Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uyurken İnsan Vücudunda Neler Olur?

0 547

Uyku tartışılmaz bir şekilde hayatımızda büyük önem arz etmektedir. Bedensel ve ruhsal sağlığımızı korumak açısından bir insan hayatının yaklaşık olarak üçte birini uykuda geçirir.Uyku pasif bir dinlenme süreci değildir. Sanıldığının aksine; gün boyunca zihni meşgul eden olaylar, gerginlikler bir süzgeçten geçirilerek ayıklanır. Uyku esnasında hormon düzeyi yükselir, sindirim ve bağışıklık sistemi devreye girer, deri yapılandırılması başlar ve hücre bölünmesi en çok uyku esnasında gerçekleşir.

Uykuda Neler Yenilenir?

7457_uyku_2Cildimizin sağlıklı ve pürüzsüz kalabilmesi için 10 gr derinin dökülmesi gerekmektedir.Uyku esnasında ne güneş ne de rüzgar hücre bölünmesine etki edemediği için hücre bölünmesi hızlanır, hormon düzeyi artar ve reaksiyon hızlanır. Tüm bu olayların gerçekleşmesi için, vücudun oksijene ihtiyacı vardır; bu yüzden uzmanlar yatak odalarının uyumadan önce havalandırılmasını tavsiye eder. Uyku sırasında insan vücudu ısısını 2 derece düşürür ve özellikle rüya görülen zamanlarda vücut bol sıvı üretir. Sabahları saçlarımızın nemli olmasının sebebi budur.

Ayrıca Uyku esnasında vücudun daha çok yağ yaktığı görülmüştür. Kolombiya Üniversitesi Obezite Araştırma Merkezinin 2004 yılında yaptığı çalışmaya göre 6 saat uyuyan insanların 7-8 saat uyuyan insanlara göre daha kilolu olduğu saptanmıştır.

Ne Zaman Uyumalıyız?

Uzmanlara göre gece uykusu diğer uykulara oranla daha önemlidir çünkü cildin yenilenme işlevini başlatacak olan melatonin hormonu yalnızca hava karadıktan sonra salgılanır.Kişide uyku bozukluğu olsa dahi öğle uykusu yerine gece uykusunun şart olduğu söylenmiştir.

Yazar:Esra Korkmaz

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku