Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi

0 383

Türkiye'de Rüzgar EnerjisiYenilenebilir enerji kaynakları

son 20-25 yıldır tüm dünyanın gündeminde ancak bizim ülkemizde küresel ısınmanın etkisini gösterdiği son bir kaç yıldır gündeme gelebildi. O da ancak Rusya doğal gazı kesince ya da yaz aylarında elektrik kesintileri meydana gelince yani halkımızın deyimi ile yumurta kapıya gelince alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını düşünmeye başladık.

Fosil yakıtlardan başta kömür ,petrol ve doğal gaza olan bağımlılık ve enerjinin dünya genelinde giderek değerlenmesi ile birlikte ülkeler artık kendi enerji potansiyellerini araştırmaya başladılar. Mevcut hükümet ise bu yönde gayet olumlu yasalar çıkardı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapanlara kredi desteği bunların başında geliyor.

Türkiye tüm anlamıyla yer altı ve yerüstü madenlerinde olduğu gibi yenilenebilir, temiz enerji kaynaklarında da dünyada potansiyeli en yüksek ülkelerden. Mesela Türkiye’nin tüm bölgeleri en çok da doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesi tüm yıl boyunca güneş görüyor. Bu özelliği ile dünyada sayılı ülkelerden ama her ne hikmetse bizim yılda 3-4 ay güneş alan Almanya’dan daha az güneş enerjisine yatırım yapılıyor ve evlerde güneş enerjisi kullanılıyor. Yani kısacası elimizdeki kaynağın değerini bilmiyoruz.

Türkiye'de Rüzgar EnerjisiDoğal ve yenilenebilir enerji kaynaklarından olan ve dünyada kullanımı gittikçe yaygınlaşan diğer bir enerji çeşidi ise rüzgar enerjisidir. Rüzgar enerjisinin en önemli kaynağı samanyolu galaksisinden gelir. Bu galaksi aydınlatma ve ısıtma sistemini sağlar. Hepimiz biliriz ısınan hava genleşir, genleşme sonucu hafifler ve atmosferin üst katmanlarına doğru hareket eder. Bu hareket sonucu genleşen havanın boşalttığı hacmi başka hava kütleleri doldurur. İşte hava kütlelerinin yer değişimleri sonucu kinetik enerjisi son derece yüksek olan rüzgar meydana gelir. Ilık yaz akşamlarında yüzümüzü okşayan rüzgar işte bu şekilde oluşur.
Ülkemizde rüzgar enerjisinin durumunu araştırırken tema vakfının Ankara temsilciliğinin internet sitesinde diğer enerji kaynakları ile rüzgar enerjisinin dünya rezervi ve tükenme ömrü verilmiş.

Nükleer enerji : 200 yıl
Kömür: 200 Yıl
Gaz: 65 Yıl
Petrol: 40 Yıl
Rüzgar: Yenilenebilir

Lütfen dikkat rüzgar enerjisi sonsuz bir enerji kaynağıdır. Dünya ömrünü devam ettirdiği sürece var olacak bir enerji kaynağıdır. Dolayısı ile tükenen fosil yakıtlara yatırım yapmaktansa yenilenebilir, temiz, doğal enerji kaynakları kullanılmalıdır. Rüzgar enerjisi diğer enerji kaynakları gibi ücret karşılığı satılmaz, savaşlar çıkmasına sebep olmaz, arkasında zehirli gaz ve atık bırakmaz. Bu bakımdan da son derece değerlidir.Türkiye bu coğrafi işlevselliği ile yıllık bazda tüm illeri rüzgar enerjisinden elektrik elde edilebilecek kadar rüzgar hızına sahip bir ülkedir. Başka bir deyişle memleketimizin her yerinde iyi bir fizibilite ile rüzgardan elektrik elde etmek mümkündür. Yukarıda verilen haritada bölgesel olarak yıllık bazda rüzgar akış hızları verilmiştir.

Türkiye'de Rüzgar EnerjisiRüzgar enerjisi temelde rüzgar türbünleri yada rüzgar santrelleri ile elektrik enerjisine çevirilerek kullanılan bir enerji kaynağıdır. Rüzgarın kinetik enerjisi dönel bir eksen etrafında hareket ettirilen pervane ve buna bağlı dişili sistemler sayesinde bir jeneratöre bağlıdır. Hareket enerjisi ile jeneratörün elektrik enerjisi elde etmesi sağlanır. Elde edilen elektrik enerjisinin gücünü, türbinin yapısı , mekanik ve dişli sistemlerin yapısı jeneratörün gücü ve rüzgar hızı gibi birçok etkene bağlıdır. Şuan için ülkemizde bu rüzgar türbinlerini üretebilen bir teknolojisi yok ya da maliyetler nedeni ile üretemiyorlar.

Genelde enerji sektöründeki tüm firmalar ithal ürünlerle çalışmak durumundalar. Kısacası yurt dışından gelen ürünlerde ülkemizde malum piyasa şartlarından dolayı fiyatları biraz yüksek seyretmekte. Ancak bu teknolojisinin tıpkı cep telefonunda olduğu gibi desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerekmektedir. Sonuç olarak geleceğimize yatırım yapmak istiyorsak temiz enerjiye ve rüzgar enerjisine yatırım yapmamız gerekmektedir.

Rüzgar enerjisi kısmen de olsa doğa olaylarına ve mevsimsel şartlara bağlı bir enerji türüdür. Bu bağlamda rüzgar enerjisini kullanan bir ev ya da iş yerinde mevsim değişimlerinde yani rüzgar hız değişimlerinde enerji ihtiyacını karşılaması için birleşik yani hibrit enerji sistemlerini tavsiye ediyorum. Hibrit sistemler birkaç enerji üretme yönteminin bir arada kullanıldığı ve birbirlerini desteklediği sistemlerdir. Örneğin; rüzgar tribünü ve güneş panellerinin bir arada kullanıldığı sistemler en yaygın hibrit sistemlerdir. Rüzgar olmadığı zaman güneş enerjisi kullanılmakta böylelikle meskenin ya da iş yerinin enerji ihtiyacı karşılanmaya devam etmektedir.

Yazar:Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku