Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sorunlu Öğrencilerle Baş Etme Yolları

0 540

Sorunlu Öğrencilerle Baş Etme YollarıBir sınıf ortamında tüm öğrenciler birbirinden farklıdır. Bazı öğrenciler diğerlerin daha farklı davranabilir. Bu öğrencilere ulaşmak gerekir. Bunun için de en doğru yöntem onlarla iletişim kurabilmektir. İnsanların birbirlerini dinleyerek birbirlerine yardımcı olabilirler. Öğretmenler, rehberlik uzmanları sorunlu öğrenci ile konuşmalı, onu dinlemeli, onlara iletiler göndermeli, öneride bulunmalı, öğüt vermeli, anlayış göstermeli, sorular sormalı, çözümler önermelidir.

Sorunlu Öğrencilerle Baş Etme Yolları Şunlardır;
1. Dinleme: Hep konuşmak karşıdaki insanı rahatsız eden bir eylemdir. Dinlemeyi bilmek gerekir. Zaten iletişim kişilerin karşılıklı dialogları ile oluşur. Sessizce dinleme gerçekte kabul etmeyi gösterir. Dinlendiğini hisseden öğrenci önemsendiğini düşünür. Edilgin dinleme güçlü bir iletidir.
2. Dinlemenin Gerçekleştiğini Gösteren Tepkiler: bu süre uzarsa bu defa da öğrenci iletilerinin kabul edilmediğini düşünür. Bunun için zaman zaman tepki vermekte yarar vardır. Bu söylediklerini dinliyorum anlamındadır. “Evet”, “Dinliyorum”, “Anlıyorum” ya da baş sallamak, gülümsemek anlatılanlarla ilgilenildiğini gösterir. Tepkilerin sözlü veya sözsüz olmasının bir farkı yoktur.
3. Öğrenciyi Cesaretlendiren İletiler: Bazı öğrenciler, konuşmak isterler ama bunu yapabilmek için cesaretleri yoktur. Bu tarz öğrencileri yüreklendirmek gerekir. Öğrenciye,
“Bu konuda daha fazla bir şey söylemek ister misin?”
“İlginç, devam etmek ister misin?”
“Söylediklerin çok ilginç.”
“Bu konuda konuşmak ister misin?”
Bu sözler hep açık uçludur ve beklenen bir ifade yoktur. Çocuk kendi yorumunu ifade eder.
4. Etkin Dinlemenin Gereği: Dinleme, öğrenciyi cesaretlendiren iletiler, dinlemenin gerçekleştiğini gösteren ifadelerle konuşan hep bir taraf vardır. Oysa dinlemek kadar karşılıklı iletişim kurmakta gerekir. İşte burada devreye etkin dinleme girer.

Sorunlu Öğrencilerle Baş Etme YollarıSorunlu çocuklarla baş etmek kolay olmayabilir. Ama her çocuk değer verilmeyi hak eder. Gerekli olan sadece sabır, sevgi ve ilgidir. Bu üçü bir araya geldiğinde baş edilemeyecek hiçbir şey yoktur. Bunun için sorunlu öğrencilerle baş edebilmek için en büyük görev aile ve öğretmene düşmektedir. Doğru iletişim yolu yakalanmalıdır. Şiddet, kötü söz, baskıcı tavır kesinlikle kullanılmamalıdır. Eğer böyle davranılırsa çocuk tamamen kaybedilir. Aile, öğretmen işbirliği içinde davranmalıdır. Konuşmak ve konuşturmaya izin vermek gerekir. İnsanların ne düşündüğünü ancak konuşmaları ile anlayabiliriz. Konuşmak dışa açılan bir penceredir. Kimse kimsenin aklından geçenleri okuyamaz. Bunun için her durumda olursa olsun konuşmak iletişimin en güzel yoludur. Konuşarak tüm engeller aşılabilir. Konuşmayan içinde fırtınalar koparan insanlar psikolojik olarak rahatsızlık yaşamaya başlayabilir. Zaten terapide burada devreye girer. Amaç insanları konuşturup, rahatlatabilmektir.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku