Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tifüs Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

0 608

Günümüzde haşeratların en çok neden olduğu hastalıklardan biri de tifüs hastalığıdır. Taşıdığı tehlikeli riskler nedeniyle mutlaka tedavi gerektiren hastalıklardan olan tifüs hastalığının meydana gelmesinde ”rickettsie ve prowezekil” isminde bir bakterinin etkin rol oynadığı tahmin edilmektedir. Özellikle bit ve pire gibi küçük haşeratların yoğun olarak bulunduğu ortamlarda kendisini gösteren tifüs hastalığı diğer birçok hastalıklarda olduğu gibi genellikle çocuklara daha etkili bir biçimde nüfus etmekte ve tedavi edilmediğinde ise çoğu zaman etkisini uzun müddetler boyunca sürdürebilmektedir.

Tamamen haşeratlardan bireylere geçiş yapan tifüs hastalığı diğer birçok hastalıklarda olduğu çeşitli belirtiler doğrultusunda kendisini göstermekte ve diğer birçok hastalıklarda olduğu gibi etkisini gösterdiği anlardan itibaren vücut direncinde ciddi düşüşlerin meydana gelmesine neden olmaktadır.

8337_9Genellikle ölümcül bir hastalık olmayan tifüs hastalığı tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Dolaysıyla uzmanlar tifüs hastalığı hakkında bireyleri uyarmakta ve özellikle de bit ve pire gibi haşeratları taşıyan evcil hayvanlarla yakın temas kurulmaması konusunda uyarmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar neticesinde özellikle gelişmemiş toplumlarda çok daha sık görülebilen tifüs hastalığı diğer birçok hastalıklarda olduğu gibi bakterinin vücuda giriş yapmasından kısa bir müddet sonrasında bireyin hastalanmasına neden olabilmekte ve başta yüksek ateş ve halsizlik olmak üzere birçok olumsuz durumların meydana gelmesine yol açabilmektedir.

Etkisini uzun süreler boyunca devam ettirmesi durumunda ve buna bağlı olarak tedavi edilmediği takdirde bireyin en başta genel sağlığını ve sosyal hayatını olumsuz etkileyebilen tifüs hastalığı aynı zamanda bireyin iş hayatının da ciddi anlamda aksamasına neden olabilmektedir.

Çoğu zaman tifo hastalığıyla karıştırılabilen tifüs hastalığı hakkında başta gelişmemiş ülkelerde olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde topluma açık alanlarda çeşitli seminerler düzenlenmekte ve bu seminerler sayesinde tifüs hastalığı hakkında bireylere detaylı olarak bilgiler sunulmaktadır. Uzmanlara göre mutlaka tedavi gerektiren bir hastalık olan tifüs hastalığı özellikle de bir müddet sonrasında bireyin genel sağlığını ciddi anlamda riske attığından dolayı tifüs hastalığının henüz ilk belirtilerinin görülmesi durumunda bireyin vakit kaybetmeden ilgili doktora başvurması gerektiğinin altını önemle çizmektedirler.

Tifüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diğer birçok hastalıklarda olduğu gibi tifüs hastalığında da çeşitli belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;

Baş ağrısı: Diğer birçok hastalıkların genel belirtilerinden biri olan baş ağrısı aynı zamanda tifüs hastalığının de önemli belirtilerindendir. Etkisini çoğu zaman uzun süreler boyunca devam ettirebilen baş ağrısı belirtisi genellikle orta vadede meydana gelmektedir.

Titreme: Tifüs hastalığının en belirgin belirtilerinden biri de titreme belirtisidir. Diğer birçok belirtilere göre genellikle etkisini kısa süre sonrasında kaybedebilen titreme belirtisi çok nadiren de olsa tifüs hastalığının tamamen ortadan kaldırılıncaya dek etkisini sürdürebilmektedir.

Halsizlik ve yüksek ateş: Tifüs hastalığının en belirgin belirtilerinden biri de halsizlik ve yüsek ateş belirtileridir. Hastalığa neden olan bakterinin vücuda girmesinin bir müddet sonrasında ortaya çıkan halsizlik ve yüksek ateş belirtileri çoğu zaman etkisini uzun müddetler boyunca sürdürebilmektedir.

Ciltte meydana gelen kuruluk: Tifüs hastalığının bir başka belirtisi ise ciltte meydana gelen kuruma durumudur. Özellikle tifüs hastalığının orta evresinde görülebilen cilt kuruluğu yine diğer birçok belirtilerde olduğu gibi etkisini uzun süreler boyunca sürdürebilmektedir.

8337_12Isırılan bölgenin şişmesi ve ağrıması: Tifüs hastalığının en belirgin belirtilerinden biri de haşeratın ısırdığı bölgenin bir müddet sonra şişmeye başlaması ve buna bağlı olarak hafif derecede ağrımaya başlamasıdır. Genellikle şişme durumu kısa sürebilmekte ve fakat ağrı durumu çoğu zaman etkisini uzun müddetler boyunca devam ettirebilmektedir.

Işığa karşı hassasiyet ve göz sulanması: Tifüs hastalığının bir başka belirtisi ise hastalığın bulunduğu evreye göre gözlerde meydana gelen aşırı hassasiyet durumudur. Özellikle bakterinin vücuda girmesinden bir müddet sonrasında meydana gelen ışığa karşı hassasiyet ve gözlerde meydana gelen sulanma durumu çoğu zaman etkisini uzun müddetler boyunca sürdürebilmektedir.

Bilinç kaybı ve konuşmada güçlük çekilmesi: Tifüs hastalığının en nadir belirtilerinden biri de bilinç kaybı ve konuşmada zorluk çekilmesi belirtileridir. Özellikle bilinç kaybı belirtisi çoğu zaman etkisini kısa sürdürebilmektedir. Konuşmada zorluk çekilmesi durumu ise hastalığın iyileşme safhasına doğru etkisini kaybedebilmektedir.

Uyuyamama: Tifüs hastalığının bir başka belirtisi ise hastanın uyuma konusunda aşırı zorluk çekmesi durumudur. Çoğu zaman etkisini uzun süreler boyunca sürdürebilen uyuyamama belirtisi tifüs hastalığının tedavi edilmesiyle birlikte etkisini tamamen kaybedebilmektedir.

Tifüs Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Diğer birçok hastalıklarda olduğu gibi tifüs hastalığında da oldukça basit tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Tifüs hastalığının tedavisinde genel olarak antibiyotik ilaçlar kullanılmaktadır. İlgili doktor tarafından yeşil reçeteyle hastaya uygulanan antibiyotik ilaçlar sayesinde tifüs hastalığı kısa süre içerisinde etkisini tamamen kaybetmek ve bunun sonucunda ise hasta genel sağlığına tekrar kavuşmaktadır.

Tedavisinin genellikle birkaç günü geçmediği tifüs hastalığı tamamen yok edilmesi amacıyla ilgili doktorun gerek görmesi durumunda hasta bir müddetliğine hastanede gözetim altında tutulabilmektedir.
Kısa bir tedavi süreci sonrasında eski sıhhatine tekrar kavuşan birey evinde de bir müddet istirahat ettirildikten sonra günlük aktivitelerine kaldığı yerden devam edebilmektedir. Ancak özellikle tedavi sürecinin kısalması ve bunun akabinde başarılı sonuçlar verebilmesi için tifüs hastalığının henüz ilk belirtileri görüldüğü durumda bireyin hemen ilgili hekime başvurması gerektiğinin önemi büyüktür.

Tifüs Hastalığından Korunmanın Yolları Nelerdir?

Yukarıda da belirtildiği üzere tifüs hastalığına neden olan bakteriler özellikle bit ve pire gibi haşeratlar tarafından taşınmaktadır. Bu nedenle bireylerin günlük kişisel temizliklerine önem vermeleri gerekmektedir. Ayrıca kalitesiz şampuan ve sabunlar kullanmaktan da kaçınmalıdırlar. Çünkü yapılan bazı araştırmalara göre saçta bit ve pirelerin oluşmasında etkin rol oynayan faktörlerden biri de kalitesiz saç şampuanları olmuştur.

Tifüs hastalığına yakalanmamak adına çok gerekmedikçe evde kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar da beslenilmemeli ve yine mümkünse kedi ve köpeklerin beslenilmesi amacıyla evin bahçesi tercih edilmelidir. Aynı zamanda beslenilen evcil hayvanların günlük bakımları da düzenli olarak yapılmalı ve onlarla sık temas edilmesinden kaçınılmalıdır.

Not: Makale bilgilendirme amaçlıdır. Reçete değildir.

Kaynakça:
www.saglikvakti.com

www.saglikocagim.net

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku