Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler Nelerdir?

26 14.482

1127-EskiTurklerOkurYazarmiydi.01Asırlık bir millet ve dünyaya egemen olmuş bir ırk.Konuştuğu ve kullandığı diller mutlaka zamanla değişime uğramış ve alıntılar yapılmıştır. Tarih boyunca birçok dil kullanılmış ve bunlara eklemeler yapılmıştır. Bu yazıda bugüne kadar kullanılan dillerden ve yapılan değişikliklerden bahsetmeye çalışacağım…

Uzun süren savaşlar ve fethedilen topraklarda birçok milletle iletişim kurulmuş ve onların dillerinden bir parça alınmıştır. Kültürel farklılık ve değişim dediğimiz olay kısmen budur. Dil ve alfabe konusunda 5 farklı alfabe bizlere yansıtılmıştır.

1) Göktürk Alfabesi:
gokturk_alfabesiMetinleri isim olarak Göktürk veya Orhun olarak adlandırılır.Orhun’da yerleşimde bulunmuş Türkler tarafından kullanılmış ve düzenlenmiştir.Bu alfabeyi Hunlar,Göktürkler ve Türk kavimler kullanmış ve eklemelerde bulunmuşlardır. Göktürk alfabesi 38 harften meydana gelmektedir.Dördü sesli olup, sekiz sesi karşılar, geri kalan harfler sessiz harf statüsündedir. İlginç olan ise;ok, ko, uk, ku, ük, kü, nç, nd, gibi heceler kendine has harflerle gösterilir. Sağdan sola doğru yazılır bu alfabe ve bu şekilde okunur.

2) Uygur Alfabesi:
uygur_alfabesiGöktürklerden sonra kurulan Uygurlar tarafından adlandırılmıştır bu alfabe. 18 adet işaretten,sembolden meydana gelmiştir.4 sesli harf geri kalan harfler ise sessiz harf olarak bilinir. Sağdan sola yazılış mevcuttur ve harfler birbirine bitişik olacak şekilde yazılır. Bu yazının katiplerine yani yazıcılarına Bu yazının katiplerine, bakşı, bakşıgeri veya serbahşı adı verilmektedir.

3) Arap-İslam Alfabesi:
Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler Nelerdir?Türklerin İslamiyeti kabulünden sonra gerçekleşen bu dönemde bu alfabe ön plana çıkmış ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Arap alfabesi 28 harftir ancak Türklerin kullandıkları 31 ile 36 harften meydana gelmektedir. Bu alfabe ile Türk islam tarihinde birçok eser verilmiştir. Sağdan sola yazılır. Kullanımı zor gibi görünse de harflerin öğrenimi çok da zor ya da uğraştırıcı değildir.

Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler Nelerdir?

4) Kiril Alfabesi:
Kiril alfabesi emperyalizmin zoraki tatbikidir.Bu cümleyi ilk okuduğumda anlam veremedim ancak konuyu şu şekilde izah edebilirim sizlere. Ruslar sınırları içinde Türklere bütünlüklerini bozmak amacıyla tek bir alfabe yasağı koyarak farklı semboller ve şekillerle dolu alfabeler koymuştur. Otuz sekiz harftir. On biri sesli, geri kalan harfler ise sessiz harf statüsündedir. Soldan sağa doğru yazılır. Kullanım alanı, Rusya’daki Türkler içindir.

5) Latin Alfabesi:
latin_alfabesi1925 yılında ilk olarak Azeri Türkleri tarafında kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasından sonra 1928 yılında ülkemizde kullanılmaya başlandı. 8 sesli harf bulunur geri kalan ise sessiz harftir. Türkiye ve Avrupa Türkleri tarafından kullanılan bu alfabe diğer kullanılan alfabelere göre daha kolay ve öğrenilmesi daha basittir. Türkler bu 5 alfabenin yanı sıra birçok alfabeyi kullanmıştır ancak uzun süre kullanılan ve bizlerin etki ettiği alfabeler bilgi verilen 5 alfabedir.

Yazar: Ali ERSOY

26 Yorumlar
  1. mahir diyor

    Arap dili de islam emperyalimzinin etkisi değil mi ?

    1. Mahire Cevap diyor

      Emperyalizm: bir devletin veya ulusun başka devlet veya uluslar üzerinde kendi çıkarları doğrultusunda etkide bulunmaya çalışmasıdır. Etkileyen devlet, etkilenen devletin kaynaklarından “yararlanma” hakkına sahiptir.

      Soru : Arap yada İslam Emperyalizmi diye idda ettiğin Dünya tarihinin neresinde var?
      Cevap: Emperyalizmin anlamına göre Dünya tarihinde Arapça yada İslam dini asla emperyal bir unsur olmamıştır. Eğer olduğunu idda ediyorsan belge sunman gerekir ki Avrupalılar dahi senin bu saçma söyleminde bile bulunmadılar. Yaptığın cehalet dostum.

      1. Batu-Han diyor

        Araplar ”Kuranda geçen ismi koymak dinen uygundur” anlayışı yüzünden bugün birçok arapça isim türklerde kullanılmak zorunda kaldı bugün birçok hacı-hoca çocuklarınıza toprak yağmur gibi isimler koymak caiz değildir düşüncesini savunuyor (Nureddin yıldız hoca) . Adem, Abdullah, Feyzullah, Beyza, Cihat, Elif, Emir, Fatih…gibi isimlerin hiçbiri türkçe kökenli değildir. Hristiyanlığa geçsek çocuklarımıza john, george isimleri mi koyacaktık? Al sana kültür emperyalizmi isim kültürümüz cumhuriyete kadar tamamen arapça odaklıydı.

  2. İdil diyor

    Teşekkür ederim çok işime yaradı ama bu alfabelerin nerede kullanıldığı yazmıyor. Yine de çok işime yaradı.

  3. Kutay Cengiz diyor

    kiril alfabesi emperyalizmin zoraki tatbiki de arap alfabesi değil mi ?

    1. süleyman sayan diyor

      asla . tam aksine bizim tarihte en mükemmel eserleri bu arap harfleriyle vermişiszdir. aslında bunar arap harfi değil islam harfileridir. iyiki de bu harfleri kullanmışız keşke hala kullansaydık.

  4. Zeynep Sehitoglu diyor

    Çoooook işime yaradı 6. Sınıfın ve projeme çok iyi geldi saolun benim favorim bilgi ustam 😊👏❤

    1. irem diyor

      ben bir proje yapıcaktım cok işime yaradı 100 aldim

  5. Rümeysa diyor

    Çok beğendim teşekkürler

  6. Hakan diyor

    Çok teşekkür ederim sağolun var olun…

  7. Hanifi diyor

    Bunu yaptığınız için çok teşekkür ederim probleme çok katkısı bulundu Allah size den razı olsun

  8. Nazmiye diyor

    Bir proje yapıcaktım çok işime yaradı teşekkürler.

  9. Kerem kazıcı diyor

    Proje odevim icin iyi bir kaynakça teşekkürler Allah Razı Olsun…

  10. ismail diyor

    ödev için çok işime yaradı özellikle göktürk alfabesini ben anlatacaktım çok iyi bir şekilde konu anlatılmış. teşekkürler.

  11. Osman Ötüken diyor

    Ali Bey ,
    Paylaşım için teşekkür ederim . Ama bu listeye Grek alfabesinin de eklenmesi gerekiyor . Çünkü Karaman Türkleri , Karamanlides olarak Yunanistan’da anılmakta olsa da Helen alfabesini kullanarak kendilerini Türkçe ifade etmişlerdir .
    Saygılarımla

  12. sıla diyor

    gerçekten harika bilgiler. ödev konumuz da buna yönelikti. güzel bir paylaşım olmuş bilgiye ulaşmada favori site!

  13. Eymen diyor

    Ödev yaparken tamamen bu kaynağı kullandım çok teşekkürler.

  14. Murat diyor

    Güzel paylaşım olmuş,teşekkürler.

  15. yunus diyor

    işime çok yaradı çok teşekkur ederim

  16. Alex diyor

    Çok işime yaradı .tşk😉😉

  17. Aslıhan diyor

    bilgi çok işime yaradı teşekkürler

  18. Feyza diyor

    Benimde çok işime yaradı çok teşekkürler

    1. Harun diyor

      Son alfabenin ismi ne?

      1. İdil diyor

        Latin Alfabesi

  19. 7binbilgi.com diyor

    Bilgi için teşekkürler :)
    Ayrıca:
    Yazıların arasında soru işareti görünüyor. Çok rahatsız etmiyor ama düzeltilse daha iyi olur. Gezdiğim sitelerde sadece burada gördüm. Misal: “Konuştuğu ve kullandığı diller�?mutlaka” gibi..

  20. enes diyor

    projr için çok işime yaradı teşekkürler

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku