Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tam Öğrenme Modeli Nedir? Tam Öğrenme Modelinin Eğitimdeki Yeri

0 671

Tam Öğrenme Modeli Nedir? Tam Öğrenme Modelinin  Eğitimdeki YeriTam öğrenme modeli Caroll’un okulda öğrenme modeli geliştirilerek elde edilmiştir. Bloom tarafından geliştirilen bu model de farklı öğrenme hızlarına sahip öğrenciler bulunmaktadır. Tam öğrenme modeline göre farklı öğrenme hızına sahip öğrencilere yeterli zaman ve imkan sağlanırsa her öğrencinin öğrenebileceğini savunur. Tam öğrenmeye göre öğrencilere uygun ve düzenli ortam oluşturulduğunda bütün öğrenciler öğrenebilir. Tam öğrenme modeline göre eğitim süreci sonunda önceden belirlenen öğrenme düzeyine ulaşabilmek için öğrencilere yeterli zaman ve imkan sunulmalıdır. Bu model bütün öğrencilerin istenilen seviyede öğrenme gücü geliştirmeyi hedeflemektedir. Tam öğrenme modeline göre farklı düzeyde öğrenen öğrenciler bulunmaktadır. Yavaş öğrenen öğrencilere ek zaman ve yeterli olanaklar sağlanırsa hemen hemen bütün öğrencilerin öğrenebileceğini savunur. Bütün öğrenciler de belli bir öğrenme düzeyini yakalayabilmek için ihtiyaç duyan öğrencilere ek öğrenme hizmetleri sunulmalıdır. Çünkü her öğrenci aynı hızda öğrenemez.

Tam öğrenme modeline göre öğrenme düzeyini etkileyen iki değişken bulunmaktadır. Bu değişkenlerden biri öğrencinin giriş davranışlarıdır. İkincisi ise öğretim hizmetinin niteliğidir. Her iki değişkende öğrenme düzeyini direk etkilemektedir. Bu iki değişken öğrenim süreci boyunca dikkatli ve sistemli bir şekilde kontrol altına alır ve planlanırsa öğretim sürecinde istenilen öğrenme düzeyine ulaşılabilir. Öğretim sürecin de öğrencinin okuduğunu anlama, yorum yapma, materyalleri kullanabilme, bilgiyi doğru kullanabilme, aritmetik işlemler yapabilme, düzenli çalışma, süreç ile ilgili mantıklı çıkarımlarda bulunma gibi giriş davranışlar tam öğrenme modeline göre öğrenme sürecini kolaylaştırmaktadır.
Tam öğrenme modelinde öğrenme sürecini etkileyen öğrencinin giriş davranışları öğrencinin, sahip olduğu yeteneklerini, sosyal ve kültürel özelliklerini ile motivasyon ve güdülenme durumunu kapsamaktadır.

Tam Öğrenme Modeli Nedir? Tam Öğrenme Modelinin  Eğitimdeki YeriÖğrenme süreci sonunda istenilen öğrenmeyi gerçekleştirebilmek için öğrencilerin kritik ön koşul öğrenmelere sahip olması gerekmektedir. Bu nedenle süreç başında öğrencilerin ön koşul öğrenmeleri kazanıp kazanmadıkları kontrol edilmelidir. Tam öğrenme modelinin kurucusu olan Bloom öğrenci giriş özelliklerini bilişsel giriş davranışlar ve duyuşsal giriş davranışlar olmak üzere iki kategoride incelemektedir. Herhangi bir öğretim sürecinin başında, bu süreçte kazandırılacak davranışların kazanılmasını sağlayacak ön şart öğrenmeler ve bilişsel faktörlerdir. Öğretim süreci boyunca öğrencinin konuya karşı ilgi ve tutumu ile motivasyonu da duyuşsal giriş davranışları kapsamaktadır. Tam öğrenme modelinin ikinci değişkeni ise öğretim hizmetinin özellikleridir. Öğrenme sürecin de her ne kadar öğrencilere büyük sorumluluklar düşse de öğretim hizmetinin özellikleri de çok önemlidir. Öğretim sürecinde öğrenciye sunulan ipuçları, pekiştireçler ve dönüt öğretim hizmetinin niteliklerini oluşturmaktadır. Tam öğrenme modeline göre öğrenme sürecinde öğretmen öğrencilerine geri dönüt vermek zorundadır. Öğrenimin belli aşamalarında ipuçları ve pekiştirecler vererek öğrenim sürecini kolaylaştırılmalı ve geri dönüt sağlayarak eksik ya da yanlış olan öğrenmeler düzeltilmelidir. Öğrenme hizmetinin niteliği öğrencinin öğrenme sürecinde motivasyonunu artıracak ve öğrencinin sahip olduğu gizil özellikleri ortaya çıkaracaktır. Öğrenci sürecin de öğrenciye zengin ve çeşitli uyarıcıların verilmesi gerekir. Öğrenme süreci sonunda değerlendirme kısmında ise öğretmenlerin dönüt ve düzeltmeler ile birlikte öğrenme seviyesini ölçmesi ve yanlış olan öğrenmeleri düzeltmesi gerekmektedir. Değerlendirme süreci sonunda istenilen öğrenme düzeyi elde edilmemiş ise öğrencilere ek zaman ve imkanlar verilerek bütün öğrencilerin öğrenmeleri sağlanmalıdır. Tam öğrenme modeline göre bütün öğrencilerin belirlenen seviyede öğrenmesi gerekmektedir. Öğrenme süreci başında belirlenen seviye ulaşılmadıkça bir diğer öğrenme sürecine geçilmemektedir.

Yazar: Nagihan Albayrak

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku