Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tırnak Mantarı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

0 463

Günümüzde her ne kadar kol ve bacaklarda mantar sorunu çokça görülüyorsa da aslında ayak tırnaklarında da mantar sorunu da oldukça sık görülmektedir. Ancak tırnak mantarı hakkında yapılan bir araştırmaya göre malesef ki bu sağlık sorununa maruz kalan birçok bireyler tırnak mantarının kendiliğinden geçmesini bekleyerek doktora başvurmamaktadırlar.

Uzmanlar bu olumsuz tutumun son derece riskli sonuçlara yol açabildiği ve bu nedenle tırnak mantarı sorununun önemsenmesi gerektiğini ve bu rahatsızlığın belirtilerinin görülmesi durumunda hemen bir cilt hekimine başvurulması gerektiğini belirtmektedirler.

8912_tirnakÇeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen tırnak mantarı kötü görünümünün yanı sıra tedavi edilmediği takdirde bazı enfeksiyonel hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Ayrıca tedavi edilmediği takdirde bireyin iş ve sosyal aktivitelerini de ciddi anlamda olumsuz etkileyen tırnak mantarı sorunu kendi kendine geçmediği gibi ayrıca oldukça ağrılı bir sağlık sorunudur.

Günümüzde genç yaşlı hemen her yaş grubu bireylerde etkisini gösterebilen tırnak mantarı sorunu gerçekleştirilen kısa süreli tedavi yöntemleri sayesinde ortadan kaldırılabilmektedir. Peki tırnak mantarı nedir nasıl tedavi edilir dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere sunarken ayrıca tırnak mantarının belirtilerinin ve nedenlerinin neler olduğunu da sizlere detaylı olarak sunalım. İlk olarak tırnak mantarının tanımlaması hakkında sizlere bilgiler sunalım.

Tırnak Mantarı Nedir?

Tırnak mantarı sorunu oldukça yaygın olan bir enfeksiyon rahatsızlığıdır. Mantarlar ayak derisinin sık karşılaşılan enfeksiyonların ana sebepleridir. Derinin dış katmanı olarak bilinen keratine yerleşerek burada yaşamlarını devam ettirmektedirler.

Mantarlar aynı zamanda oldukça sert bir yapıya sahip olmasına rağmen ayak tırnaklarına da kolayca giriş yapabilmektedirler. Bu durum beraberinde ayak tırnağının mantar enfeksiyonu ile sonuçlanmasına yol açmaktadır. İşte tırnak mantarının etkisi bu şekilde meydana gelmektedir.

Tırnak Mantarının Görünümü Nasıldır?

Tırnak mantarının görünümü ise şu şekildedir;

Tırnak alt kısmında etkisini göstererek tırnağın kök kısmına doğru çizgisel biçimde yayılmaktadır. Sonrasında kısa bir süre sonunda kalınlaşarak tırnağın gevşemesine neden olmaktadır. Tırnak mantarının genel görünümü sarımtırak bir renktedir.

Başlıca Belirtileri Nelerdir?

8912_tirnakkkTırnak mantarının başlıca belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Tırnak mantarının başlıca belirtileri ise şunlardır;

  • Tırnakların kalınlaşmaya başlaması
  • Renk ve şekillerinde bozulmaların oluşması
  • Ayakkabı basısına bağlı olarak ağrı oluşması
  • Tırnağın oldukça güç kesilmesi
  • Tırnağın çirkin bir görünüm kazanması tırnak mantarının başlıca belirtileridir.

Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Tırnak mantarının başlıca nedenleri ise şunlardır;

  • Atlet ayağında yayılan dermalofit tipi mantarlar
  • Maya adı verilen mantarlar
  • Şeker hastalığı
  • Ayakların sıklıkla terlemesi ve temizlenmemesi
  • Günlük ayak temizliğinin yapılmaması
  • Bazı kimyasal maddeler tırnak mantarının başlıca sebepleridir.

Teşhisi Nasıl Yapılır?

Tırnak mantarı sorununun teşhisinde hasta tırnağının ufalanan kısmından örnek alınarak laboratuarda mikroskop altında detaylı olarak incelenmeye alınmaktadır. Veya ilgili doktor tarafından gerek görüldüğü takdirde kültür testi yapılabilmektedir. Bu aşamadan sonrasında ise uygun tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tırnak mantarı sorununda birçok tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak tedavide genellikte amoralfin tırnak cilası, üre merhemi terapisi, terbinafin ilaç tedavisi, itrakonozol pulse tedavisi ve tırnağın yerinden alındığı cerrahi müdahale tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Çok ileri düzeylerdeki tırnak mantarı rahatsızlığının tedavisinde ise ağız yoluyla verilen ilaç uygulamasına başvurulmaktadır. Tırnak mantarı sorununun tedavisinde genel olarak bu yöntemler kullanılmaktadır.

Tırnak Mantarı Sorunu Hakkında Yanlış Bilinenler Nelerdir?

Makalemizin giriş kısmında da belirttiğimiz üzere birçok bireyler tırnak mantarının tedavi gerektirmeden kendiliğinden kaybolacağı gibi yanlış bir bilgiye sahiptirler. Uzmanlar tırnak mantarının kendiliğinden geçmediği gibi aynı zamanda oldukça tehlikeli hastalıklara da davetiye çıkabildiğini belirtmektedirler. Toplumlarda tırnak mantarının zararsız olduğu sanılmaktadır. Oysa ki uzmanlar tırnak mantarının gerekli tedaviyi görmediğinde zararlı ve oldukça ağrılı olabildiğini belirtmektedirler.

Tırnak Mantarına İyi Gelen Uygulamalar Nelerdir?

Uzmanlar tırnak mantarının etkisinin minimuma indirilmesi konusunda bazı uygulamaların yapılabileceğini belirtmektedirler. Ancak bu uygulamalar tırnak mantarının ana tedavileri olmayıp yardımcı tedavi niteliği taşıdığını beliren uzmanlar tırnak mantarında ilk olarak tıbbi tedavilerin uygulanması gerektiğinin altını çizmektedirler. Tırnak mantarına iyi gelen uygulamalar ise şunlardır;

  • Tırnakların kısa, kuru ve temiz tutulmasına özen gösterilmeli
  • Mantarlanan tırnaklar için ayrı diğer sağlık tırnaklar için ayrı bir tırnak makası kullanılmalı
  • Tırnak derisi dışında ayrıca ayak derisi için de ayrıca mantar kremleri kullanılmalı
  • Özellikle pamuklu çoraplar giyilmeli ve günlük olarak değiştirilmeli
  • Hafif ve havadar ayakkabılar giyilmeli
  • Banyo, tuvalet ve benzeri yerlerde kesinlikle yalın ayak ile dolaşılmamalı

Uzmanlar yukarıdaki uygulamalara uyulması durumunda tırnak mantarının etkisinin hafifleyebildiğini belirtmektedirler. Makalemizde tırnak mantarı hakkında detaylıca bilgiler sunduktan sonra yazımızı burada sonlandırmaktayız. Makalemizde tırnak mantarı nedir nasıl tedavi edilir hakkında bilgiler sunduk. Sizler de bu sorunu yaşarsanız yapmanız gereken ilk ve tek şey dermatoloji doktoruna başvurmaktır.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Tırnak mantarı sorunu için cilt doktoruna başvurunuz.
Kaynakça:
medikalakademi.com.tr

uzmantv.com.tr

Yazar:Ensar Türkoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku