Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Söz-Jest- Mimik Uyumu Nedir?

0 631

Söz-Jest- Mimik Uyumu Nedir?İnsanlar sözlerle anlatmak istediklerini ifade ederler. Sözler kadar beden dili de etkilidir. Sözler ile beden dili birbiri ile uyum içinde olmalıdır. İşte burada devreye jest ve mimikler girer. Jest ve mimikler vücut dilidir. Kısacası sözler ile davranışlar birbiri ile uyumlu olmazsa beden dili sözlerin önüne geçmiş olur. Bu uyumu yakalayanlar başarılıdır. Samimiyetsiz konuşmalar jest ve mimiklerle hemen anlaşılır. Jest ve mimikler yetersiz olması kadar abartılı da olmamalıdır. Her ikisi de iğreti durur. Konuşmada verilmek istenen mesajın yarıdan fazlası vücut dili ile verilir.

Vücudun Verdiği Mesajlar:
Gözler :
Gözler kocaman kocaman açılırsa şaşkınlık, hiddet…Gözler sık sık açılır kapanırsa heyecan…Gözler kısık kısık bakarsa küçümseme, kötülük…Göz kapakları yarıya kadar düşerse utanma, saygı anlatılmış olur.
Kaşlar :
Çatık kaşlarla öfke, sertlik…Tek kaş yukarı doğru kalktıysa kızgınlık, Kaşlar alna doğru yükselmişse şaşkınlık, sevgi ifadeleri vardır.
Ağız :
Alt çene dışa doğru olursa kötü düşünme, hiddet…Dudaklar aşağı doğru sarkarsa üzüntü, yukarı doğru kalkmışsa mutluluk ifadesidir. Dudaklar yarı açık olursa şaşkınlık durumu var demektir.
Baş :
Baş yukarı doğru olursa kendini beğenme, saygısızlık…Başın öne doğru eğilmesi utanç, korku…Başı sallamak onaylama anlamı taşır.
Kollar :
Kollar da birçok duyguyu ifade etmeye yarar. Mesela kollar önde birleşmişse bekleme, yanlara bırakılmışsa ümitsizlik, iki yana açılmışsa mutluluk, hayranlık duyguları ifade edilmiş olur.
Eller :
Avuçların birleşmesi ve ovalanması bekleme, kalbin üzerine konması sevgi, iman, avuçların dışa doğru çevrilmesi ise istememe anlamı taşır.

Parmaklar :
İşaret parmağı ile işaret etme, kovma, İşaret parmağı ağza tutulursa susturma, yumruk yapma tehdit, güç, parmaklar birbirine geçmişse yalvarma anlamı vardır.
Bacaklar :
Bacaklardan biri önde durursa kuvvet, ataklık, aynı hizada durursa rahatlık, durgunluk, bacağın sallanması kaygının ifadesidir.

Söz-Jest- Mimik Uyumu Nedir?Sonuç olarak;
1.Duygularla sözler arasında uyum olmalıdır. Mutluluktan bahsedilirken mutlu, cesaretten bahsedilirken cesaretli bir duruş sergilemek gerekir. Olumsuz bir konu ifade ediliyorsa da vücut mutsuzluğu göstermelidir.
2.Vücut sözlerle aynı uyumu yakalamalıdır. Bu uyum çoğu zaman fark edilmeden ortaya çıkabilir.
3.Vücut dili, sözler, yüz hareketleri uyumlu olmalıdır ki anlatılanlar inandırıcı olsun.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku