Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Toplum Karşısında Konuşma Yapmaya Nasıl Hazırlanılır?

0 638

Toplum Karşısında Konuşma Yapmaya Nasıl Hazırlanılır?Toplum karşısında konuşma yapmak için hazırlıklı olmak gerekir. Yoksa plansız bir konuşma ile anlatılmak istenenler başarılı bir şekilde ifade edilemeyebilir. Konuşmaya üç bölüme ayırarak düzenlemek gerekir. Bu bölümler giriş, gelişme ve sonuç bölümleridir.
Konuşmada giriş bölümü şöyle olmalıdır:
1- Kısa olmalıdır. Birkaç cümleden oluşmalıdır.
2- İlgi çekici olmalıdır. Dinleyicilerin dikkatini çekecek sözler söylenmelidir. Bir soru sorarak, bir olayı anlatarak giriş yapmak dikkat çeker.
3- Dinleyici kitlesinin ilgi alanına göre konuşma hazırlanmalıdır. Örneğin; ilkokul çağındaki çocuklara bahsedilecek konu ile üniversite öğrencilerine bahsedilecek konular arasında fark olmalıdır. Dinleyicilerin yaşı, anlama düzeyleri, ilgileri bilinmelidir.
4- Samimi olunmalıdır. Ama samimiyetin derecesi de belirlenmelidir. Burada konuşulacak konu da önemlidir. Konunun ciddiyetine göre samimiyette belirlenmelidir. Aşırı samimi konuşmalarda dinleyicileri rahatsız edebilir.

Konuşmada gelişme bölümü şöyle olmalıdır:
1- Konuşmanın giriş kısmında bahsedilenlerle gelişme bölümündeki bahsedilenler uyumlu olmalıdır.
2- Bu bölümde bilgi verilmelidir. Konuyla ilgili söylenmek istenen tüm sözler özünü kaybetmeden söylenmelidir.
3- Konuşma çok uzatılmamalıdır.

Konuşmada sonuç bölümü şöyle olmalıdır:
1- Son cümleler mutlaka önceden planlanmalıdır.
2- Çarpıcı bir bitiriş yapılmalıdır.
3- Son söz konuşmayı toparlayıcı olmalıdır.
4- Konuşmanın bittiği söylenmemelidir.
5- Özetleme yapılmalıdır.

Toplum Karşısında Konuşma Yapmaya Nasıl Hazırlanılır?Sonuç olarak iyi bir konuşma yapmak için hem görsel hem ruhen hem de zihinsel olarak hazır olunmalıdır. Konuşmacı, konuşma yapacağı yere göre görünüşüne özen göstermelidir. Temiz ve özenli olmalıdır. Psikolojik olarak da kendini hazırlamalıdır. Cesaretli ve özgüvenli olmalıdır. Beden dili çok önemlidir. Elleri doğru kullanmak gerekir. Son olarak da konuya bilgi açısından çok iyi hazırlanmalıdır. Konuşmanın hangi aşamasında ne söyleyeceğini bilmelidir.
İyi bir konuşmacı için özverili olmak gerekir. Konuşmacı çok temiz ve şık giyinebilir ama konuşmasına hazırlanmamışsa, bilgi olarak çok iyi hazırlanmış ama cümleleri toparlayamıyorsa, görünüş ve bilgi olarak hazır ama dinleyicileri uyutuyorsa konuşmasında başarılı olamaz.
Toplum karşısında konuşmak önemlidir. Onlarca, yüzlerce kişi konuşmacıya odaklanmıştır. Bu yüzden konuşmaya gereken önem ve özen mutlaka verilmelidir. Yoksa bir çok insanın vakti çalınmış olur. Övgü yerine yergi alınır. Özellikle ilkokul çağından itibaren toplum karşısında nasıl konuşulur öğretilmelidir. Buradaki en büyük görev öğretmenlere düşer. Çünkü çocuğun toplum karşısında konuşabileceği ilk ve en uygun ortam sınıf ortamıdır. Öğretmenler öğrencileri iyi analiz etmeli ve ona göre sorumluluklar vermelidir. Okul yıllarına kazanılan bilgi ve beceriler tüm hayatı etkiler. Bu yıllarda sınıf ve okul etkinliklerinde görev ve söz alanlar ileriki yıllarda verilen sorumlulukları daha rahat yerine getirir.

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku