Teleskop, çok uzak cisimleri yakınımızdaymış gibi gösteren çok etkileyici bir alettir. Teleskoplar günümüzde çok çeÅŸitli boyutlarda kullanılmaktadır. Oyuncakçıdan alabileceÄŸiniz ufak teleskopların yanında, tonlarca ağırlığa sahip örneÄŸin Huble Uzay Teleskobu gibi çeÅŸitleri vardır. Teleskopun ne kadar etkileyici bir cihaz olduÄŸuna örnek vermek gerekirse, 20cm’lik ufak bir teleskopla 80 metre uzaktaki bir el yazısını okuyabilirsiniz.
Dünyada, cam mercek kullanan kırıcı teleskoplar ve ayna-lens sistemini kullanan yansıtıcı teleskoplar olmak üzere iki tür teleskop çeşidi bulunur. Her iki metodla da yapılan iş aynı olmasına rağmen, birbirinden çok farklı şekillerde çalışırlar.
Teleskobun nasıl çalıştığını anlayabilmek için şöyle düşünmek gerekir; neden 80 metre uzaklıktaki yazıyı okuyamıyoruz? Cevabı çok basit, çünkü yazının gözümüzde retina üzerine düşen boyutu çok ufak kalıyor ve okunamıyor. Gözümüzü bir dijital kamera olarak düşünürsek, 80 metre uzaktaki yazıların görüntünün tamamına baktığımızda birkaç pikselden oluşacağını ve okunabilecek büyüklükten oldukça uzak olduğunu anlayabiliriz. Eğer çok daha büyük gözümüz olsaydı, o zaman görüntünün o kısmına odaklanıp yazıyı okuyabilirdik.
İşte teleskobun çalışma mantığı da bunun gibidir. Objektif merceğinin odaklandığı yerden gelen ışık kırılmaya uğrayarak veya aynalarla yansıtılarak bir noktada toplanır ve çok daha büyük gözükmesi sağlanır. İnsan gözünde mercek sabittir, bu nedenle yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapamayız. Yapabildiğimiz şey sadece bir noktaya odaklanabilmekten ibarettir.
Elinize bir büyüteç alıp baktığımızda aslında büyüteç merceğiyle kendi göz merceğimiz arasında bir teleskop sistemi oluşturmuş oluruz.
Teleskobun çalışma şekline şematik olarak bakarsak;
Burada objektif lensine gelen ışık, kırılarak göz merceğine yansır ve görüntü artık küçük mercekte oluştuğundan kat be kat büyütülmüş gözükür.
Teleskopların bu bakımdan iki temel özelliği bulunur, birincisi ışığı ne kadar iyi alabildiği ve ikincisi aldığı görüntüyü ne kadar büyütebildiğidir. Bunlar da objektif merceğinin saflığına, kalitesine, pürüzsüzlüğüne ve en önemlisi büyüklüğüne bağlıdır. Ne kadar büyük mercek kullanılırsa o kadar büyük görüntü elde edilir.
Tarihçe
Teleskop ilk olarak Hollandalı Hans Lippershey tarafından 1608 yılında icad edilmiÅŸ ve askeri alanda kullanılmıştır. Kırılma prensibine dayanan bu teleskob astronomi alanında ilk kullanan Galileo’dur. Lippershey ve Galileo konveks ve konkav lenslerin birleÅŸiminden oluÅŸan teleskopları kullanıyorlardı. 1611 yılında Kepler iki konveks lens kullanarak geliÅŸtirdiÄŸi teleskobu kullanmaya baÅŸladı. Kepler’in geliÅŸtirdiÄŸi bu sistemi kullanan teleskoplar halen en iyisidir.

13 Yorum Yazılmış
GFKKKFFGHF 13 Mart 2008 Saat 18:10GÜZEL
melek 14 Mart 2008 Saat 13:37teşekkürler cook işime yaradı=)
miray 1 Nisan 2008 Saat 16:57kim bulmuÅŸ
MaTaDoR 1 Nisan 2008 Saat 19:07@Miray;
Yazıyı dikkatli okursanız: “Teleskop ilk olarak Hollandalı Hans Lippershey tarafından 1608 yılında icad edilmiÅŸ ve askeri alanda kullanılmıştır.” ÅŸeklinde bir cümle geçtiÄŸini göreceksiniz.
BilgiUstam.com - Editör
büşra 3 Nisan 2008 Saat 15:40süpper olmuş performans ödewimde çok işe yaradı babyler saolunn
B 16 Nisan 2008 Saat 21:03cok tesekkur ettik
icat taci 20 Nisan 2008 Saat 15:06az rsm kymşlar ıma çk gzl mthş oly yni
ibrahim 2 Mayis 2008 Saat 13:56çok güzel bir site bu site sayesinde performans ödevimi yaptum teşekkürlerçok sağolun
cansu 12 Mayis 2008 Saat 21:04teleskopun çalışma ÅŸeklini göstermeniz farklı bir ayrıcalık saÄŸlamış.çok iÅŸime yaradı…tTeEÅŸÅžeEkKüÜrRlLeErR
ibrahim sarıdoÄŸan 2 Haziran 2008 Saat 20:25cok güzel bir site .benim performans ödevime cokkkk yardımcı oldu.müthiÅŸ…
oğuzhan 17 Eylul 2008 Saat 20:35çok güzel bir site



Son Yorumlar