Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sinüzit Rahatsızlığı Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemleri

0 700

Sinüzit Rahatsızlığı Belirtileri ve Doğal Tedavi YöntemleriSinüzit rahatsızlığı bir üst solunum yolu rahatsızlığıdır. Sinüzit rahatsızlığı burun bölgesinde yer alan kemiklerdeki boşlukların dolması sonucu oluşmaktadır. Sinüzit rahatsızlığı hemen kendini hissettirmez. Sinüzit özellikle grip ya da soğuk algınlığı sonucunda yaşanan baş ağrısı sonucunda kendini gösterir. Baş ağrısının devamında halsizlik, burunda yoğun bir akıntı, burun tıkanıklığı, alın bölgesinde aşırı ağrı, boğazda oluşan kaşıntılı ağrı, ağız kokusu tat bozukluğu ve burun içinde kaşıntı da sinüzit belirtileridir. Sinüzit hemen hemen her mevsimde görülse de daha çok kış aylarında görülmektedir. Kış aylarında rüzgarlı ve esintili günlerde sinüzit rahatsızlığı artmaktadır. Sinüzit kişinin günlük hayatını olumsuz etkilemektedir. Sinüzit rahatsızlığı çok sinsi bir hastalıktır. Kendini belli etmeden ilerlemektedir. Yukarıda belirtilen nedenlerden herhangi biri görüldüğü zaman mutlaka doktora başvurulmalıdır. Uzman bir doktorun yanı sıra evde uygulayacağınız doğal yöntemleri de uygulayabilirsiniz.

Sinüzit Rahatsızlığı Belirtileri ve Doğal Tedavi YöntemleriSinüzit için Doğal Yöntemler
1. Sinüzit rahatsızlığı için öncelikle günlük su tüketiminin artırılması gerekmektedir. Gün için bol bol su tüketilmesi gerekir. Tüketilen su sinüs boşluklarında biriken mukus tabakasının akmasını sağlamaktadır. Normal suyun yanı sıra sıvı içecekler de tüketilebilir. Örneğin; Şeker oranı düşük meyve suları ve bitki çayları gibi. Bu içeceklerin aksine kafein içeren içeceklerden ve alkol tüketiminden uzak durmak gerekmektedir.
2. Sinüzit için buhar banyosu yapılabilir. Evde çok rahatlıkla yapabileceğiniz bu yöntem ile sinüzit ağrılarını azaltabilirsiniz. Buhar banyosu mukus tabakasının erimesine yardımcı olur ve ağrıları azaltır. Buhar banyosu için derin bir kabın içerisine kaynamış su koyun. Daha sonra suyun içerisine birkaç damla nane yağından ilave edin. Suyu hazırladıktan sonra kafanızı suyun üzerine eğin ve buharın dağılmaması için kafanızın üzerine havlu kapatın. Bu şekilde yarım saat kadar kalmanız sizi rahatlatacaktır.
3. Sinüzit için önerilen doğal yöntemlerden biri de siyah üzüm çekirdeği ezmesidir. Siyah üzüm çekirdeği birçok ağrıya ve iltihaba iyi gelmektedir. Çekirdeğin içinde bulunan mikrobiyal toksinler mukus tabakasının temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Bir miktar çekirdekli siyah üzümü alın ve derin bir kabın içinde ezin. Daha sonra küçük toplar haline getirerek her gün su ile tüketin. Doğal antibiyotik olan siyah üzüm çekirdeği kısa sürede etkisini gösterecektir.
4. Sinüzit için kullanılacak bir diğer yöntem de elma sirkesidir. Elma sirkesi sindirim sistemi rahatsızlıklarına, cilt ve saç bakımında çok sık tercih edildiği gibi sinüzite de iyi gelmektedir. Sinüzit için bir çay bardağı içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ilave ederek tüketin. Elma sirkesi mukus akmasını kolaylaştırır.
5. Baharat olarak da kullanılan zerdeçal sinüzit tedavisi için de kullanılmaktadır. Zerdeçal antibiyotik ve antioksidan bakımından çok zengindir. Şifa deposu olarak bilinen zerdeçal boğaz ağrısına, mantar rahatsızlıklarına, bakterilere ve iltihaba çok iyi gelmektedir. Sinüzit için bir miktar zerdeçalı öğütüp çay olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra öğütülmüş zerdeçalı ılık sütün ilave ederek de kullanabilirsiniz.
6. Sindirim sistemini kolaylaştıran zencefil kökü sinüzite de iyi gelmektedir. Zencefil çayı mukus tabakasını boşaltmakta ve sinüzit ağrılarına iyi gelmektedir.
7. Beslenme alışkanlığı sinüziti tetiklemektedir. Süt ve süt ürünleri ve şeker içeren gıdalar sinüzite iyi gelmemektedir. Bu nedenle bu tarz ürünlerden uzak durmak gerekir.
8. İltihaplara iyi gelen ve iltihap oluşumunu engelleyen bitki çayları sinüzite de iyi gelmektedir. Papatya, nane ve maydanoz gibi bitki çayları sinüzit sonucu oluşan burun ve alın kısmındaki ağrıyı hafifletir.
9. Antibakteriyel bakımından zengin olan bal sinüzite de iyi gelmektedir. Sinüzit rahatsızlığı için balı direk de kullanabileceğiniz gibi bitki çaylarına ilave ederek de kullanabilirsiniz. Gün de 2-3 kaşık bal mukusun akmasını sağlar.

Yazar: Nagihan Albayrak

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku