Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Spina Bifida Hastalılığı ve Tedavi Yöntemleri

4 657

Spina Bifida Hastalılığı ve Tedavi Yöntemleri

Spina Bifida hastalığı isim olarak halk dilinde pek bilinmez fakat bebeklerin binde 3-4 gibi hatırı sayılacak bir oranda etkileyen bir durumdur. Spina Bifida ayrık veya açık omurga anlamına gelmektedir. Gebelik döneminde oluşan hastalığın oluştuktan sonra tedavi edilmesi değilde gebelik öncesi tedavi edilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulunmaktadır. Spina Bifidaya önlem alınmazsa doğan bebeğin omuriliği doğumdan sonra kapanmaz ve deri ile örtülemez. Spina Bifida olan bebek ayrıca açık olan omurilik sebebi ile felçli de olabilir. Açık olan bu sinir sistemi iletimlerini yapamaz ve gerekli uyarılarda bulunamaz duruma gelebilir.

Spina Bifida Hastalılığı ve Tedavi Yöntemleri

Sırttaki Spina Bifida açıklığı çok önemi yüksek bir sinir merkezidir. Vücuttaki diğer bölgelere giden sinirlerinde geçtiği bir yerdir. Bölge olarak baş kısmına ne kadar yakında zarar boyutunun da o kadar fazla olacağı söylenebilir. Kalıcı ve daha ağır felç durumları söz konusudur. Spina Bifida’lı bebekler eğer tedavi edilmez ise hidrosefali de görülür. Hidrosefali sinir sitemi sıvısıdır. Omurilikte ve beyinde baskı yapan bu sıvı bebeklerin yumuşak olan kafa tasında orantısız büyümelere ve beyine zarar vermeye başlar.

Tedavisinden önce hastalığın oluşma durumunu incelersek aslında masum bir nedeni vardır. Anne ve ya babanın ihmallerinden değilde annenin vücudunun dengesi ile alakalı bir durum söz konusudur. Eğer çocuk Spina Bifida lı doğmuşsa bu annenin folik asit, mineraller ve bazı vitaminlerce fakir bir vücut yapısına bağlı olduğu söylenebilir.

Spina Bifida Hastalılığı ve Tedavi YöntemleriTedavi olarak ilk olarak gebelikten önce folik asitçe zengin gıdalar alınılması, hatta direk folik asit takviyesi yapılmalıdır. Gebelik aşamasında alınan önlemler genelde çözüm getirmez. Spina Bifida olarak doğan bebek ameliyat edilir ve sırtındaki kese alınır. Beyin ve omurilikte meydana gelen hidrosefali durumu da beyne yerleştirilen bir pompa(şant) ile fazla basınç yapan sıvının hortumlarla mideye boşaltılması ile düzelir.

Her şeyden önemlisi bu tür hastalıkların tanınması, kişilerin bilinçlenmesi, geç kalınmadan önceden önlemlerin alınması gerekmektedir. Ne kadar teknoloji gelişirse gelişsin, doğal halin bozulmasından sonra yapılacak hiç bir işlem eski özellikleri geri kazandırmamaktadır.

Yazar: Sinan UZA

4 Yorumlar
  1. Cem diyor

    Esim 18 haftalik hamile ve bugun doktor kan sonuclarinda ntp degerinin yuksek oldugunu ayrintili ultrasona girmesi gerektigini bebekte sirt acikligi oldugunu soyledi degeri 1148 olarak olculmus sizce fazlami bu deger

  2. Anonim diyor

    Merhaba Zehra,
    Bebeginiz kilpayi sakat kalmaktan kurtulmus ama
    Folik asit tedavisi uygulayin. Bu da sakat kalma olasiligini dusurmus olur.

  3. Zehra diyor

    Merhaba. Ben beş aylık hamileyim Üçlü tarama yaptırdım. Spına bıfıda: 1:668 çıktı. Ne seviyede oluyor ayrıca Üçlü tarama sonuçları kesin mi? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. aysun diyor

      merhaba zehra hanım sonucunuz doğrumu çıktı yoksa yanlışmı bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku