Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Toronto ve Kanada’nın Simgesi; “CN Kulesi”

0 747

Toronto ve Kanada'nın Simgesi; "CN Kulesi"CN Kulesi, Kuzey Amerika’nın önde gelen ülkelerinden Kanada’nın Ontario eyaletine bağlı Toronto şehrinde bulunur. Kanada ve Kuzey Amerika kıtasının önemli simgelerinden biri olarak kabul edilen, CN Kulesi, 1976 yılında hizmete girmiştir. Yapının yükseldiği bölgede daha önceleri tren yolu bulunmaktaydı ve sonrasında bu tren yolu kaldırılarak yerine CN Kulesi dikilmiştir. Yapımının tamamlandığı dönemde görkemiyle Kanada’nın en önde gelen ulusal simgesi olmayı başaran CN Kules, hali hazırda günümüze dek uzanan şöhretini 2007 yılında kısmen de olsa Birleşik Arap Emirlikleri’nde yer alan Burç Halife’ye devretmiştir. 1976 yılında hizmete girdiği dönemde dünyanın en yüksek kulesi olma özelliğini kazanan CN Kulesi, 533,3m’lik yüksekliği ile birçok gökdelenden daha yüksek bir yapıya sahip olmuştur. Toronto şehrinin en önemli simgelerinden biri olan ve hatta en önemlisi olarak kabul edilen CN Kulesi, gerek ulusal gerekse de uluslararası turistlerin ziyaretine açıktır. Bu anlamda yılda yaklaşık olarak 2 milyon turist çeken CN Kulesi, 1976 yılında inşasının tamamlanmasıyla beraber, o zamana dek dünyanın en yüksek yapısı olan Ostankino Kulesi’ni tahtından etmişti.

Toronto’nun bu görkemli yapısı, birçok alanda hizmet faaliyetine ev sahipliği de yapmaktadır. Bunlardan en önemlileri, gözlem merkezi, telekomünikasyon ve ekstrem sporlar. Ayrıca bunların yanı sıra içersinde çok sayıda restoranda barındıran CN Kulesi, ülkenin ve şehrin en önemli destinasyonu olarak kabul edilmeye başlanmıştır. 1973 yılında yapımına başlanılan CN Kulesi, sadece 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. 26 Haziran 1976 tarihinde resmi törenle açılışı yapılan CN Kulesi, o dönem şartlarında 63 milyon Kanada Dolarına mal olmuştur. CN Kulesi’nin sahibi, Canada Land Company’dir. Şirket bu sayede kulenin işletmesini ihale yoluyla diğer kurum ve kuruluşlara sunmaktadır.

533,3m olan CN Tower, 147 kat yüksekliğindedir. Kulede ulaşım 9 adet asansör vasıtasıyla sağlanmaktadır. ”CN” ifadesi; ”Canadian National” kuleyi inşa ettiren demir yolu şirketin adıdır. Ancak Canadian National devlet şirketi, 1995 yılında özelleştirme sonucu CN Kulesi’nin tamamını, Canada Lands Company’e devretmiştir. Ancak şirket devralmayı 1995 yılında tamamlasa da kulenin adı değiştirilmemiştir. Ancak bu devir işlemi sonrasında kuleye Canada’s National Tower adıyla hitap edilmeye de başlanılmıştır. Ancak daha çok ”CN” şeklinde kısaltılarak telaffuz edilen kule, Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği tarafından dünyanın ”7 Modern Harikası”na dahil edilmiştir. Bu 7 eser arasında CN Kulesi, günümüz itibarıyla ikinci sırada yer almaktadır.

CN Kulesi, öncesinde dünyanın en yüksek kulesi olan Ostankino Kulesi, CN Kulesi’nden sadece 13m daha kısadır ancak iş güvenlik önlemleri açısından ele alındığında CN Kulesi, dünyanın en güvenli kulelerinden birisidir.

Kaynakça:
Landmarks of North America

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku