Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Uzmanlar Uyarıyor: Ani İşitme Kaybı Tedavi Edilmezse Kalıcı Olabilir

0 325

Günümüzde sıklıkla olmasa da bazı zamanlar yaşanabilen sağlık sorunlarından biri de ani işitme kaybı sorunudur. Özellikle de günlük işlerin yapıldığı zamanlarda kendini gösterebilen ani işitme kaybı çoğu zaman kendiliğinden etkisi kaybetmektedir.

Ancak bazı zamanlar özellikle de çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığında kalıcı işitme kaybına dönüşebilmektedir. Bu nedenle uzmanlar ani işitme kaybının görülmesi ve tekrarlaması durumunda doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler. Peki ani işitme kaybı nedir nedenleri nelerdir bu rahatsızlığın tedavisi nasıldır, dilerseniz ani işitme kaybı ile ilgili olarak tüm bu sorularımızın cevaplarını sunalım.

İşitme Kaybı Nedir?

8732_kulak.İşitme kaybının genel tanımlamasını şu şekilde yapabiliriz. Önceki zamanlarda işitme ile ilgili olarak herhangi bir sorun bulunmazken 3 gün içerisinde ortaya çıkabilen ve çoğu zaman etkisini tek taraflı olarak gösterebilen iç kulak veya işitme sinirinde meydana gelen sorun nedeniyle oluşan işitme kaybına ani işitme kaybı ismi verilmektedir. Ani işitme kaybının en belirgin niteliklerinden biri her yaşta görülebilmesidir.

Ancak genel olarak daha çok 50-55 yaş arası bireylerde sıklıkla görülmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ani işitme kaybı genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır. Fakat bazı durumlarda etkisini uzun süre sürdürebilmekte ve bunun sonucunda ise bireyin günlük aktivitelerinde sorun yaşamasına yol açabilmektedir. Daha da önemli etkisini uzun süreler boyunca koruduğunda kalıcı işitme kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar ani işitme kaybının en fazla 3 defa tekrar etmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler.

Ani İşitme Kaybının Başlıca Nedenleri Nelerdir?

Ani işitme kaybının kesin olarak nedeni henüz bilinememektedir. Bununla birlikte ani işitme kaybına yol açan diğer etkenler ise şunlardır.

  • Viral enfeksiyonlar
  • Travmalar
  • Çok şiddetli sese uzun süre maruz kalınması
  • Sık tekrar eden kulak çınlamaları
  • İç kulak hastalığı
  • Sinsi beyin sapı tümörleri
  • Bazı hastalıklar
  • Bazı tıbbi ilaçların yan etkileri
  • Sık tekrar eden baş ağrıları ve baş dönmeleri ani işitme kaybının diğer nedenleridir.

Ani İşitme Kaybının Başlıca Belirtileri Nelerdir?

Ani İşitme kayının bazı belirtileri de bulunmaktadır. Ani işitme kaybının başlıca belirtileri ise şunlardır.

  • Aniden meydana gelen çınlamalar
  • Kulak içerisinde hissedilen uğultular
  • Kulak çevresinde hafif dereceli ağrının hissedilmesi
  • Baş dönmesi ani işitme kaybının başlıca belirtileridir.

Ani İşitme Kaybı Daha Çok Kimlerde Görülmektedir?

8732_kulaklarYukarıda da belirttiğimiz üzere ani işitme kaybı herkeste ve her yaştan bireylerde görülebilmektedir. Hatta bebeklerde dahi görülebilen bir rahatsızlıktır. Fakat bebeklerde de çoğu zaman etkisini kısa sürede kaybettiğinden dolayı ebeveynler bu durumu çoğu zaman fark edememektedirler. Ani işitme kaybı daha çok şu bireylerde görülmektedir.

Yüksek sesli ortamlarda çalışanlarda
Yaşlılarda
Ev hanımlarında
Sanayi ve inşaat iş kollarında çalışanlarda ani işitme kaybı yoğun olarak görülmektedir.

Özetle ani işitme kaybı daha çok kalabalık ve gürültülü ortamlarda bulunan bireylerde etkisini göstermektedir. Bununla birlikte sessiz ortamlarda da etkisini gösterebilmektedir. Ancak bu durum çok nadir rastlanan bir durumdur.

Ani İşitme Kaybının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Ani işitme kaybının tedavisi oldukça basit ve kısa süreli olmakla birlikte tedavide genel olarak kortizonlu ilaçlar kullanılmaktadır. Çünkü kortizonlu ilaçlar diğer ilaç türlerine kıyasla ani işitme kaybı rahatsızlığında daha başarılı sonuçlar verebilmektedirler. Ani işitme kaybında ilgili hekim uygun gördüğü takdirde hastayı bir müddet hastanede yatırmaktadır.

Bu süre zarfına daha yakından takip altına alınan hasta bir müddet sonrasında ise hastaneden taburcu edilerek tekrar eski sağlığına kavuşturulmaktadır. Ani Makalemizde ani işitme kaybı nedir nedenleri nelerdir hakkında bilgiler sunduk. Sizler de zaman zaman ani işitme kaybı sorununu yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir.

Kaynakça:
tkbbv.org.tr

Yazar:Ensar Türkoğlu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku