Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Türkiye’de Balcılık ve Karakovan Balı

0 520

Türkiye’ de Balcılık

Türkiye’de arıcılığın tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Türkiye bal üretimi bakımından dünyada 4. sırada yer alan önemli bal üreticilerinden biridir. Fakat kovan başı, bal tüketiminin ortalama 20 kg olduğu dünyada Türkiye kovan başı bal tüketiminde ortalama 16 kg ile dünya ortalamasının altında kalmaktadır. Ticaret açısından baktığımızda ise ülkemiz dünya bal ticaretinde 10. sıralarda yer almaktadır. Bütün bu veriler göz önüne alındığında, Türkiye mevcut potansiyelinin çok azından faydalanabilmektedir.

Türkiye’nin bütün bölgeleri ekolojik ve flora açısından çok uygun olmasına rağmen ülkemizdeki bal üretiminin yarısı Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleşmektedir. Bal üretiminde bir takım sorunların olduğu açıktır.

6401_aricilik-yeni-bir-gecim-kaynagi-olabilir-2-448x320

Arıcılıkta ülkemizin karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesi ıslah çalışmalarıdır. Bu sorunun çözümü bal üreticilerinin ıslah edilmiş olan ana arıları kullanmaları ve üreticilerin ihtiyacı olan ana arıları yetiştirecek konuyla ilgili özel veya devlet kuruluşlarının bu konuya yatırım yapmaları ile mümkündür. Gerek hayvancılık ve gerekse de tarımsal ürünlerde teknik bilgi ve gerekli eğitimlerin üreticilere verilmesinin üretim maliyeti içindeki payı %8-10 iken, bu oran arıcılıkta %70-80 oranlarına kadar çıkabilmektedir.

Dolayısıyla bal üreticilerini bilgilendirmek için eğitim hizmetlerini arttırmak bu konu ile ilgili kuruluşları desteklemek son derece büyük bir önem arz etmektedir. Arıcılıkta mesleki örgütlenmelerin yolu açılmalı, dernekler, meslek odaları, üretim ve satış kooperatifleri gibi örgütlenmelere devlet tarafından bir takım kolaylıklar gösterilmelidir.

Devletin yapmış olduğu erozyon kontrolü, mera ıslahı, orman çalışmaları gibi faaliyetlerde arıcılık sektörü de muhakkak dikkate alınmalı, bal üretimi için önemli olan bitki çeşitlerinin yapılan çalışmalarda mutlaka kullanılmasına çalışılmalıdır.

Ülkemizdeki bal üreticilerinin bilgisizlik nedeniyle yanlış ve verimsiz uygulamalar yapmaları, ayrıca kullanılan kimyasal maddeler, üretilen balın içinde insan sağlığına zararlı birtakım maddeler bırakmaktadır. Bal mumuna naftalin eklenmesi, benzin ürünlerinden ilaç yapılması, ilaç kullanımlarının zamanlama ve miktarının yanlış hesaplanması, gibi faktörler insan sağlığını tehlikeye düşürdükleri gibi ihracat sorunlarını da sebep olmaktadır. Ülkemizdeki bal üreticilerinde genel olarak haddinden fazla ilaç kullanmak gibi bir eğilim vardır. Bu tür uygulamalar tıpkı 1999 yılında AB’nin ülkemizden yapılacak olan bal ürünleri ithalatını durdurmayı düşünmesi gibi çok olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Bu yüzden ülkemizde arıcılık çalışmalarının yeniden düzenlenmesi ve etkili bir şekilde denetimlerinin yapılması çok büyük bir önem arz etmektedir.

6401_pic_0113-300x225

Karakovan Balı

Ülkemizdeki balcılık faaliyetlerinden bu şekilde bilgi verdikten sonra Karakovan balının ne olduğuna gelebiliriz. Karakovan balı doğada bulunan ıhlamur, dut, üçgül, ada çayı, böğürtlen ve deve dikeni gibi çiçek özlerininin hiçbir yapay mum kullanılmadan oyulmuş ağaç kütüklerinin içinde toplanmasıyla oluşturulan doğal bir bal çeşididir.

Bu şekilde doğal yollarla yapılanların yanında bal mumu takılmadan kovanlar ile yapılan balları da Karakovan olarak nitelendirebiliriz. Karakovan balı yoğun bir bal olup değişik aroması nedeniyle çok kaliteli bir baldır.

Ülkemizin yüksek bölgelerinde üretilmekte olup, doğallığı bu bal çeşidinin kalitesini artırmaktadır. Karakovan balı üreticiliği, hem zahmetli oluşu hem de üretimi az yapılabildiğinden diğer bal üreticiliğine göre daha maliyetli olduğu için ülkemizde hemen hemen durma noktasına gelmiştir. Karakovan balı % 100 doğal bir baldır. Özellikle tedavi edici ve bakterilere karşı koruyucu olma özelliği vardır. Karakovan balı yanık tedavisinde, ülser, boğaz ve göz enfeksiyonlarının tedavisinde de çok etkili sonuçlar vermektedir.

Karakovan balcılığının verimli olabilmesi için arıların içinde bulunduğu kovana tütsü verilmesi gerekmektedir. Bu tütsünün % 100 doğal olması talaş ya da mısır koçanlarının yakılmasıyla oluşturulması gerekir. Kovana verilen bu tütsünün amacı rahat bal almak için arıların dışarıya çıkmasını sağlamaktır. Karakovan balı üretiminde kovan bir tahta çıta ile ikiye ayrılır. Bal alınırken arkadaki kapak açılır ve yalnızca ortadaki tahta çıtaya gelene kadar bal alınması geri kalan balın arılara bırakılması gerekmektedir.

Kaynakça:

http://www.goktepeliler.com/forums/tuerkiyede-aricilk-tuerkiyede-t13965.html

http://www.pervaribali.net/?pnum=156&pt=karakovan+balı+nasıl+üretilir

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku