Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tarım Makinelerinin Üretimdeki Yeri ve Önemi

0 562

Eskiden bağ, bahçe, tarla ve çiftliklerdeki işlerin tümü insan eliyle yapılmaktaydı. Toprağı sürmek için saban, bahçıvan beli, ekinleri biçmek için tırpan gibi basit tarım aletleri kullanılmaktaydı.

Tüm ülkelerin temel geçim kaynağı olan tarımda makinelerinin kullanılmaya başlaması, ürün artışı ve kalitesine, zamanın verimli kullanılmasına ve işçilerin daha rahat çalışmasına vesile olmuştur.

8559_1Tarımda en zor olan işlerden biri ürünlerin bir yerden başka bir yere nakledilmesidir. Dünyanın pek çok ülkesinde, yük hayvanları yerine en önemli tarım araçlarından olan traktör kullanılmaya başlanmıştır. İlk traktör 1892 yılında ABD’li John Froehlich tarafından yapılmıştır. Arkasına bağlanabilen römork sayesinde oldukça ağır yükleri taşıyabilmektedir. Büyük tekerlekli ve çok güçlü olan bu taşıt aynı zamanda toprağı işleyen sabanın çekilmesinde de kullanılır.

Tohum ekilmeden önce toprağı ekime hazırlanması gerekmektedir. Bunun için çiftçiler toprağı önce sabanla sürerler. Bundaki amaç zararlı otların toprağa karışmasını sağlamak ve çıkan büyük toprakların ufalanmaya hazırlanmasıdır. Ufalama işlemi toprağı havalandırmak, kaldırmak için kullanılan kültivatör ve kesek kırma makineleri ile yapılır. Kesek kırma makinesinin arkasında bulunan tırmık sayesinde toprak düzleştirilerek ekime hazır hale getirilir. Bundan sonra devreye tohum ekme makinesi girer. Tohum ekme makineleri uzun ve düz sıralar halinde tohum ekme işini yapar ve aynı zamanda serptiği tohumların üstünü toprakla örter. Bu makinelerin hepsinin çekim işi de yine traktöründür.

Çiftçiler için hasat zamanı ürünlerin toplandığı işlerin en yoğun olduğu zamandır. Her ürün için kullanılan makineler farklıdır. Örneğin biçerdöverler hem ekinlerin biçilmesinde hem de tanelerin saplarından ayrılmasında kullanılır. Özellikle fındık üreticilerinin kullandığı patoz, fındığın kabuğundan ayrılmasını sağlar. Bunlar oldukça gelişmiş ve pahalı makinelerdir. Ancak zaman ve iş gücü açısından bakıldığında çiftçilerin on günde yapamayacağı işi bir günde bitirirler.

Hasat sonrasında ekinlerin kurutulması ve öğütülmesi de tarım makineleri sayesinde yapılmaktadır. Toprak verimini artırmak için kullanılan yine tarım makineleridir.

Elbette tarım makineleri sadece bunlar değildir. Büyük baş hayvancılık ve sütle uğraşanlar, süt sağma makineleri ile günde iki kez hayvanlarını sağabilirler. Bunun yanında modern çiftliklerde hayvan işiyle uğraşan çiftçilerimizin kullandığı bilgisayarla kontrol edilebilen makinelerle, hayvanlarının sağlıklı, yeteri ve zamanında beslenmelerini sağlarlar.
Kaynakça:
http://www.renklinot.com/soru-cevap-2/tarim-aletlerindeki-gelismelerin-tarim-urunlerine-katkilari-nelerdir.html

Yazar:Ayfer Yeşilova

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku