Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Şizofreni Hastalığında Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler Nelerdir?

0 640

Şizofreni Hastalığında Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler Nelerdir?Şizofreni, kronik beyin bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Aşağıdakiler de dahil birçok belirtiye neden olabilmektedir.

Halüsinasyonlar, paranoya, gerçeklikten kopmak, düz etki veya duyguları ifade etme becerisinin azalması. Tedavide genellikle antipsikotik ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca tedavi, grup veya bireysel terapi, psikoeğitim ve rehabilitasyon da içerebilir. Tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavileri, insanların keşfetmek istediği başka bir seçenektir. “Tamamlayıcı” ve “alternatif” terimleri genellikle birbirlerinin yerine kullanılırlar. Ancak bu kelimeler aslında iki farklı tedaviyi tanımlamaktadır. “Tamamlayıcı” terimi, geleneksel tedavilerle birlikte kullanılan esaslı olmayan tedavileri ifade eder. “Alternatif” tedavi, geleneksel tıp yerine başlıca yaklaşımlar kullanılmasıdır.

İlaç tedavisi şizofreni yönetiminde önemlidir. Tamamlayıcı tedaviler bir doktorun yerini almamalıdır. Herhangi bir tamamlayıcı tedaviyi kullanmadan önce güvenli olup olmadığını anlamak için doktora başvurulmalıdır.

Vitamin Destekleri
Kâr amacı gütmeyen bir grubun gıda kaynağına göre şizofreni hastaları genellikle düşük kan seviyelerinde folik asit veya B9 vitamini içermektedirler. Folik asit takviyeleri almak semptomların azalmasına yardımcı olmaktadır. 2017 yılında yapılan araştırma sonucunda, B12 vitamini ve B6 vitaminleri de dahil olmak üzere diğer B vitaminlerin de yararlı olabileceği ortaya çıkmıştır. Birçok çalışma bu vitaminlerin bir kombinasyonunu kullanmıştır.

Araştırma incelemesi ayrıca, C ve E vitaminlerinin yararlı olabileceğini düşündüren birkaç küçük çalışmaya da bakmıştır. Ancak inceleme, daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğine karar vermiştir. Bazı çalışmalar, özellikle erken yaşlarda, şizofreni ile D vitamini eksikliğini ilişkilendirmiştir. Zaten teşhis edilen kişilerin vitamini aldıklarından fayda görüp görmeyeceği açık değildir.

Balık Yağı
Balık yağı zengin bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır. Bu besinlerin vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı bilinmektedir. İnflamasyon, şizofreni de dahil olmak üzere birçok zihinsel hastalıkta rol oynayabilir. Yüksek şizofreni riski altındaki 80 gencin katıldığı bir araştırmada, balık yağı takviyeleri alanların durumunu geliştirme olasılığı daha düşüktü. Sonuçlar umut vaat ediyor ancak daha fazla araştırma gerekiyor. Şeklinde belirtilmiştir

Şizofreni tanısı konmuş insanlarda balık yağı takviyelerinin semptomları iyileştirip arttırmadığı belli değildir. Ancak başka yararlar da olabilir. Geliştirilmiş kalp sağlığı bunlardan biridir. Örneğin, Ulusal Akıl Hastalığı İttifakı, şizofreni hastalarının metabolik sendrom açısından daha yüksek risk altındadır. Bu da kalp rahatsızlığı riskini artırır. Bazı insanlar yalnız kalp sağlığı yararları için omega 3 yağ asitleri kullanmaktadır.

Şizofreni Hastalığında Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler Nelerdir?Glisin
Glisin, protein yapı taşı veya bir amino asittir. Beyin işlevinde yardımcı glutamin ile çalışmaktadır. Bazı çalışmalar glisin dozlarının yüksek olmasının şizofreni tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçların etkinliğini artıracağını bulmuştur. Ancak bazı istisnalar vardır. Glisin, şizofreninin düz etki veya depresyon gibi negatif belirtilerini de azaltabilir. Glisinin potansiyel yararlarını belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Glutensiz beslenmenin,bazı çalışmalarda şizofreni semptomlarını azalttığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, faydalar yalnızca belli bir alt grupta gerçekleşmiştir. Gluten, bazı tahılların, özellikle de buğdayın bileşenidir. Ketogenik diyetler üzerine yapılan araştırmalar da umut verici sonuçlar vermiştir. Ketojenik bir diyet, aynı zamanda yüksek proteinli gıdalar içeren, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı bir diyettir. Fakat diyet değişiklikleri şizofreni hastaları için her zaman bir fark yaratmaz. Diyet ve şizofreni arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Beslenmenizde büyük değişiklikler yapmadan önce daima doktora danışılmalıdır. Bir diyet değişikliği ilacı değiştirmek için kullanılmamalıdır.

Şizofreni tedavisi görenler, tamamlayıcı ve alternatif tedaviler bu kişiler için bir seçenek olabilir. Ancak yeni tedaviler denemeden önce doktorla konuşmak çok önemlidir. Vitaminler ve doğal takviyeler bazı ilaçları etkileyebilir. Bazı alternatif tedaviler katı kanıtlara dayanmamaktadır. Ayrıca tehlikeli olabilirler.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku