Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sirke ve Şarap Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar

1 15.930

Sirke ve Şarap Arasındaki Benzerlikler ve FarklılıklarŞarap, taze üzümün şırasından elde edilen ve doğal olarak gelişen bir fermantasyon sonucu oluşan alkollü bir içecektir. Üzümün sıkılması sonucu üzümün posası ile şırası ayrılır, bekletilir ve şarap mayası olarak bilinen Saccharomyces cerevisiae canlısının yaptığı fermantasyon ile üzüm şaraba dönüşür. Farklı renklerdeki ürünler için fermantasyon süreçleri de farklı olmak ile birlikte, beyaz şarap elde edilecekse fermantasyon sıcaklığı 10-15°C, kırmızı şarapta ise 25-30°C arasında bir sıcaklık daha etkili olacaktır. Kırmızı şarabın daha yüksek sıcaklıkta fermente olmasının en büyük sebebi, renk pigmentlerinin kırmızı şarapta çok önemli olması ve bu sıcaklıkta pigmentlerin geçişi ile daha iyi bir renk elde etme isteğidir.

Sirke ise, içerisinde şeker bulunan hemen her türlü gıdadan elde edilebilen bir gıdadır. Yaş gıda olma şartı yoktur, kuru meyveden ya da şıradan da elde edilebilmektedir. Sirkenin fermantasyon aşaması şaraptan ayrılır. Burada iki aşamalı bir fermantasyon işlemi görülmektedir. Öncelikle mayaların şekeri parçalaması ile etil alkol oluşumu ve ardından da sirke bakterileri tarafından alınan etil alkolün Asetik aside dönüşmesi işlemi vardır.

Şarap üretiminde ürün hava ile kesinlikle temas ettirilmemesi, yani oksijenle etkileşime girmemesi gerekir. Eğer ki şarap hava alır ve fazla ışık altında kalırsa, zaman içerisinde sirkeleşecektir. Sirke üretiminde de buradan anlaşılacağı gibi, oksijene ihtiyaç vardır. Genel olarak birbirine benzeyen bu iki proseste, fermantasyon aşamasındaki farklılıklar iki farklı ürünün oluşturulabilmesi açısından kilit noktadır.

Sirke genellikle salatalarda bir gıda ürünü gibi görülse de, geçmişi çok eskilere dayanan ve dezenfektan özelliği sayesinde tıbbi olarak da kullanılmıştır. Sağlık sektöründe kendine kullanım açısından yer bulan sirke, akciğer rahatsızlıkları yaşayanlara doktorlar tarafından nefes açıcı olarak önerildiği de bilinmektedir. Günümüzde de sirke evlerde dışardan müdahale ile doğal bir ateş düşürücü şeklinde kullanılmaktadır. Ateşi yükselen kişilerin alnına koyulan sirkeli bezlerle ateşin düşürülmesi amaçlanmaktadır.

Sonuç olarak birbirine benzeyen bu iki ürün için, uygun koşullar ve miktarlarda tüketildiğinde sağlığa oldukça faydalıdır. diyemeyiz. Çünkü tüketeceğiniz sirke güçlü bir dezenfektan olarak gıdalardan alınan sağlığa zararlı mikroorganizmalara karşı savaş açabilmek adına doğal bir ajan olarak öne çıkarken, şarabın içerisindeki alkoldür ve alkolün güvenli bir alt sınırı yoktur. Beyin hücrelerini öldürür. Ayda bir defa da içseniz beyin tahribatı yapar. Şarabın kalp ve damar hastalıkları üzerindeki koruyucu etkisinin olması içeriğindeki antioksidanlardan kaynaklıdır. Ancak bir şeyin iyi olduğunu söyleyebilmek için kar-zarar dengesini gözetmek gerekir. Faydasından çok zararı olduğu noktada ona faydalı diyemeyiz. Ayrıca şarabın tek zararı beyin tahribatı da değildir. Neredeyse bütün organlarda hasar oluşturur. Örneğin beyine yaptığı hasarın neredeyse aynısını karaciğer üzerinde de yapar, pankreas üzerinde de…

Kaynakça:
inploid.com/t/sarap-ve-sirke-arasindaki-farklar-nelerdir/39825/

Yazar:Gökçe Cömert

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Dyt.Verde diyor

    bir beslenme ve diyetetikçi olarak söylemeden edemeyeceğim. en sonda yazdığınız şarabın faydalı olduğu ifadesi yanlıştır. alkolün güvenli alt sınırı yoktur. beyin hücrelerini öldürür. ayda bir defa da içseniz alkol beyin tahribatı yapar. alkolün kalp damar tıkanıklığını önlemesi içeriğindeki antioksidanlardan kaynaklıdır. içki dışında onlarca besinde antioksidan mevcuttur oysaki. ve sağlığa bu kadar ciddi boyutta zararı olan bir şeyi faydası ne olursa olsun ”faydalı’ demeyiz. sağladığı faydayı karşılayabileceğimiz onlarca alternatif besin varken hele hiç demeyiz. vel hasıl-ı kelam alkolün her türlüsü zararlıdır. zararı da o kadar büyüktür ki faydasının konusunu açmaya gerek kalmaz. NOT: tek zararı beyin tahribatı da değildir. neredeyse bütün organlarda hasar oluşturur. örneğin beyine yaptığı hasarın neredeyse aynısını karaciğer üzerinde de yapar, pankreas üzerinde de..

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku