Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sigarayı İçmeme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır ?

2 430

Sigarayı İçmeme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır ?Alışkanlık kazanmak ancak zamanla olur. Sigarayı bıraktıktan sonra sigara içmeme alışkanlığı kazanmak gerekir. Bu alışkanlığı kazanmak bilinçli bir çaba gerektirir. Sigara bırakıldıktan sonra zamanla içme dürtüsü ortaya çıkar. İşte bu durumda sigarayı içmemek için hazırlıklı olmak gerekir. Sigara içenler için sigarayı bırakmak hiç de kolay değildir. Ama sigara içmemek alışkanlık haline gelmezse bırakmanın da bir anlamı olmaz. Bir tane içmekten bir şey olmaz dememek gerekir. Bir tanelerin sonu gelmeyebilir. İnsanlar aşağıdaki durumlarda sigara içerler.
1- Sıkıntı
2- Arkadaş özentisi
3- İş ortamındaki stres
4- Keyif yapma
5- Can sıkıntısı
6- Alkol tüketme
7- Yemek sonrası
8- Masa başı oyunlar oynama
9- Havalı görünme
Yukarıdaki liste daha da uzatılabilir. Eğer kişi sigarayı bıraktı ve bu dürtüleri tekrar yaşarsa bununla baş etmesi gerekir. Bunun için bazı öneriler sıralanabilir.
1- Sigarayı bırakma sebebi düşünülmelidir. Bırakma sebebi sürekli akılda tutulmalıdır. Tekrar sigaraya başlamamak için en iyi gerekçe budur.
2- Kişi kendini kandırmaya çalışmamalıdır. Hep sigara içilen bir durum tekrar yaşandığında kendini sigara ile değil başka bir etkinlikle yatıştırmalıdır. Mesela yürüyüşe çıkarak, çekirdek yiyerek vb.
Sigarayı İçmeme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır ?3- Kilo alma problemi. Sigarayı bırakanların en büyük sıkıntılarından biri de kilo almaya başlamalarıdır. Kilo almamak için de tekrar sigara içmeyi düşünürler. Kilo almak ile sigara içmemek bağdaştırılmamalıdır. Kilo alma da yeme, içme, kalıtsal faktörler, hareketsizlik gibi birçok faktör rol oynar. Sigara içerek zayıflamadan önce sağlığı kaybetmek üzere olmak çok daha önemlidir. Kilolu olup sağlıklı olmak, zayıf olup sağlıksız olmaktan çok daha iyidir. Elbette kilolu olmak da iyi değildir ama kilo vermenin başka yolları bulunmalıdır.
4- Sigara içmeye sebep olabilecek durumlara karşı hazırlıklı olma. Hangi durumda, hangi ortamda sigara içildiği bilinir. Bu durumlara karşı hazırlıklı olunmalıdır. Böyle ortam ya da durumlarda başka şeyler düşünülmeli başka meşguliyetler gerçekleştirilmelidir.
5- Sigarayı bırakanlar ellerini ve ağızlarını meşgul etmelidir. Çünkü sigara içerken ellerin ve ağzın kullanılması sigara bırakıldıktan sonra boşluk yaratır. Bunun için ele alınan bir teşbih, kalem eli meşgul eder. Bir şeyler karalanabilir. Bayanlar örgü örebilir. Ağzın boş kalmaması için de sakız çiğnemek çok işe yarar. Aynı zamanda kuru yemişler, meyveler tüketmek de iyi gelecektir.
6- Sigara içilen ortamlar: Bu ortamlardan kesinlikle uzak durulmalı mümkünse sigara içmeyen arkadaşlarla görüşülmelidir.
7- Sigaradan uzak tutacak uğraşlara yönlenilmeli. Özellikle spor yapmak çok iyi gelir. Kişi kendini daha zinde ve sağlıklı hissedip sigaradan uzak durur.
8- Sigara içerken alkol alan kişiler mümkün olduğu kadar alkolden de uzaklaşmalıdır. Zaten alkol de çok zararlıdır. Alkol yerine soda, meyve suyu…gibi içecekler tüketilebilir.
9- Sigara içilmediği için kişi kendini ödüllendirmelidir. Hatta sigaraya verdiği para değerinde bir şeyler alırsa sigaraya ne kadar çok para verdiğini hatırlar ve iyi bir iş yaptığı için mutlu olur.
10- İrade hiç elden bırakılmamalı. Olumlu düşüncelerle olumlu düşünülmeye çalışılmalıdır. Olumsuz ve çeldirici düşüncelerden uzaklaşılmaya çalışılmalıdır.
11- Nefes alma egzersizleri yapılmalıdır. Sigara içmek akla gelindiğinde uzun ve derin nefes almak insanı gevşettiği ve rahatlattığını gösterir.
12- Destekleyici akrabalar, arkadaşlar. Belki de en önemli hususlardan bir tanesidir. Sigara bırakma kararı alındıktan sonra, sigara bırakılırken ve sigara bırakıldıktan sonra mutlaka arkadaş ve akrabalardan destek alınmalıdır. Zaten sigara ilk bırakıldığı günlerde sinirlilik hakim olabilir. Bu durumdan dolayı çevrenin hem destek olması hem de anlayışlı olması için mutlaka haberdar olmalarında fayda vardır. Bu kişilerin mutlaka destek olması gerekir. Sigaraya tekrar bir yönlenme olduğunda bu kişilerle konuşulmasında fayda vardır. Ama bu kişiler sigara içilmemesi gerektiği konusunda destekleyici olmalıdır. Eğer kişi kendi çevresinden yeterince destek alamıyorsa sigarayı bırakan başka kişilerden sosyal destek almalıdır. Bu anlamda sosyal medyadan sigarayı bırakanların olduğu gruplara üye olunması faydalı olabilir.
Sigara içmeme yeni bir alışkanlığın kazanılmasıdır. Bu yolda zorluklarla karşılaşılabilir. Sigaradan uzak durmak için elden ne geliyorsa yapılmalıdır.

Sigarayı İçmeme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır ?Eğer tekrar sigara içilirse cesaret kırılmamalıdır. Sigarayı bırakanlar maalesef birden fazla denemede sigarayı bırakmış olabilir. 1- 2 tane içildiği zaman tekrar sigaraya başlandığı düşünülmemelidir. Sigara içmeye devam etmek yerine bırakma yolundaki çalışmalara devam edilmelidir. Hep akla içmeme sebebi gelmelidir. Kişi kendine haksızlık etmemeli, acımasız davranmamalı, kendine hep şans vermelidir. Sigarayı bir kere bırakmış olmak hiç bırakmayanlara göre daha becerikli olunduğunun bir göstergesidir.
Kişi kendi ile sigara içmeme konusunda bir anlaşma yapmalıdır. Eğer kişi kendi kendi ile baş edemiyorsa bir uzmandan yardım alınabilir. Gerektiğinde ilaç kullanılabilir. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bıraktırma hattı aranabilir. Süreç pekiştirilmeli, her ay kutlama günleri yapılmalı, hediyeler alınmalıdır. Sigarayı bırakmanın avantajları sürekli akla getirilmeli ve mutlu olunmalıdır. Kişi kendi sağlığı başta olmak üzere sevdikleri için mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Daha sağlıklı ve güzel günler için çaba sarf edilmelidir. Yoksa geri dönüşü olmayan sağlık problemleri yaşanabilir. O zaman da son pişmanlık fayda etmez.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
2 Yorumlar
  1. Ahmet diyor

    paylaşımınız için teşekkür ederim.

  2. elektronik sigara diyor

    Sigaradan kurtulmak için her yöntem denenmelidir. Sigara içmenin zararları sadece vücuda alınan zehirler değil. üzerimize sinen pis koku, parmaklardaki sararma sigara içilen ortamın pis kokusu.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku