Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ter Bezleri Nasıl Çalışır?

0 912

Ter Bezleri Nasıl Çalışır?Terleme, vücudun bazı bölgelerinde meydana gelen nemlenme olarak değerlendirilebilir. Bazen bu nemlenme su damlacıklarına bile dönüşebilir. Özellikle yüz bölgesindeki terlemeler su damlacıkları halinde olurken koltukaltı, avuç içi, sırt bölgesinde ise nemlenme şeklinde görülür. Terleme vücut ısısı ile ilgilidir. Terleme istemeden gerçekleşir. Kimi insanlar çok terlerlerken kimileri ise az terler. Kiminin teri kokarken kimilerinin ise kokmaz. En çok sıkıntı veren ter koltukaltı terleridir. Bu terler kıyafetin nemlenmesi ise hoş olmayan bir görüntünün ortaya çıkmasını sağlar. Aynı zamanda kokma ihtimalleri de çok yüksektir. Özellikle toplum içinde başka insanlara rahatsızlık vermemek için kişi sık sık yıkanmalı ve koltuk altını temiz tutmaya özen göstermelidir. Yüz ve sırt bölgesindeki terler ise kokmaz. Ama sırt bölgesindeki terleme çok sık olursa ve kıyafetler bedende kurursa bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Özellikle öksürük oluşur. Yüzdeki terlemede ise insanı rahatsız eder. Sık sık yüzü silmek zorunda kalınır.

Aslında terleme vücudun dengesini sağlar. Sağlıklı insanlar terler. Yalnız aşırı terleme başka bir rahatsızlığın ya da kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak görülebilir. Böyle durumlarda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gereken tetkikler yapılır ya da bir ilacın yan etkisi ise ilaç değiştirilebilir.
Ter normal şartlarda sıcak ortamlarda gerçekleşir. Aynı zamanda çok hareket edildiğinde, heyecan, korku, utanma gibi duygular yaşandığında da ter bezleri ter üretebilir. Özellikle duygu değişimlerindeki terlemeler avuç içinde gerçekleşir. Herkes aynı durumda terlemeyebilir.
Terleme ile vücutta biriken zararlı maddeler atılmış olur.
Ter bezleri deride bulunur ve oldukça fazladır. Göz kapaklarında ve dudaklarda ter bezi yoktur. Günde bir insandan yarım kiloya yakın ter çıkar. Ter bezleri vücuttaki suyun buharlaşmasını sağlayarak vücudu yüksek sıcaklıktan korumuş olur. Sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı 36,5 derecedir. Deri ısı ayarlaması yapmaz ise vücut bundan olumsuz etkilenir. Eğer vücut sıcaklığı dışarı atamazsa baygınlık bile oluşabilir. Bu yüzden ter çok önemlidir. Beyin ısı düzenlemesini ter bezlerine yaptırmış olur. Bu sinir sisteminin ter bezlerini uyarması ile oluşur.
Ter bezlerinden salgılanan sıvı buharlaşarak vücudun soğuması sağlar. Ateşi yükselen kişiler ateş düşürücüler sayesinde terler ve vücut sıcaklıkları da düşmüş olur. Özellikle hastalık durumlarında terleme hastayı rahatlatır.
Terlemeyi engellememek gerekir. Ter vücudun sıcaklık dengesini kurduğu için engellendiği zaman bu denge bozulmuş olur.
Ter ilk salgılandığında kokusuzdur. Ter kokusu zamanla, sıcaklıkla kokulu hale dönüşür.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku