Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tarihteki Tuhaf Felaketler

0 443

Tarihteki Tuhaf FelaketlerTarih, ölümcül depremler, fırtınalar, uçak kazaları ve diğer korkunç olayların açıklamaları ile doludur.Tarih ayrıca, gerçekten garip şeyler hakkında hikayeler de sunar.Bazen gerçekten saçma ve şaşırtıcı şeyler olur ve diğer zamanlar sıradan doğal güçler,felâketlerle sonuçlanarak korkunç sonuçlar doğururlar.Aşağıdaki liste, tarihin garip felaketlerin sadece küçük bir bölümünü vurgular. Neyse ki,bunların hepsi ölümcül değildir.
-Boston Şeker Pekmezi Felaketi
15 Ocak 1919 yılında Boston’da bir öğle vaktinde patlama deposundan dökülen ?”tatlı ve yapışkan ölüm” tufanı meydana geldi.Şeker pekmezi seli sırasında ortaya çıkan dalga 15 ile 40 feet (5 ile 12 metre) yüksek ve 160 feet (50 metre) genişliğinde olduğu söyleniyordu.Sokaklarda saatte yaklaşık 35 mil (55 kilometrelik) hızla yayılarak binaları yıktı, otomobilleri, atları ve yayaları kapladı.Soğuk hava sıcaklıklarıyla yoğunlaşan şeker pekmezi hızla katılaştı ve bir çok şanssız kişiyi yolda yakaladı.Çoğunlukla boğulma sonucu 21 kişi hayatını kaybederken, 150 kişi yaralandı.
-1908 Tunguska Olayı
1908’de Orta Sibirya’da ki Pdkamennata Tunguska Nehri yakınlarında taiga üzerindeki stratosferde büyük ve güçlü bir patlama meydana geldi.Bir kuyruklu yıldızın veya sahanın üzerindeki bir meteoritin patlaması sonucu ortaya çıkan patlama, yaklaşık 5200 kilometre karelik çam ormanını tasviye etti.Patlamanın gücü, 1945 yılında Hiroşima’yı tahrip eden atom bombasının gücünün yaklaşık1.000 katı olarak tahmin edildi.Nesnenin kuyruklu yıldız olduğuna inanan araştırmacılar bulutların gelişimini tanımlayan kayıtlara işaret ediyor.Patlamadan kısa bir süre sonra, buz kristallerinin bir kuyruk takımının ani buharlaşmasıyla üst atmosfere salınmasından kaynaklanmış olabileceği söylendi.Diğer araştırmacılar ise cismin 100 metre çapında olabilecek bir göktaşı olduğunu iddia ediyor.
-Kamerun Gölü Nyos Felaketi

21 Ağustos 1986’da, Kamerun’da ki bir volkanik gölden 1.700 den fazla kişinin boğulduğu karbondioksit bulutu salındı.Karbondioksit muhtemelen volkanik aktivite tarafından üretildi. Diğer volkanik göllerde mevsimlerin dönüşü, suyun yüzeydeki yoğunluğunu değiştirir ve böylece periyodik olarak aşağıdaki sularla karışır.Bununla birlikte, Nyos Gölü’nde, karıştırma gerçekleşmedi, çünkü tropik bölgelerde sıcaklıklar yıl boyunca nispeten sıcak kalmaya devam ediyor.Bu tropik göldeki yüzey suları inecek kadar serin olmadığından, çözünmüş CO 2 konsantrasyonlarıgöldeki yere yakın duran suda oluşan gazdır. Volkanik aktiviteyle ani bir kayalık, topraklar ya da volkanik aktiviteyle aşağıdan ısıtma artışı, CO 2 gaz kabarcıklarını yüzeye götürdüğü görülüyor ve burada baloncuklar bir araya toplanarak hacmi 0.3 milimetreküpe (1.2 kübik kilometre)ulaştı. Muhtemelen birkaç dakika içinde meydana gelen ölümcül bulut, insanlık, hayvancılık ve diğer hayvanları 24 kilometrelik bir yarıçap içinde öldürdü.
Londra’nın Büyük Sis Felaketi
Londra’nın sisi sanayi devriminden beri bilinmektedir.1952 sonbaharında, kömürle çalışan fırın dumanı, sis ve soğuk koşulların bir kombinasyonu, Londra tarihinde en ölümcül sis olaylarından birini yarattı.Şehir 5 Aralıkta başlayan, 4000 ile 12000 kişi arasında insanın ölümüne sebep olan ayrıca Smithfield pazarında tutulan sığırların çoğunuda öldüren dört günlük yoğun sise maruz kaldı.Ölümlerin çoğu, çok yaşlı, bronşiyal astım ve pnömoni saldırılarına yenik düşülmesinden kaynaklanıyordu.

Tarihteki Tuhaf Felaketler-Donora Ölüm Sisleri
Ekim 1948’de Pennsylvania şehrindeki Donora kenti ölümcül sis tarafından ziyaret edildi. Dört gün boyunca hava koşulları, bölgedeki çelik eritme tesislerinden gelen florür dumanları, partiküller (kurşun ve kadmiyum dahil) ve diğer emisyonları (karbon monoksit, hidroflorik asit ve kükürt dioksit gibi) yakaladı.Monongahela Nehri Vadisi’nde ise çinko çalışmaları vardı.Hava hareketsiz kaldı ve havadaki kirleticilerin yüksek konsantrasyonları yerin yakınında birikti.Bu kirlilik olayının etkilerinden yaklaşık 5.000 kişi muzdarip.Zehirlenme ile konsantrasyon seviyeleri kan dolaşımının normal miktarının 12-25 katına yükselir. 22 kişi öldü ve birkaç ay içinde 50 civarında sis atfedildi. Önümüzdeki 10 yıl boyunca kentin ölüm hızı komşularınınkini geçti. Hayatta kalanların çoğunda kalıcı solunum hasarı vardı. Donora Ölüm Sandığı’nın ardından, Pennsylvania eyaleti hava kirliliği kanunlarının ilkini yarattı ve geçti (1959’da) ve bu olayın hikayesi 1970 Temiz Hava Yasası’nın geliştirilmesi ve geçişinin destekleyen kanıt olarak anlatıldı.

Kaynakça:
https://www.britannica.com/list/7-strange-disasters

Yazar: Merve Karaca

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku