Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Soğuk Havalarda Arabalar Neden Zorlukla Çalışırlar?

0 520

Dünyanın her yanın araç kullanımları oldukça popülerdir. Arabalar ile hem daha pratik bir hayata sahip olunur, hem de işler daha hızlı çözülebilir. Sadece işlerin hızlandırılması, hayatın kolaylaştırılması olarak değil, aynı zamanda farklı zevkler ve keyifler için de araba kullanımları görülebilir. Ülkemizde de yoğun bir araba kullanımından söz etmek mümkündür. Her ne kadar yaz ve bahar aylarında araçların çalışmaları sırasında belli başlı sıkıntılar çok görülmese de, kış aylarında tüm bu arabaların daha zor çalışabildiği fark edilebilir.

8537_sogukta-arac-calistirmanin-basit-yollariÜlkemizde belli bölgeler ve kentler hariç kış aylarında dondurucu soğuklar görülmese bile, derece belli bir sıcaklığın altına indiğinde nerede olunursa olunsun arabanın çalışması ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilir. Daha çok sabah ayazında işe giderken ya da okula doğru harekete geçerken arabalarını çalıştırmaya çalışan kişiler, bu anlarda motoru çalıştırırken bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Soğuk havalarda araba motorları bu sıkıntıları zaman zaman yaşatırlar. Son model ve oldukça gelişmiş arabalarda bu sorunlar artık tarihe karışsa da, toplumun büyük bir kısmının kullandığı araba modellerinde kış aylarında çalıştırma sırasında güçlükler görülebilmektedir. Peki, bu zorluklar neden ortaya çıkar?

Soğuk havada arabanın zorlukla çalışması konusunda ilk sebep benzindir. Çünkü benzin tıpkı diğer sıvılar gibi soğuk havalarda çok daha az buharlaşmaktadır. Bunun anlamı şudur ki, benzin kolayca ve fazlaca buharlaşmadığı için buji ateşlemesi de zor olacak ve geç ateşleme sağlanacaktır. Daha kolay bir şekilde akılda canlanması için sıcak bir yüzeye suyu döküp buharlaşma hızını izleyebilirsiniz. Eğer soğuk yüzeye dökülen suyun hemen buharlaşmadığını ve büyük oranda sıvının yüzeyde kaldığını görürseniz, benzin örneği de daha rahat kavranabilecektir.

Motor yağının da soğuk havalarda kalınlaştığından bahsedilebilir. Yine daha rahat anlaşılması için bununla ilgili olarak reçel örneği verilebilir. Sıcak havalarda oldukça akıcı olan reçelin soğuk havalarda ise katılaşmış bir şekilde form tuttuğu görülebilir. İşte motor yağı da aracın çalıştırılması sırasında belli başlı aksamlarda direnç oluşturur. Çünkü katı ve kalın yağ formu aracın doğru şekilde harekete geçmesinde zorluk oluşturur.

8537_soguk-havada-araba-500x330Bir diğer neden olarak akü öne çıkarılabilir. Soğuk havalarda akünün sorun çıkarması ile ilgili durum, gerçekleşecek olan kimyasal reaksiyonun yavaşlaması ile ilgilidir. Çünkü aküden elektrik elde edilmesi ve marş motoruna giden elektriğin gerektiği şekilde iletilmesi gerekirken, soğuk havalarda bu durum yavaşlayacağı için araç da kendini hemen çalıştıramaz. Her şekilde aracın biraz daha ısınması gereklidir. Akü ile ilgili olan konunun daha pratik şekilde kavranması için evlerdeki kalem piller düşünülebilir. Buzdolabında ve soğuk ya da serin şartlarda muhafaza edilen pillerin dışarı elektrik kaçırmaması ve tüm gücü içinde tutması için bu yollara başvurulduğu bilinmektedir. Kışın akünün hemen reaksiyon göstermemesi de aynı pillerde olduğu gibi soğuk havada kimyasal reaksiyonların yavaşlaması ile açıklanmaktadır.
Kaynakça:
Tamer Korugan – Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi 1

Yazar:Baran Akçok

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku