Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Üriner (İdrar) Enfeksiyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0 408

Üriner (İdrar) Enfeksiyonu Hakkında Bilinmesi GerekenlerHalk arasında üriner, idrar yolu enfeksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Mikroplar aracılığıyla gelen bir enfeksiyondur. Bunlar, mikroskop olmadan görülemeyecek kadar küçük olan organizmalardır. Hastalığa bakteriler neden olur, ancak bazıları mantarlardan ve nadir durumlarda virüslerden kaynaklanmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu insanlardaki en yaygın enfeksiyonlardandır.

İdrar yollarında idrar kanalların herhangi bir yerinde olabilir. İdrar yolu böbrekler, üreterler, mesane ve idrar yollarından oluşmaktadır. Çoğu enfeksiyon yalnızca alt boruda üretra ve mesaneyi içerir. Bununla birlikte, enfeksiyonlar üst sistemde üreterleri ve böbrekleri içerebilir. Üst yol enfeksiyonları alttaki üriner sistem enfeksiyonlarından daha seyrek olmakla birlikte genellikle daha şiddetli olmaktadır.

Enfeksiyon semptomları
Semptomlar, idrar yollarının hangi kısmına bulaştığına bağlıdır. Alt boru enfeksiyonları üretra ve mesaneyi etkiler. Alt üriner sistem enfeksiyonlarının belirtileri şunlardır; idrara çıkma ile yanma, idrara çıkma sıklığının idrardan fazla olmaması, idrara çıkma aciliyetinin artması, kanlı idrar, buharlı idrar, koyu renk görünen idrar, güçlü bir kokuya sahip idrar, kadınlarda pelvik ağrı, erkeklerde rektal ağrı. Üst üriner sistem enfeksiyonu böbrekleri etkiler. Bakteriler enfekte olmuş böbrekten kan dolaşımına geçerse bunlar potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilir. Ürosepsis adı verilen bu durum, düşük kan basıncı, şok ve ölümle sonuçlanmaktadır. Üst üriner sistem enfeksiyonu semptomları şunlardır; üst sırt ve yanlarda ağrı ve hassasiyet, titreme, ateş, mide bulantısı, kusma.

Erkeklerdeki Enfeksiyon Semptomları
Erkeklerde üst üriner sistem enfeksiyonu semptomları kadınlarda da görülür. Erkeklerde daha düşük bir idrar yolu enfeksiyonu semptomları, bazen kadınlar ve erkekler tarafından ortak belirtilere ek olarak rektal ağrı da içermektedir.

Kadınlarda Enfeksiyon Semptomları
Daha düşük miktarda idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlar pelvik ağrı yaşayabilir. Bu, diğer ortak semptomların yanı sıra üstteki enfeksiyonların hem kadınlarda hem erkeklerde belirtileri benzerdir.

Enfeksiyon tedavisi
Enfeksiyon tedavisi nedene bağlıdır. Doktorlar tanıyı doğrulamak için kullanılan test sonuçlarından enfeksiyona neden olan organizmayı belirleyebilir. Çoğu durumda neden bakteri olmaktadır. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Bazı durumlarda virüsler veya mantarlar neden olur. Viral enfeksiyonlar antiviraller denilen ilaçlarla tedavi edilir. Genellikle viral enfeksiyonları tedavi etmek için antiviral sidofovir denilen güçlü antibiyotik ilaç tercih edilmektedir. Mantar enfeksiyonları da antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir.

Bakteriyel bir enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibiyotik şekli genellikle bölgenin hangi kısmına karıştığına bağlıdır. Alt travmalı bölgeler genellikle oral antibiyotiklerle tedavi edilmektedir. Üst kanal bölgeleri ise intravenöz antibiyotik gerektirir. Bu antibiyotikler doğrudan damarlara etki etmektedir. Bazen bakteri antibiyotiklere karşı direnç geliştirir. İdrar testinin sonuçları doktora, enfeksiyona neden olan bakteri türüne karşı en iyi sonucu verecek bir antibiyotik tedavisi seçmesine yardımcı olabilir.

Bakteriyel bölgeler için antibiyotik dışındaki tedaviler incelenmektedir. Bazı noktalarda, antibiyotiksiz UY tedavisi, vücut ve bakteriler arasındaki etkileşimi değiştirmek için hücre kimyası kullanarak bakteriyel enfeksiyonlar için bir seçenek olabilmektedir.

Enfeksiyonlar için ev ilaçları
Bu hastalığı yileştiren ev ilaçları yoktur, ancak ilaçların daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bu ev ilaçları, vücudun enfeksiyonu daha çabuk temizlemesine yardımcı olabilir. Kızılcık suyu veya kızılcık, bir kez kullanıldığında enfeksiyonu tedavi etmez. Bununla birlikte, kızılcık bir kimyasal bakterilerin üriner üremesine neden olan belirli bakteri türlerini mesanenin astarına yapışmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu, gelecek enfeksiyonların önlenmesinde yardımcı olabilir.

Enfeksiyonu tedavi etmek önemlidir. Erken tedavi ise hayati önem taşır. Tedavi edilmemiş enfeksiyonlar yaygınlaştıkça şiddetlenir. İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle alt idrar yollarında tedavi edilmesi en kolay yöntemdir. Üst idrar yollarına yayılmış bir enfeksiyonun tedavisi çok daha zordur ve kanınıza yayılma olasılığı yüksektir ve sepsis oluşturur. Bu, hayatı tehdit eden bir olaydır.

Enfeksiyon teşhisi
Belirtilere göre idrar enfeksiyonu olduğundan şüphelenilmesi durumunda, doktora danışılmalıdır. Doktor semptomları gözden geçirecek ve fizik muayene yapacaktır. Bir enfeksiyon tanısını doğrulamak için, doktorlar idrarda mikrop testi yapacaktır. Bir virüs şüphesi varsa, özel testlerin yapılması gerekebilir. Virüsler, enfeksiyonların ender nedenleridir ancak organ nakilleri yapılan veya bağışıklık sistemini zayıflatan diğer koşulları olan insanlarda görülebilir. Doktorunuz bir üst üriner sistem enjektörünüz olduğundan şüphelenirse, idrar testine ek olarak tam bir kan sayımı ve kan kültürleri de yapmanız gerekebilir. Bir kan kültürü, enfeksiyonunuzun kan dolaşımına yayılmadığından emin olabilir.

Tekrarlayan Enfeksiyon
Tekrarlayan enfeksiyonlarınız varsa, doktorunuz idrar yolunuzda herhangi bir anormallik veya engel olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. Bunun için bazı testler uygulanacaktır.

Enfeksiyonun nedenleri ve risk faktörleri
Mesaneyi boşaltan veya idrar yollarını tahriş eden herhangi bir şey enfeksiyona neden olabilir. Bunun bulaşması riskini artıran birçok faktör vardır. Bu etkenler şunlardır; yaş (yaşlı erişkinlerde enfeksiyon kapmak daha yaygındır.), ameliyat sonrası hareket azalması veya uzun süre yatık dinlenme, böbrek taşı, önceki bir enfeksiyon, böbrek taşları ve belirli kanser türleri gibi üriner sistem tıkanıklığı, bakterilerin mesaneye girmesini kolaylaştıracak üriner kateterlerin uzun süre kullanılması, diyabet, gebelik, doğumdan anormal şekilde gelişmiş üriner yapılar, zayıf bağışıklık sistemi.

Erkekler için çoğu enfeksiyon risk faktörü kadınlarla aynıdır. Bununla birlikte, büyümüş prostata sahip olmak erkeklere özgü bir risk faktörüdür. Kadınlar için ek risk faktörleri vardır. Bir zamanlar kadınlarda enfeksiyona neden olduğuna inanılan bazı faktörlerin, banyo hijyeninin zayıf olması gibi o kadar da önemli olmadığı gösterilmiştir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, tuvalete gittikten sonra tuvalet kağıdı ile silinmenin kadınlarda enfeksiyona yol açtığını göstermemiştir. Bazı durumlarda bazı yaşam tarzı değişiklikleri bu faktörlerden bazılarının riskini azaltabilir.

Kadınlarda idrar yollarının uzunluğu ve yeri, enfeksiyon olasılığını artırır. Kadınlarda vajina ve anüs çok yakındır. Doğal olarak vajina ve anüs çevresinde oluşabilecek bakteri, üretrada ve idrar yollarının geri kalanında enfeksiyona neden olabilir. Kadının üretrası erkeğe göre daha kısadır ve bakterilerin mesaneye girmek için daha kısa bir mesafesi vardır.

Cinsel ilişki
Cinsel ilişki sırasında kadın idrar yolları üzerindeki baskı, bakterileri anüs çevresinden mesaneye taşıyabilir. Çoğu kadında cinsel ilişki sonrası idrarda bakteri bulunur. Bununla birlikte, vücut genellikle bu bakterilerden 24 saat içinde kurtulabilir. Bağırsak bakterileri, mesane yapışmasına izin veren özelliklere sahip olabilir. Enfeksiyonlar bazı kadınlarda cilt tahrişine neden olabilirler. Bu, bakterilerin mesaneye girme riskini arttırır. Seks sırasında kondom kullanımı yağlanmayan lateks prezervatif sürtünmeyi artırabilir ve cinsel ilişkide kadınların cildini tahriş edebilir. Bu da enfeksiyon riskini artırabilir.

Bununla birlikte prezervatif cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların yayılımını azaltmak için önemlidir. Sürtünmeyi ve prezervatifin cildi tahriş etmesini önlemeye yardımcı olmak için, yeterli miktarda su bazlı yağlayıcı kullanıldığından ve cinsel ilişki sırasında sıklıkla kullanıldığından emin olunmalıdır. Diyaframlar bir kadının üretrasında baskı oluşturabilir. Bu, mesane boşalmasını azaltabilir. Menopozdan sonra östrojen seviyesinde bir düşüş vajinadaki normal bakterileri değiştirir.

Üriner (İdrar) Enfeksiyonu Hakkında Bilinmesi GerekenlerEnfeksiyonları önlemeye yardımcı olmak için şu adımlar izlenebilir; Her gün altı ila sekiz bardak su içilmesi, idrarı uzun süre beklememek, herhangi bir idrar kaçırma girişimini yönetmeyle ilgili olarak doktorla konuşmak ya da mesaneyi tamamen boşaltmak, bununla birlikte enfeksiyonlar kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür. Bu oran 7/3’tür. Bazı adımlar kadınlarda enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Yaşlı erişkinlerde antibiyotiklerin uzun süreli önleyici kullanımının enfeksiyon riskini azalttığını göstermiştir.

Günlük kızılcık ilave alarak veya vajinal kremler kullanmak, enfeksiyonların önlenmesinde de yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar, probiyotik vajinal fitillerin kullanılması, vajinada bulunan bakteri değiştirilerek, enfeksiyon oluşumunu ve nüksetmesini azaltabileceğini düşündürmektedir. Çoğu enfeksiyon tedaviden sonra temizlemektedir. Fakat kronik olanlar tedaviden sonra gitmez ya da tekrar etmezler. Tekrarlayan enfeksiyonlar kadınlarda sık görülmektedir. Tekrarlayan enfeksiyonların çoğu, aynı tür bakterilerle tekrar enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, bazı tekrarlayan vakalar mutlaka aynı türde bakteri içermez. Bunun yerine idrar yollarının yapısında bir anormallik enfekyon olasılığını artırır.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku