Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Soğangillerin Üyesi Pırasa

0 983

Pırasa özellikle çocuklar tarafından çok sevilmeyen bir sebze türüdür. Bazı evlere hiç girmediği bile görülmektedir. Ancak sindirim, kemik sağlığı, damar sağlığı, kan sağlığı, göz sağlığı açısından oldukça fazla faydası bulunmaktadır. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilen pırasanın salatalarda kullanımı da mevcuttur. Soğan ve sarımsak yemeyi tercih etmeyen kişilerin salatalarda soğan yerine pırasa kullanabileceği söylenmektedir. Üstelik çok fazla pişirme seçeneği bulunan pırasanın haşlanarak patates püresi içine karıştırılabileceği ya da çorbalara katılabileceği vurgulanmaktadır. Böylece pırasa sevmeyen kişilerin bu sebzeyi daha kolay ve doğrudan görmeden tüketmesi sağlanmaktadır.

A.Mide Problemi Yaşayanların Dikkat Etmesi Gerekli!

Zayıflamak isteyen kişilerin düzenli pırasa tüketmesi gerektiği, diyetisyenler tarafından sıklıkla ifade edilmektedir. Sindirimi kolaylaştıran bağırsak boşaltımını destekleyen pırasanın ödem sökücü etkisi de zayıflamaya katkı sağlamaktadır. Ayrıca gaz midede gaz oluşumuna yol açabildiği için mide rahatsızlığı olan ya da gaz problemi olan kişilerin çok fazla pırasa tüketmesinin rahatsızlık verici olabileceği belirtilen görüşler arasındadır.

B.Düşük Kalori, Hızlı Metabolizma, Kolay Zayıflama…

Soğangillerin Üyesi PırasaVitamin yönünden zengin olan pırasanın içinde A,E,K vitaminleri bulunmaktadır. A vitamini yönünden oldukça zengin özellik göstermesi pırasanın göz sağlığı açısından da katkıları bulunduğunu işaret etmektedir. Ayrıca düşük kalorili bir sebze olan pırasanın çiğ olarak zeytinyağı ile karıştırılmış halinin en fazla 155 kalori olduğu belirtilen görüşler arasındadır. Allium ailesinden olan pırasanın lifli yapısı sindirimi kolaylaştırarak metabolizmayı hızlandıran özelliktedir. Yüksek oranda sodyum içeren bir besin olduğu da ifade edilmektedir.
100 gram çiğ pırasa içinde 54 kalori, 18 miligram sodyum, 2 gram besin lifi bulunmaktadır. Bunlara ilave olarak 3 gram şeker, 52.5 gram kalsiyum, 1.9 gram demir, 0.1 miligram bakır, 0.4 miligram manganez gibi bir sürü yararlı içerik pırasanın içinde yer almaktadır.

C.Yaprakları Yeşil Değilse Almayın!

Birçok hastalığa faydası olan hem vitamin hem mineral açısından zengin pırasanın taze olarak tüketilmesi oldukça önemli bir husustur. Ayrıca pırasa seçerken yapraklarının yeşil olması da büyük önem taşımaktadır. Sararmış yapraklı pırasaların alınmaması gerektiği beslenme uzmanlarınca vurgulanmaktadır.

D.Pırasanın Dayanıklılık Süresi En Fazla…

Pırasanın çiğ olarak saklanma süresi 1 hafta 10 gün arasında değişirken pişmiş pırasanın buzdolabında olsa bile en fazla 2 gün içinde tüketilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Derin dondurucuda ise 3 aya kadar dayanabildiği belirtilmektedir. Sonbahardan ilkbahara kadar yılın uzun bir dönemi bulunabilen pırasanın düzenli tüketimi insan sağlığı açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

Pırasanın Vücutta Etki Ettiği Organlar ve Önlediği Hastalıklar

Soğangillerin Üyesi PırasaA.Pırasanın Kalp Hastalıkları ve Damar Sağlığı Açısından Önemi: İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından kalp sağlığına olumlu etki yapan pırasa, kolesterolü düşürücü özellik göstermekte, damarları zarara uğratacak olan ajanları vücuttan uzaklaştırarak damar sağlığını korumaktadır. Hem kan sağlığı hem damar sağlığı açısından oldukça yararlı etkileri bulunan pırasanın, koroner arter ve ateroskleroz gibi hastalıkları önlemede önemli bir rol oynadığı uzman görüşleri arasında yer almaktadır. Böylece kardiyovasküler hastalıkların önüne geçmede katkı sağlamaktadır. Pırasanın bu etkiyi göstermesi, içerisinde bulunan kaempfro adındaki flovanid madde sayesinde olmaktadır. Ayrıca pırasanın içerisinde hatırı sayılır derecede bulunan K vitamini miktarı da damarları korumaya yardımcı olmaktadır. Pırasa, halk dilinde kansızlık olarak bilinen anemi adlı hastalığın tedavisine de katkı sağlamaktadır. İçindeki yardımcı bileşenler sayesinde kan dolaşımını düzenlerken damar sertliğini de önleyici özellik göstermektedir. Vücudu ve kanı temizleyen pırasanın ayrcıa kan yapıcı özelliği bulunmaktadır. Pıhtı oluşumunu engelleyerek felç ve inme gibi hastalıkların önüne geçmede etkili olan pırasa piyasada kolayca bulunabilen bir sebzedir.

a.Demir Eksikliği Olanlar Pırasa Tüketmeli!

Pırasanın kırmızı kan hücrelerini yenileyen demir açısından zengin bir sebze olduğu bilinmektedir. Demir eksikliği olan kişilerin düzenli pırasa tüketmesi uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Yüksek kan basıncı problemi olan kişilerin tüketmesi durumunda bu problemi azaltıcı etki yaptığı, kalp krizi riskini de azalttığı vurgulanan uzman görüşleri arasında yer almaktadır. Özellikle çiğ olarak tüketilmesinin kan sağlığı açısından faydasının büyük olduğu belirtilmektedir.

b.Hamilelikte Pırasa Tüketimi Önemli!

Soğangillerin Üyesi PırasaFolat açısından zengin olan bu sebze içinde barındırdığı B9 vitamini sayesinde hamilelik döneminde annelerin kan açısından yetersiz kalmaması için önemli bir içerik konumundadır. Ayrıca yeterli folat alımı sağlandığında kalp ve damar hastalıklarına yol açan homosistein adlı amino asit seviyesini düşürücü özellik göstermektedir. Kalbin yorulmasına sebebiyet verecek zararlı ajanların temizlenmesine de pırasanın katkı sağladığı bilinmektedir.

B.Kemik Sağlığı Açısından Pırasanın Önemi: İhtiva ettiği K vitamini sayesinde kemik sağlığı açısından önemli bir konuma sahip olan pırasanın içinde ayrıca osteocalcin adlı protein bulunmaktadır. Bu protein kemik oluşumu ve kemik yenilenmesi açısından önemli bir etki sağlamaktadır. Bu protein K vitaminine bağlı olarak aktive olmaktadır. Ayrıca özellikle erkeklerde enerji açısından olumlu yönde etki sağlamaktadır.

a.Günlük K Vitamini İhtiyacının Yarısını Karşılar!

Günlük K vitamini ihtiyacının yarısı ise 100 gram pırasadan sağlanabilmektedir. Kemik ağrılarına iyi gelen bir özelliği bulunmaktadır. Ayrıca içinde barındırdığı C vitamini sayesinde pırasanın, kemik ve kıkırdak dokuyu yenileyici ve koruyucu etkisi olduğu belirtilmektedir.

C.Göz Sağlığı Açısından Pırasanın Önemi ve Katkıları: Pırasanın içinde yer alan lutein ve zeaxanthin adlı bileşenlerin göz hücrelerini oksidadif strese karşı koruyucu özelliği bilinmektedir. Pırasa, gözleri çeşitli hastalıklara karşı ve Güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan bir sebze olduğu ifade edilmektedir.

Soğangillerin Üyesi PırasaD.Saç Sağlığı Açısından Pırasanın Önemi: Pırasa içinde barındırdığı manganez, demir, C vitamini gibi yararlı içerikler sayesinde sağlıklı saç gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. C vitamini ve demirin saç dökülmesini engelleyen etkisi bulunmaktadır. Bu sebeple pırasa tüketen kişilerin saç dökülmesi problemine daha kolay çözüm bulabileceği belirtilmektedir. Aneminin de saç dökülmesine yol açan bir etken olduğu bilinirken pırasa tüketiminin anemiyi iyileştirici etkisi dolayısı ile de saç dökülmesini engelleyici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca dökülen saçların yenisinin çıkmasında pırasanın göz ardı edilemeyecek bir katkısı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra pırasa saç köklerini güçlendirici etki yapmaktadır.

*Kısaca Pırasanın Faydaları Şu Şekilde Maddelendirilebilir:

Soğangillerin Üyesi Pırasa-İştahsızlığı olan kişilerin tüketmesi halinde iştah açılmasına katkıda bulunmaktadır. Sindirimi düzenleyici özelliği itibari ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı gidermektedir.
-Kanı temizleyici ve idrar söktürücü özelliği ile iyi bir ödem atıcıdır. İltihapları temizleyici özellik göstermektedir.
-Kalp, damar, göz sağlığı dışında romatizma ve böbrek hastalıklarına iyi gelen bir sebzedir. Böbrek taşlarının düşürülmesine katkı sağlamaktadır.
-Ruh sağlığı açısından faydalı olan pırasanın, sinirleri kuvvetlendiren bir etkisi bulunmaktadır.
-Kaynatılarak hazırlanmış pırasa suyunu tonik olarak cilde sürmek sivilce ve lekelerin geçmesine olanak tanımaktadır. Temizleyici özelliği ile cilde ferahlık vermekte, aynı zamanda yaşlanmayı geciktirici özellik göstermektedir. Derinin yenilenmesine de katkı sağlamaktadır.
-Kansere karşı korunmada etkin bir savaşçı konumundadır.
-Emziren annelerin düzenli tüketmesi gereken bir sebze olan pırasa süt arttırıcı özelliktedir.
-Pırasa, zihinsel gelişim açısından önemli etkisi bulunan bir sebzedir.
-Pırasanın, baş ağrısına iyi gelen bir sebze olduğu belirtilmektedir.
-Bronşit, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan korunmada etkin rol oynayan pırasa, bu hastalıklara yakalanan kişilerin daha çabuk iyileşmelerine katkı sağlamaktadır. Hastalıkların sık görüldüğü kış aylarlında tüketilmesinin daha faydalı olacağı vurgulanan uzman görüşleri arasındadır.
-Akciğer hastalıklarına karşı da etkili bir sebzedir.

a.Anneler, Pırasayı Çocuklara Sevdirmenin Bir Yolunu Bulmalı!

Pırasayı çocuklar çok fazla sevmese ve yemek istemese de gelişim, bağışıklık sistemi, hastalıklardan korunma gibi konularda çocuklara çok fazla katkısı olan bir sebzedir. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocukların daha kolay bir gelişim dönemi geçirdiği, çok fazla hastalanmadığı, hastalandıkları takdirde de kolay iyileşebildikleri vurgulanmaktadır. Bu nedenle mevsim sebzelerini tüketmeleri ve kendilerine yarayacak protein, vitamin, mineral gibi yararlı içerikleri almaları oldukça önem taşımaktadır. Sebzeleri çocukların sevebileceği formda farklı pişirme yöntemleri ile onlara sevdirmeye çalışmak annelerin deneyebileceği yöntemler arasında yer almaktadır.

Pırasanın Farklı Bitki İçerikleri ile Karıştırılarak Kullanılması

A.Pırasanın Ergenlik Sivilcelerine Çözüm Olarak Kullanılması

Pırasa suyunun ergenlik sivilcelerine karşı etkili bir çözüm olduğu belirtilmektedir. Ancak pırasa ile birlikte papatya, şahtere otu, badem yağı, sirke de kullanılarak hazırlanan bir karışım da sivilceleri geçirmek için kullanılmaktadır. Bu karışımın hazırlanması şu şekilde olmaktadır:

Papatya öncelikle pırasa suyunda kaynatılarak süzülür. Papatyanın süzülen posası, şahtere otu da ilave edilerek pomat kıvamına gelene kadar badem yağı da eklenerek yoğrulur. Ardından elde edilen pomat sivilceli kısma sürülür.

B.Pırasa Tohumunun Çeşitli Bitkilerle Karışımı Sonucu İştah Açıcı ve Mide Kuvvetlendirici Macun Yapabilirsiniz!

İSoğangillerin Üyesi Pırasaştah açıcı macun için gerekli malzemeler arasında pırasa tohumu dışında, safran çiçeği, salep otu, Hint hurması, su teresi tohumu, nane, kayısı, söğüt yaprağı ve bal bulunmaktadır. Macunun hazırlanışı ise şu şekildedir:

Çekirdekleri ayıklanmış yarım avuç Hint hurması ve çekirdekleri ayıklanmış yarım avuç kayısı, iki tutam su teresi tohumu ve iki tutam söğüt yaprağı, bir tutam safran çiçeği ve nane, iki tutam pırasa tohumu dövülerek ezilmektedir. Su teresi tohumu hariç diğer malzemeler bir kapta 5-10 dakika arasında kaynatılarak süzülmektedir. Elde edilen karışıma su teresi tohumu da ilave edilerek bal ile yoğrulmaktadır. Hazırlanan macun bileşimi bir kavanoza doldurulup serin bir yerde saklanmalıdır. Yemeklerden sonra bir çorba kaşığı yenmesi suretiyle tüketilmesi önerilmektedir.

Kaynakça:
iyigelenyiyecekler.com/pirasanin-faydalari
faydalarizararlari.com/pirasanin-faydalari
milliyet.com.tr/pirasa-bu-faydasiyla-sasirtiyor-pembenar-detay-genelsaglik-1838468
sifalibitkitedavisi.com/pirasa-faydalari-nelerdir.html
evdesifa.com/pirasanin-faydalari-nelerdir
diyadinnet.com/BayanlaraOzel-1341&Bayan=pırasa-ve-pırasanın-faydaları
diyetlistem.com/pirasanin-faydalari.htm
yemek.mynet.com/pirasanin-faydalari-nelerdir-1153338
bitkicenter.com/cig-pirasa-faydalari
sabah.com.tr/saglik/2016/01/18/iste-pirasanin-hic-bilmediginiz-faydalari

Yazar:Merve Özkan

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku