Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Üniversite Birinci Sınıfa Giden Öğrencilerin Karşılaştığı Sorunlar

0 420

Üniversite Birinci Sınıfa Giden Öğrencilerin Karşılaştığı Sorunlar

Üniversite birinci sınıf öğrencileri arasında yapılan bir ankette öğrencilerin %57’si ders çalışma alışkanlıklarının pek olmadığını, %54’ü ise zamanlarını iyi yönetme konusunda sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir.

(Thombs, 1995). Her iki sorunla da başa çıkmak için bazı yöntemleri ele alalım. İlk olarak ders çalışma alışkanlıklarını geliştirmenin yolları ile başlayalım.

Ortak şikayet: Öğrencilerin sınavlardan sonra en çok dile getirdikleri sorun şudur; ”Bütün kıtabı okudum, notlarımı defalarca gözden geçirdim ama yinede düşük notlar aldım.”Bu şikayet, öğrencilerin sınava hazırlanırken en sık yaptıkları hataya işaret etmektedir. Öğrenciler ellerindeki malzemeyi okumak yerine sadece üstünden geçtikleri için, konuyu bilmedikleri hissine kapılıyorlar.

Araştırmacılar bazı şaşırtıcı gerçekleri ortaya çıkardılar: Öğrencilerin bir konuyu iyi bildiklerini düşünmeleri ile sınavda gösterilen performans arasında hiçbir bağlantı bulunmamasıdır. (Cull & Zechmeister).

Zayıf yargı:Öğrencilerin neyi bildikleri konusunda zayıf bir yargıya sahip olmalarının sebebi, kararlarını neyi gerçekten hatırladıkları yerine, genel olarak bildiklerini temelinde vermeleridir. Bir sınavda isim ve tanım gibi belirli bilgiler istenebilir. Sınava ne kadar hazırlıklı olduğunuza karar vermenin en iyi yöntemlerinden bir tanesi, kendi kendinize sorular sormak ve belirli sorulardan geribildirim almaktır.Üniversite Birinci Sınıfa Giden Öğrencilerin Karşılaştığı Sorunlar

Zaman yönetimi: Öğrencilerin ortak sorunlarından bir tanesi de zaman yöntemidir; daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, ellerindeki ders malzemelerine çalışmak için ne kadar zamana ihtiyaç duyduklarını kestirememeleridir. Örneğin, araştırmacılar öğrencilerin %50’sinin, verilen görevleri her defasında, gerçekte bitirdiği süreden daha önce bitireceğini sandığını tespit ettiler. Sorunun bir parçası da öğrencilerin daha zor konulara çalışmak için daha fazla zaman ayırmaması’dır. Araştırmacılar daha zor konulara çalışmak için fazladan zaman ayırmayı planlayan öğrencilerin o konuyu hatırlama şansının daha yüksek olduğunu tespit ettiler (Allgood et al., 2000). Daha iyi zaman yöntemini sağlamanın bir yolu da hedeflerin doğru belirlenmesidir.

Unutmayın: Bir sınava ne kadar hazırlıklı olduğunuzu anlamak için kendinize konu hakkında sorular sorun.

Yazar:Rahman Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku