Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tütün Çiğnemenin Yan Etkileri Nelerdir?

0 2.268

5228_tutunDumansız sigara olarak da bilinen tütün çiğneme, sigaraya bir alternatif olarak görülmektedir. Üreticiler tütün çiğnemenin sigara kullanımında olduğu gibi bir çok sağlık riskleri teşkil etmediğini iddia ederken, gerçekler çok farklı! Bu yazıda tütün çiğnemenin zararları konusunda bilgi vereceğiz.

Nicotiana cinsi ve Solanaceae ailesinden bitkilerin kurutulmuş yapraklarından elde edilen tütün, çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Nikotin ve tütünde bulunan zararlı, kanserojen bileşikler tütün kullanımı ile ilişkili sağlık risklerinden sorumludur. 2011 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir çalışmada 12 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık % 3.2’sinin dumansız tütün kullandığı gösterilmiştir. Tütün yanak ile diş etleri arasına yerleştirilir, kullanıcı dişleri ile ezdikçe tütün aromasını verir.

Old Woman Chewing TobaccoTütün Çiğneme İle İlgili Sağlık Riskleri:

Tütün çiğnemenin zararlı olmadığına yönelik yaygın inanışın aksine, çalışmalar tütün kullanımının vücuda zararlı olmasının nedeninin kansere yol açan ajanların varlığı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Kanser riskini arttırmasının yanı sıra, tütün çiğnemek bir çok ağız problemlerine sebebiyet verebilir. Bu yazıda tütün çiğnemenin neden olabileceği çeşitli yan etkiler hakkında bilgi vereceğiz.

Diş Sorunları:

Diş minesi erozyonu ve diş çürümesi tütün çiğnemenin ortak görünen bazı yan etkileridir. Sık ve uzun süreli tütün çiğneme diş etlerini olumsuz etkiler. Bazı durumlarda çok fazla tütün çiğnemek diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir. Hatta tütünün tutulduğu yerde diş etlerinde çekilme olabilir. Bazen şeker ya da diğer malzemeler aromasını geliştirmek için tütüne eklenir bunun uzun süreli kullanımı diş çürüğü, ağrılı diş etleri, ağız dokularının iltihabı ve boğaz ağrısı gibi ağız içi sorunlarının riskini artırabilir.

Dişlerde görülen renk değişikleri ve ağız kokusu tütün çiğnemenin en yaygın yan etkilerindendir. Lökoplaki denilen ağız içinde ve dilde beyaz lekeler, noktalar gelişimi ile karakterize hastalık tütün çiğneme kullanımından da kaynaklanabilir. Bu lekelerin kişinin tütünü çiğnediği yada tuttuğu yerlerde ortaya çıkması muhtemeldir.

Kanser:

Boğaz ve ağız kanserleri tütün kullanımının en zararlı yan etkileridir. Tütün kullanıcılarının ağız kanserine yakalanma riski kesinlikle daha fazladır. Aslında, bazı durumlarda lökoplaki tütün kullananlarda kanser öncüsü olabilir. Tütünde bulunan bağımlılık yapıcı bir madde olan nikotinin yanı sıra, tütünde bulunan çeşitli kanserojen maddeler vardır. Uzun süreli tütün kullanımı tümör gelişimine, tümörlerin büyümesine ve kanserleşmesine yol açabilir.

Diğer Yan Etkiler:5228_neutron_large

Tütünde mevcut olan nikotin kan damarlarını daralttığından dolayı, tütün kullanımı kan basıncını yükseltebilir. Tütünde bulunan kimyasallar kan damarlarının duvarlarında hasara neden olabilir. Kan damarları daraldığından dolayı kan akışı olumsuz etkilenir. Kalp daha çok çalışmak zorunda kalır ve bu da kalp sorunları riskini arttırır. Tütün çiğneme kalp hızı ve kan basıncında geçici değişiklikler oluşmasına neden olsa da, yüksek kan basıncı ve kalp ilgili sorunların görülme sıklığı sigara içenlerde daha yüksektir.

Tütün çiğneme ağız boşluğu içinde hücrelerin anormal büyümesine neden olabilir. Tümörlerin bu büyümesi kozmetik bir endişe nedeni olan yüzde şekil bozukluğuna neden olabilir. Ayrıca ağız boşluğu kanserleri etkilenen bireyin yaşam kalitesini daha da kötüleştiren bir dizi üzücü semptomlara yol açar. Bu koşullar altında tedavi, diğer seçenekler ile birlikte kanserli hücrelerin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Sigara ya da tütün çiğnemek bazı sağlık riskleri taşır. En doğru çözüm sigara ya da tütün kullanımını bırakmaktır. Sizin için neyin daha önemli olduğuna karar verin!

Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/chewing-tobacco-side-effects.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku