Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uyku Bozuklukları İçin Bitkisel Tedaviler

0 685

Ortalama olarak, yetişkin bir insan günde yaklaşık 7-9 saat uykuya ihtiyaç duymaktadır. Ara sıra uykusuz bir gece geçirmeniz yaygın olsa da, eğer bu durum devam ederse tıbbi yardım almalısınız ya da bazı bitkisel tedavileri deneyebilirsiniz.

8451_300-69132891-german-chamomileHızlı tempolu yaşamlarımızda hiç bitmeyen stres nedeniyle, uyku yoksunluğu çoğumuzun karşılaştığı ortak bir sorundur. Çoğu zaman çok yorgun olduğumuzdan sürekli uyumak isteriz. Ancak uyumaya çalıştığınızda ya uyuyamazsınız ya da kolayca uyanırsınız. Bu gibi durumlarda bitkinlik vücudunuzu sarar ve çareyi uyku haplarında ararsınız. Ancak bu hapların yan etkileri bulunmaktadır bu nedenle bu hapları tüketmeniz tavsiye edilmez. Bu nedenle yan etkileri çok az olan bitkisel tedavilere başvurmanız daha güvenlidir. Bu bitkileri tüketmeniz sadece sizi sakinleştirmekle kalmayacak aynı zamanda mışıl mışıl uyumanızı da sağlayacaktır.

-Kedi Otu:

Kedi otu herhangi bir yan etkisi olmadan dinlendirici bir uyku sağlayan bir bitkidir. Klinik olarak kedi otunun uyku kalitesini arttırdığı kanıtlanmıştır ve uykusuzluk çeken insanlara yardımcı olmuştur. Küçük uyku problemleri olan kişiler kedi otunu son derece yararlı bulacaktır. Bu bitki aynı zamanda spazmları giderir ve uygun sindirime yardımcı olur. Kedi otu kökünden yapılan bitkisel çay uykusuzluktan etkilenen insanlar için yararlıdır.

Bir çay kaşığı kedi otunu bir bardak sıcak su içinde tüm gün boyunca bekletin. Isıtın ve akşam yemeğinden önce ya da yatmadan önce tüketin. Bununla birlikte, bu bitki merkezi sinir sistemi yatıştırıcısı olarak hareket eder ve bu nedenle düzenli bir şekilde alınmaması gerekmektedir.

-Papatya:

Papatya uykusuzluk ve diğer bir dizi sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bir fincan papatya çayı iyi bir gece uykusu çekmenizi sağlayacaktır. Bu bitki aynı zamanda gerginlik ve anksiyeteyi hafifletmek için yardımcı olmaktadır. Bal ile birlikte alın. Bu bitki sadece gerginlik ve stres için değil aynı zamanda iyi bir uyku için en iyi çözümdür.

-Melisa Otu:

8451_300-12428698-lemon-balmSakinleştirici otlardan biri olarak bilinen melisa otu stresi azaltmak ve dinlendirici bir uyku sağlamak için kullanılmaktadır. Bununla birlikte çalışmalar uykuyu getirmek için kedi otu gibi diğer bitkilerle birlikte kombine kullanıldığını göstermektedir. Eğer hafif uyku bozukluğunuz varsa kolayca uykuya dalamıyorsanız, taze yaprakların üzerine sıcak su dökerek melisa çayı yapabilirsiniz. Demlenmesi için biraz bekleyin sonra uyumadan önce yavaş yavaş çayınızı yudumlayın.

-Çarkıfelek:

Bu bitkinin sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri vardır ancak sabah uyandığınızda size sersemlik hissi vermez. Bu bitki çay olarak ya da kapsül halinde tüketilebilir. Çarkıfelek çayı yapmak için bir kaç çarkıfelek yaprağının üzerinde sıcak bir bardak sıcak su döküp biraz demlenmesi için bekleyin. Bu çay akşam yemeğinden önce tüketilebilir. Ayrıca, depresyon için de iyi bir bitki olarak bilinir.

-Yabani Marul:

8451_300-26368663-kava-leafYabani marulun rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır bu nedenle uykusuzluk çeken insanlar için yararlıdır. Ayrıca kas ağrılarının giderilmesi için yardımcı olur ve çocuklarda boğmaca öksürüğünü tedavi etmek için kullanılır. Bu bitki çay yapmak için de kullanılabilir. Bu bitkiyi kullanmanın başka bir yolu da sıcak su dolu bir küvete bitkinin bir kaç yaprağının karıştırılması ile banyo yapılmasıdır.

-Şerbetçiotu:

Şerbetçiotu bir çok sağlık bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan çiçekli bir bitkidir. Gerginlik ve stresi azaltmak, uykusuzluk ve huzursuzluk tedavisinde yardımcı niteliklere sahip olduğundan, bu bitki uyku bozuklukları için etkili bitkilerden biridir. Halk arasında popüler bir inanışa göre bir yastığı şerbetçiotu ile doldurup uyumak çok iyi bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

-Kava Bitkisi:

Kava depresyon ve gerginlik tedavisinde kullanılan bitkilerden biridir. Ayrıca uykusuzluk çeken insanlar için faydalıdır. Bu bitki toz ya da kapsül formunda alınabilir. Bu bitki yüksek dozda alındığında derin uykuya sebep olduğuna inanılmaktadır. Bağımlılığa neden olabildiğinden yüksek dozlarda alınması tavsiye edilmemektedir.

-Yasemin:

8451_300-8981814-jasmine-teaYasemin çiçeklerinden yapılan çay sinirler üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir. Bunun dışında, yasemin aynı zamanda adet sorunları, hassas ciltler ve mide problemlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Yasemin pek çok hastalıkta rahatlama sağladığı için bitkisel tedavilerde çok sık kullanılan bir bitkidir.

Bu otların tüketiminde fazlaya kaçmamanız gerekmektedir ve bu otların tüketimini her güne çıkararak bunu bir bağımlılık haline getirmeyin. Herhangi bir şey de olduğu gibi bu otların da çok fazla tüketimi yan etkilere sebep olacaktır. Bu otlardan maksimum fayda elde etmek amacıyla mutlaka bir sağlık uzmanından yardım isteyin.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/herbs-for-sleep.html

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku