat hakkı elde etmeyi amaçlamaktadır..Ancak Türkiye’nin önünde AB’nin şart koştuğu Geri Kabul Anlaşmasını(Kaçak göçmenlerin hangi sınırdan giriş yaparsa o devlete geri iadesi anlaşması) imzalaması istenmektedir..

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu anlaşmayı şartlı kabul ederek bu konuda Türkiye’nin önü açılmış, 3 yıl içerisinde Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sözü AB’den alınmıştır..Tabii herşeyi zaman gösterecek..

Kaynakça:
http://www.sde.org.tr/tr/haberler/974/ic-sinirsiz-onbes-yil-schengen.aspx
http://tr.wikipedia.org/wiki/Schengen_B%C3%B6lgesi
http://tr.wikipedia.org/wiki/Avrupa_Birli%C4%9Fi#.C3.9Cye_devletler

Yazar:Adem Meteoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku