Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Skolyoz Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

2 590

4035_skolyoz

Gelişen teknoloji, gerilimli ve stresli yaşam şartları kişinin psikolojisi bozmanın yanı sıra fiziksel olarak da etkisi altına almaktadır. Özellikle gündelik hayatta artık vazgeçilmez olan bilgisayar kullanımı birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Son zamanlarda sıkça görülmeye başlayan ve uzmanların en çok karşılaştıkların hastalıkların başında Skolyoz vakası yer almaktadır. Omurgalarda oluşan deformasyon sonucu ortaya çıkan rahatsızlık, genelde bel ve göğüs bölgesinde kendini göstermektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen vaka, her geçen gün artış göstermektedir. Ve bu hastalığı yaşayan kişi sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Arkadan öne doğru eğrilik gibi etkenler oluşturan vaka, ilerledikçe yaşamı olumsuz etkilemektedir.

4035_skolyoz-tedavisi

Skolyoz Hastalığının Belirtileri: Skolyoz hastalığının çeşitli belirtileri bulunmaktadır. Kişiden kişiye değiştiği için tedavisi de farklılık göstermektedir. Göğüs bölgesinin üst tarafında kamburluk oluşabilir ya da kürek kemiği, diğerine göre daha yüksek veya alçak bir görünüm kazanabilir. Omuz ve kalça orantısız hale gelir. Kalçanın bir tarafı yüksekken diğer tarafı alçak olması en çok görünen belirtilerdendir. Bu hastalığı yaşayan kişinin sırt tarafı hörgüç gibi görünür ve kişi eğildiğinde bu görünüm daha çok netlik kazanır. Kolla gövde arasında gözle görünür bir boşluk olacağı gibi, omuzun bir bölgesi öne doğru eğik bir hal alabilir. Yorgunluk, bel, omuz, kalça ağrıları, nefes darlığı reaksiyonlar arasındadır.

4035_skolyoz1Skolyoz Hastalığının Çeşitleri: Skolyoz çeşitleri, tedavi aşamalarını belirlemektedir. Bu çeşitleri oluşma nedeni de etkilemektedir. İdiopatik skolyoz, Nöromusküler skolyoz ve Konjenital skolyoz olarak gruplara ayrılmaktadır. Ülkemizde de en sık görülen çeşit İdiopatik skolyozdur. Nedeni bilimsel olarak bulunamasa da kişiyi en çok etkileyen ve yakalanması en kolay olan türdür. Genellikle çocukları etkisi altına alan Nöromusküler skolyoz, ikinci sırada yer almakta ve kas ile sinirleri etkisi altına almaktadır. Yaralanma, çocuk felci, travma, meningomyelosel, serebral palsi gibi hastalıkların kökenini oluşturmaktadır. Konjenital skolyoz, tamamen doğuştan oluşan bir türdür. Genetik olma olasılığı oldukça yüksektir. Anne karnında bebeği etkisi altına alan çeşit, bebeğin omurgasında anormalliklere neden oluyor ve bebek doğduğunda bu anormal bozukluk kendini gösteriyor. İlerleme riski en fazla olan türdür.

Skolyoz Hastalığının Nedenleri: Skolyoz vakasının nedenleri tam olarak bilinmese de bazı hastalıklar ve etmenler bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Ağır çanta ve yük taşımı, kötü duruş pozisyonu, bu rahatsızlığa zemin oluşturabilir. Özellikle ağırlığı tek kol ya da bölgeye vermek, çevresel etkenler, uzun süre bilgisayar kullanımı bu vakayı tetikleyebilmektedir. Romatizmal hastalıklar, tümör, omurga bölgesinde oluşan kırıklar ve enfeksiyonlar, metabolik rahatsızlıklar, genetik etmenler, kemik ve yumuşak dokularda oluşan deformasyonlar, skolyoz hastalığının oluşma riskini artırabilmektedir.

4035_shutterstock_73194583Skolyoz Hastalığını Tedavisi: Kişiye göre farklılık göstermektedir. Yani hastalığın çeşitleri, uzmanların tedavi aşamasını belirler. Cerrahi müdahale en son tercih edilen yöntemdir. Genellikle korse kullanımı, ilaç tedavisi, egzersiz gibi seçenekler uygulanmaktadır. Hasta gözlem altına alınır ve belirli hareketler ile spor yapması sağlanır. İlerlememiş vakalarda ya da yeni başlangıç olan hastalara korse kullanımı uygulanır. Egzersizin yanı sıra korse kullanımını da tavsiye eden uzmanlar amacı, hastalığın ilerlememesi ve cerrahi müdahalenin önüne geçilmesidir. Korse kullanımı tedavi olarak kullanmak için bazı şartlar gereklidir. Aksi takdirde olumlu sonuç alınamaz ve boşa vakit kaybına neden olunmuş olunur. %20 ve %40 derece olan eğriliklerde, kız çocuklarının ergenlik dönemine girmeden önceki dönemlerde kullanılması güzel sonuçlar elde etmeyi sağlayacak. Buradaki en önemli etken korsenin kişinin vücut orantılarına uygun olmasıdır. Ayrıca kişi bu esnada spor ya da dans aktivitelerini düzenli olarak yapmalıdır Ve günde 20-23 saat korse kullanılmalıdır. %40 ve %45 derece eğriliklerde cerrahi müdahale şarttır. Ve hastalık günden güne ilerliyor ve deformasyonlar hızla artış gösteriyor ise yine ameliyat şarttır.

Burada dikkat edilmesi gereken husus ise; Skolyon vakasının hangi bölgeye yerleşmiş olmasıdır. Riskli bir bölgede ise cerrahi müdahale esnasında hastanın hayati fonksiyonları son bulabilir ya da daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Yazar:Elif Açıkgöz

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku